Door weer en wind

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Stormen in de Bijbel

In de Bijbel staan stormachtige verhalen. Verhalen over hoge golven, harde wind of andere gevaarlijke omstandigheden. Gelukkig ben je zelfs in de storm nooit alleen: God is bij ons en helpt ons er doorheen. Een prachtige wijsheid om aan je kind door te geven!

Jona in de walvis

jonaJona is een profeet. God stuurt hem naar Nineve, om daar de mensen te vertellen dat ze hun leven moeten veranderen. Maar Jona heeft geen zin in deze moeilijke opdracht en neemt een schip, dat hem precies de andere kant op brengt, naar Tarsis. Halverwege de reis breekt het noodweer los. Jona beseft dat dit zijn schuld is en vraagt de zeelui om hem overboord te gooien. Maar God laat Jona niet in de steek. Hij laat hem opslokken door een grote vis. Dan komt Jona tot bezinning. Hij bidt God om hulp en God luistert. Hij laat Jona uitspugen op het strand. Zo bewaart God deze eigenwijze Jona en geeft hem een tweede kans.

Je vindt dit verhaal o.a. in de Prentenbijbel van Marijke ten Cate

 

De storm op het meer

kijkbijbel stormOp een dag varen Jezus en zijn leerlingen het meer over. Als ze halverwege zijn, steekt er opeens een vreselijke storm op. De leerlingen zijn in paniek, maar Jezus slaapt rustig verder.
Boos maken ze Hem wakker: Jezus, help ons, we vergaan! Soms stormt het in ons leven en lijkt het net alsof Jezus het niet ziet. Dit verhaal leert ons dat we Hem altijd mogen wakker maken en dat Hij zelfs in de storm dichtbij is.

Je vindt dit verhaal o.a. in De Kijkbijbel van Kees de Kort

 

Het huis op de rots

huis op de rotsDit verhaal tipten we ook bij ons vorige thema, over wijsheid, maar het past ook naadloos bij ‘Door weer en wind’. Jezus vertelt een gelijkenis. Twee mensen willen een huis bouwen. De ene kiest voor de gemakkelijkste weg en bouwt zijn huis op het zand. De ander wil meer moeite doen en bouwt zijn huis op de rots. Als de storm opsteekt en de regen komt, is al snel duidelijk wie van deze twee de verstandigste keuze heeft gemaakt. Jezus zegt: 'Als je mijn woorden hoort en er naar handelt, dan lijk je op iemand die zijn huis bouwt op de rots. Maar als je mijn woorden in de wind slaat, dan lijk je op iemand van wie het huis wegwaait als het moeilijk wordt.'

Je vindt dit verhaal o.a. in Acht verhalen van Jezus van Nick Butterworth

 

 De schipbreuk van Paulus

patmosDe apostel Paulus vertelt alle mensen over Jezus. Niet iedereen wil horen wat hij te vertellen heeft. Sommige mensen worden heel boos op hem. Hij wordt zelfs gevangen genomen. Paulus wil aan de keizer in Rome uitleggen dat hij onschuldig is. Daarom gaat hij op weg, over de zee. Onderweg komen ze in een grote storm terecht. De storm duurt dagen en iedereen verliest de moed. Dan spreekt Paulus de bemanning toe. Hij zegt dat God iedereen zal bewaren en dat alleen het schip verloren zal gaan. Zo gebeurt het ook. Iedereen spoelt veilig aan op het eiland Malta.

Je vindt dit verhaal o.a. in Het hoogste woord van Karel Eykman

Ruth Hartog - Hoogendam

Artikelen in dit thema Door weer en wind

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook