Door weer en wind

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Sint Maarten-lantaarn

Deze lampion is makkelijk te maken en lijkt precies op de mantel van Sint Maarten! Zet hem op de eettafel. Of maak er een herfsttafel van met bladeren, mandarijnen en noten. Of zet hem op 11 november voor het raam om te laten zien dat kinderen aan mogen bellen. Het mooiste is om er zingend mee te lopen op die donkere Sint Maartensavond 11 november!  

Dit heb je nodig:lantaarn klaar

+ een leeg (schoon, droog) melkpak
+ vier stukken crêpe-papier van circa 35 cm breed en 24 cm hoog (rimpels verticaal)
+ schaar en lijm; eventueel ijzerdraad voor ophanging
+ smal glas of potje met waxinelicht (of batterijlicht).

Zo maak je hem:

fig1 Melkpak vensters uitsnijden1. Knip rechthoeken uit de vier zijden van het melkpak. Houd de structuur intact: een halve centimeter naar de zijhoek toe en twee centimeter aan de onder- en bovenkant laten staan. (fig 1)

Fig 2 Melkpak afsnijden2. Knip de bovenkant van het melkpak af (fig 2). Knip 8 reepjes van 2x7 cm uit de uitgeknipte stukken karton (fig 3) Fig 3 Acht reepjes

 

 

 

 

 

 

Fig 4 Crpe papier oprimpelen

3. Maak de bolle zijkanten per stuk zo: doe lijm op de achterkant van reep A en druip een randje lijm langs de bovenrand van het crêpe-papier. Keer dit om en rimpel-en-plak vlot met je vingers het crêpe-papier op het kartonreepje. (fig 4) Het rimpelen hoeft niet perfect, want het rimpelgedeelte wordt straks onzichtbaar. Er mag links en rechts best iets blijven uitsteken, de hoeken knip je later bij. Lijm-rimpel-en-plak ook de onderkant aan reep B.Fig 5 Kwartbol goede kant

Duw de bolling naar de goede kant. (fig 5) Maak de andere drie ‘kwartbollen’ op dezelfde manier.

 

 

4. Plak de kwartbollen een voor een op het raamwerk van het melkpak: doe lijm op A en A: zowel op het raamwerk als op de achterkant van de repen (op het aangerimpelde crêpe-papier), en op B en B (Fig 6)

Laat even drogFig 6 Eerste zijkant rooden tot de lijm kleverig is. Plak A-op-A, B-op-B vast en druk goed aan.

Als je alle kanten hebt gedaan ontstaat vanzelf een doorlopende bolling (fig 7).

FIg 7 Tweede bolle zijkant wit

 

 

 

 

 

 

 lantaarn bovenaanzicht5. Laat een helder glaasje/potje met waxinelicht (of batterijlicht) in de opening zakken (zie foto) Maak eventueel een ophanglus van ijzerdraad bovenaan de lampion en draag hem aan een stok. N.B. Bij een echt waxinelicht zet je het glaasje op de bodem vast met plakband of dubbelzijdig kleefband.

Tip: Hier zijn rood en wit crêpe-papier gebruikt, traditioneel de kleuren van Martinus’ mantel en onderkleed. De echte creabea plakt misschien wel een Martinushoofd (zie plaatje) op een van de vier bovenzijden! Maar je kunt ook een hele oranje lampion maken - als een pompoen. Knip dan kleine gaatjes in het crêpepapier.

© Tekst en illu: Marjet de Jong 2021Maartenlampion met hoofd comprKop Sint Maarten compr

lantaarn sint maarten kijktafel

Artikelen in dit thema Door weer en wind

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook