Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels: winters én kostbaar!

Op de vijf verschillende voorbeeld-kijktafels wordt aandacht besteed aan wat we als kostbaar kunnen ervaren in deze winterperiode.

kijktafel1 picknick detail onderzetter IMG 9493Een kijktafel maken is niet moeilijk. Je hebt slecht vier 'ingrediënten' nodig:
- een placemat of schaal in een kleur die bij de winter past
- iets uit de natuur 
- een lichtje in een houder
- een symbool (een voorwerp en/of afbeelding)

In mijn 'Kijktafelboek' vind je heel veel voorbeelden voor elk seizoen, bij thema's uit het gewone leven en bij de christelijke feesten. Met achtergrondinformatie over de grote en kleinere feesten, goede uitleg, stap-voor-stap-voorbeelden én vier dubbelzijdige onderzetters in de kaft waar een lichtje op kan staan. Ga naar...

WINTERKOST

KT WK stamppotgeheel1 IMG 2604Op de eerste kijktafel gaat het over echte winterkost. Denk aan erwtensoep, boerenkool met worst, hutspot: al dan niet met een vegetarische twist. 

In januari en februari kan het echt behoorlijk koud zijn. Soms met een snijdende wind of (stuif) sneeuw. Ruiten krabben 's ochtends vroeg en buiten zien we berijpte bomen of zelfs ijspegels.

Wat is er dan lekkerder dan om 's avonds heerlijk te genieten van een maaltijd gemaakt van producten die echt bij de winter horen en ook nu geoogst kunnen worden, zoals winterwortelen of boerenkool?

Op een grijzige placemat staat een klein stoofpannetje en op de achtergrond zie je op een afbeelding - in een zwarte tekeninghouder- wat in het pannetje zit: boerenkool met een twist!  Je kunt natuurlijk ook een kookboek open zetten met een mooie plaat en recept van wat jullie graag in de winter eten.
Op de voorgrond is het echt winter: een klein houten sleetje in de sneeuw samen met een winters lichtje. 

APPELTAART BAKKEN

KT WK ingredientenvoorappelktaart geheel

Er zijn veel ingrediënten nodig om een lekkere appeltaart te kunnen bakken.

Laat je kinderen eens meehelpen met het bij elkaar zoeken van alle ingredienten. Je kunt van alle ingredienten vertellen waarom het nodig is om de appeltaart (nog) lekkerder te maken.

Van gist en zout heb je maar weinig nodig. Maar als je het vergeet, dan rijst het deeg niet en smaakt de taart niet erg lekker. In de bijbel worden de volgelingen van Jezus vergeleken met zout. Ook al zijn er maar weinig korreltjes, ze zijn het zout van de aarde; geven pit aan de mensheid zou je kunnen zeggen.

In het evangelie van Lucas (Lc 14,34-35) horen we Jezus waarschuwen: "Het zout is wel goed, maar wanneer het zout zelf zijn kracht verliest, waarmee zal het dan smakelijk gemaakt worden? ... men werpt het weg! Wie oren heeft om te horen, die hore!"

Op een placemat met een winterse kleur (deze is ijsblauw) ligt een afbeelding van een appeltaart. Eromheen liggen in kleine schaaltjes alle ingredienten die je nodig hebt: meel, suiker, gist, rozijnen, noten, kaneel, zout, een ei en natuurlijk ook appels!

Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!

SAMEN ETEN: EEN KOSDTBAAR GOED

KT WK sameneten geheeljpegIn deze tijd, waar we nog steeds te maken hebben met de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen, realiseren we ons steeds meer hoe fijn het is om met zijn allen te eten. Hoe kostbaar het is dat er altijd iemand kan aanschuiven om te blijven eten, dat je meerdere gasten kan uitnodigen, dat de grootouders er kunnen zijn...

Deze kijktafel herinnert ons eraan dat dit kostbaar is: iets om te koesteren en ook om naar te verlangen. Er komt een tijd dat het allemaal weer wel kan! Dus blijmoedig volhouden!

Op een zwarte placemat met witte accentjes staat een winters boompje. In het midden staan rond een lekker stoofpotje de gasten die jullie graag weer zouden ontvangen, maar die er nu niet kunnen zijn: oma, opa, meerdere vriendjes/vriendinnetjes.... Laat de poppetjes die je uitkiest hen representeren. (Je kunt ook lego-, playmobil- of andere popjes nemen)
Vergeet ook niet om een lichtje op de kijktafel te zetten, want dat mag op geen enkele kijktafel ontbreken. Als je het aansteekt, kan het meteen een begin zijn van een klein gebedje. In de rubriek bidden en vieren vind je voorbeeldgebedjes. Ga naar....

HET FEEST GAAT DOOR

In de bijbel gaat het vaak over het koninkrijk van God. Het koninkrijk van God gestalte geven in onze wereld: dat is de roeping van Jezus! Als Jezus erover praat is het meestal in gelijkenissen. Het koninkrijk lijkt bijvoorbeeld op een koning die een bruiloftsfeest geeft ...
Je vindt deze parabel in Lucas 14,15-24 en Mattheüs 22,1-14. 

KT WK hetfeestgaatdoor geheel 1 IMG 2599

Op een placemat met de winterse kleuren blauw, zwart, grijs en wit staat een winters boompje.

De kinderbijbel 'Woord voor woord' van Karel Eyckman & Bert Bouman staat open bij het hoofdstuk 'Het feest dat toch doorging'.

Het verhaal vertelt dat de rijke genodigdigden niet naar het feestmaal van de koning willen komen omdat ze druk zijn met hun eigen zaken.
Dan besluit de koning gewone mensen van de straat in huis te halen. De daklozen, de zwervers, de vrouw met de kinderwagen, de man die boodschappen doet, de spelende kinderen...

Maar je moet wel de mooiste kleding aandoen die je hebt, want pas dan laat je merken dat je dit feest en Gods koninkrijk als iets kostbaars ziet!

Het lichtje brandt in een fonkelende, feestelijke winterhouder.

KOSTBAARDER DAN ZUIVER GOUD

KT woorddesherenkostbaar geheel IMG 2605We hebben er meestal wel eentje in de kast staan, soms wat stoffig of op de hoogste plank van de boekenkast: een bijbel. Misschien heb je ook wel een kinderbijbel, maar komt het er niet van om er (regelmatig) uit voor te lezen. Deze kijktafel zet de bijbel in het zonnetje! Dus zoek jullie (kinder)bijbel op en geef hem een ereplaatsje op de kijktafel.

In een psalm wordt 'het woord des Heren' bezongen als 'kostbaarder dan zuiver goud'. 

Op een grijzige placemat staat in een winterdecor een bijbel. Ervoor staat een schatkistje met goud. Want de woorden die in deze bijbel staan zijn kostbaarder dan goud!

Wat let je om in deze winter als je het lichtje op de kijktafel aansteekt een stukje eruit voor te lezen? In onze rubriek 'vertellen' tippen we altijd bij elk thema op deze site een aantal bijbelverhalen die je in de kinderbijbel kunt vinden. Ga naar...

Ellie Keller-Hoonhout

Artikelen in dit thema Winterkost

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook