Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Feestmaal: een boterham eten

pannekoeken etenMijn dochter vraagt haar zoontje van 2 jaar, dat zin heeft om naar opa en oma te gaan: “Wat vind je zo leuk bij opa en oma?” Antwoord: “Een boterham eten!”
Samen eten: hoe fijn is dat?

Als je terugdenkt aan bijzondere maaltijden in je leven, wat herinner je je dan? Misschien het meest het samenzijn. Rustig aan tafel met opa en oma. Of Kerst, eten met veel familie, tafels aan elkaar geschoven, alle kinderen bij elkaar aan een kindertafel. Een zomers tuinfeest, iedereen zit te eten en te kletsen; pannenkoeken bakken voor een tafel vol kinderen. Of samen broodjes bakken met een kind. Opa en oma die met koek en zopie klaarstaan bij de vijver waarop we schaatsen.

BBQEen feest is extra leuk als er samen gegeten wordt. In de parochie komen altijd meer mensen naar een activiteit waarbij we samen eten. Eten verbroedert mensen uit verschillende culturen. Ik herinner me het florerende 'Andermaal', in een flatwijk met vele nationaliteiten. Telkens kookte iemand een maaltijd uit haar eigen land, en vertelde erover, waarna er samen gegeten werd.Thich Nath Hanh, de Vietnamese Zenmonnik vertelt wat hij belangrijk vindt bij een maaltijd: dat je iedereen bij jou aan tafel even echt aankijkt. Feestmaaltijden: Jezus wordt er nogal eens gesignaleerd, waarbij hij de vreugde aanzienlijk vergroot door water in wijn te veranderen. En hij vertelt verhalen over feestmaaltijden, waaraan de meest onaanzienlijke mensen mogen aanzitten terwijl de belangrijke mensen te druk zijn om te komen en daarmee het belangrijkste missen.
Hier is het feestmaal, met al zijn overvloed, een verwijzing naar het Koninkrijk van God, Gods nieuwe wereld!

Bij de voorbereidingen op de Eerste Communie zingen we hier over:

Als je aan tafel gaat

Refrein:
Als je aan tafel gaat
laat dan een plaatsje open,
want je weet niet of er onverwacht
iemand komt binnen lopen,
die vraagt: heb jij
wat brood voor mij?

Weet je, er zijn zoveel mensen,
die als ze slapen gaan,
weten dat als zij ontwaken
er niets op hun tafel zal staan.

Refrein: allen

Weet je, wanneer mensen delen
komt niemand iets tekort.
’t Lijkt of er brood bij blijft komen,
als het gebroken wordt.

Refrein: allen

Weet je, ik zie het al voor me,
buiten in deze straat
wacht ons een heel lange tafel,
die om de hoek verder gaat.

Refrein: allen

Nelleke Spiljard

Artikelen in dit thema Winterkost

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook