Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken om van te smullen

In de winter is het buiten koud en donker. Binnen maken we het gezellig met lichtjes en lekker eten. Daar past het samen genieten van een mooi boek heel goed bij! We selecteerden een aantal verhalen waarin eten een belangrijke rol speelt. Samen eten is verbindend. Je viert dat je bij elkaar hoort. Een goede maaltijd vraagt om aandacht, liefde en tijd. In Het pannenkoekenboek ontdekt Floris hoeveel er nodig is voor één pannenkoek. Kaat uit het boek Gekke buren ontdekt dat samen delen veel meer vreugde geeft dan alles voor jezelf houden. En ook de flatgenoten uit Een huis vol lekkers genieten met elkaar van eten uit alle windstreken. We hopen dat jullie genieten van dit leesvoer!

PB illustratie pannenkoekenboek kopieHet pannenkoekenboek
In Het pannenkoekenboek maken we kennis met Floris, die veel zin heeft in een pannenkoek. Zijn moeder wil die graag voor hem bakken, maar daar heeft ze wel de hulp van Floris bij nodig.

PB pannenkoekenboekHij oogst de tarwe, slaat er de tarwekorrels uit, maalt ze tot meel, raapt een ei, melkt de koe, karnt de boter en hakt het hout voor het vuur.


En dan kunnen ze eindelijk een pannenkoek bakken. Prachtig prentenboek dat kinderen ervan bewust maakt dat eten niet kant en klaar uit de supermarkt komt.

Eric Carle, Het pannenkoekenboek

PB naar de markt illlustratieNaar de markt
In dit tekstloze prentenboek gaat een klein meisje met haar moeder naar de markt. Ze verwondert zich over alles wat ze daar ziet.

PB cover naar de markt kopieMoeder doet boodschappen en ondertussen kijkt het meisje om zich heen.

Kleurige kramen, allerlei soorten mensen en verschillende dieren passeren de revue.

Naar de markt is een boek om steeds opnieuw te bekijken en verrast te worden door het bijzondere van het gewone.
Noëlle Smit, Naar de markt

PB ill een huis vol lekkersEen huis vol lekkers
Het ruikt heerlijk in de Granaatappelstraat 10. Alle bewoners van het appartementengebouw zijn aan het koken.
De kleurige illustraties tonen bewoners die uit alle windstreken afkomstig zijn.

PB een huis vol lekkers kopieOp de tweede bladzijde van de dubbele pagina’s is het recept opgenomen, zodat je al dat lekkers ook zelf kunt maken.

Op de laatste pagina zie je hoe alle bewoners hun gerecht mee naar buiten nemen en heerlijk gaan eten aan een prachtig gedekte tafel. Heerlijk boek dat laat zien hoe fijn het is om samen te eten.

Felicata Sala, Een huis vol lekkers


PB illustratie gekke burenGekke buren
Naast de ijverige Kaat komt op een dag een nieuwe buurman wonen: Bram. Hij blijkt een woeste kerel te zijn, die houdt van luieren en aanrommelen.
Naast het keurige huisje van Kaat steekt het schamele hutje van Bram maar schraal af. Als tijdens een grote storm het hutje van Bram zomaar wegvliegt, biedt Kaat hem een plekje in haar huis.

PB cover gekke buren kopieMaar hoewel Bram knort van de honger, is Kaat niet van plan haar eten met hem te delen. Gelukkig weet Bram hoe je met alleen een hamer een heerlijke pan soep kunt maken.

Al knapt de soep wel erg op van wat wortels en uien uit Kaats kelder…. Een vrolijke bewerking van het klassieke verhaal over ‘De soepsteen’.


Ingrid en Dieter Schubert, Gekke buren

PB ill beer en varkentje samenDe beer en het varkentje
Deze dierenfabel tipten we al eens eerder, maar het verhaal sluit ook prachtig aan bij het thema ‘Winterkost’. In ´De beer en het varkentje´ zet Max Velthuijs twee verschillende manieren van leven naast elkaar. De beer neemt het leven zoals het komt. Hij maakt zich geen zorgen over de toekomst, geniet van de zon en leeft van wat hij vindt in het bos.
Iedere dag ziet hij een varkentje voorbij komen, met zware vrachten op haar rug. Nooit heeft ze een tijd voor een praatje. Op een dag spreekt de beer haar aan: ´Varkentje, waarom werk je zo hard? Rust eens wat uit en geniet van het leven!´
´Daar heb ik geen tijd voor,´ antwoordde het varkentje. ´Ik maak een voorraad voor de winter.´ Daar is de beer heel verbaasd over: de winter is immers nog ver weg? Maar als de winter komt, heeft de beer niets verzameld. Hongerig en koud trekt hij zich terug in zijn hol.
Na een paar dagen besluit hij het varkentje om hulp te vragen. Varkentje kan de hulp van de beer goed gebruiken: hij hakt hout voor de kachel, maakt haar huisje sneeuwvrij en sleept de voorraden die het varkentje overal heeft verstopt naar haar huis. Iedere avond eten ze samen. Zo gaat de lange winter voorbij. Als de lente begint, belooft de beer plechtig nooit meer zo zorgeloos te zijn. Maar ook het varkentje heeft iets geleerd:

“Het varkentje zette de mand op de grond en ging naast hem in het gras zitten. Verschrikt keek de beer op en zei: ´Moet je niet aan het werk? Zo zullen we van de winter verhongeren.´ ´Ach,´ zei het varkentje nadenkend,´als jij ook een handje helpt hoeven we ons voor de winter geen zorgen te maken.´ ´Goed,´ zei de beer, ´dan beginnen we morgen!'


Uit: Max Velthuijs, Het rode kippetje en andere dierenverhalen

PB illustratie o monsterO monster, eet me niet op!
Alex is een varkentje dat dol is op eten. Mama zegt steeds: niet eten als we niet eten, maar daar luistert Alex niet naar.

PB cover o monster eet me niet opOp een dag is hij op weg naar de beek, als hij een groot monster tegenkomt. Het monster heeft trek in Alex, maar Alex probeert met allerlei smoesjes te ontsnappen.

Als hij niets meer weet te verzinnen en het er slecht voor hem uit ziet, blijkt gelukkig dat het monster ook een mama heeft. Eentje die precies hetzelfde zegt als zijn eigen moeder. Wat een geluk!

Carll Cneut, O monster, eet me niet op!

Ruth Hartog-Hoogendam

Artikelen in dit thema Winterkost

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook