Held in actie!

Kijken & spelen

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor het feest van Sint Maarten

VS 03 late herfst kijktafel Sint Maarten IMG 2873Een kijktafel bestaat uit altijd uit:
- een ondergrond bestaande uit een lapje en/of schaal passend bij het seizoen of feest
- iets uit de natuur
- een lichtje
- een symbool (een afbeelding en/of voorwerp)

Hiernaast staat de kijktafel voor Sint Maarten uit het Kijktafelboek, met behulp van een stripboek dat gemaakt is in samenwerking met het Sint Maartensberaad Utrecht. Ga naar...

 

 

SINT MAARTEN I

Kijktafel Sint Maarten TV1 IMG 0648Deze kijktafel is gemaakt op een bruin, rond glanzend kaarsenbord dat bekleed is met enkele herfstbladeren (gedroogd tussen keukenpapier).

Op de herfstbladeren ligt een pompoen, van oudsher worden de lantarentjes waarmee de kinderen langs de deuren gaan gemaakt van een uitgeholde pompoen. Ook de zaaddozen van de oranje Chinese lantaarnplant verwijzen op een andere manier ook naar de lantarens.

Het lichtje brandt in een kaarsenhouder in de vorm van een blad. Zo half november beginnen de bladeren echt al hun blad te verliezen. Het is volop herfst.

In de tekening-houder (uit het koffertje 'Beginnen maar!') staat een afbeelding van Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan een bedelaar geeft. 's nachts droomt Sint Maarten dat hij de mantel aan Jezus heeft gegeven, in de persoon van de bedelaar. De afbeelding is gevonden via het afbeeldingenbestand van Google.

 

SINT MAARTEN II

Kijktafel Sint Maarten met plaatjes verhaal IMG 0745

Marjet de Jong vertelt in een eerdere aflevering hoe het mogelijk verder is gegaan met de halve mantel die de bedelaar had gekregen in het verhaal 'De bedelaar en de mantel van Martinus'.
De illustraties van dit verhaal staat centraal op deze kijktafel.

Op een koperen, platte schaal liggen weer herfstbladeren en daarop een (aardewerken) pompoen en oranje zaaddozen. Je kunt natuurlijk ook een echte pompoen gebruiken.
Rondom de pompoen liggen zes illustraties van het verhaal, waarin het stuk overgebleven mantel steeds opnieuw met iemand wordt gedeeld.

Het is een leuke manier om dit verhaal aan je kinderen te presenteren op 11 november.

Lees na het aansteken van het waxinelichtje het verhaal voor!

 

 

In het Kijktafelboek en op www.kijktafel.nl vertel ik je meer over de achtergronden van de kijktafel, hoe je zelf een kijktafel kunt bedenken en stap voor-stap kunt maken en zie je heel veel voorbeelden passend bij het seizoen en/of de (geloofs)feesten door het jaar.

Ellie Keller - Hoonhout

 

 

Artikelen in dit thema Held in actie!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook