Held in actie!

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

De held(en) van ons verhaal

‘Held’ – hoe staat dat begrip in relatie tot het christelijk geloof? Dat vroeg ik me af.

Bijbelse helden
Want in de Bijbel lezen we vaker over ‘rechtvaardigen’ en ‘heiligen’ dan over ‘helden’. Maar helden zijn er ook. Zie bijvoorbeeld Rechters 6:12, waar Gideon 'dappere held' wordt genoemd, en Psalm 24:8 waar God zelf 'de dappere held' is. In het Oude Testament wordt heldhaftigheid behalve met dapperheid ook met goedheid en daadkracht geassocieerd. De held is een ‘machtige strijder’ (gibbor in het Hebreeuws) die het opneemt voor God. Zie Nimrod, een 'geweldig jager voor de Heer' (Genesis 10:9). Maar het kleine meisje van 2 Koningen 5:2-4 laat ook heldhaftigheid zien (op een andere, zachtere manier): ze helpt Naäman van zijn huidziekte af door te verwijzen naar de profeet Elisa.

In de Griekse mythologie – het Engelse woord hero komt van het Griekse heros – was een held een halfgod. Herakles bijvoorbeeld was zoon van Zeus en van de vrouw Alkmene. Hier vinden we overeenkomst met het christelijke verstaan van ‘held’. Voor christenen staat God (zijn genade) altijd aan de bron van elke echte heroïsche daad.

gene and norma 3Mensen zijn helden
In die zin is God (Jezus) dé held van ons christelijk verhaal (Hij is onze Redder), maar mensen mogen voor ons ook helden zijn, omwille van hun moed en altruïstische inzet. Heel veel mensen zijn voor mij helden. Sommigen van hen zijn beroemde mensen uit het verleden (zoals Abraham Lincoln), maar de meesten zijn relatief onbekende mensen die ik persoonlijk heb gekend. Een voorbeeld hiervan is het Amerikaanse echtpaar Gene en Norma Turner.

Boys & Girls Club
Gene en Norma heb ik leren kennen toen ik op de middelbare school zat. Ik was bevriend met één van hun vier kinderen. In die tijd werkte Gene als kinderarts, Norma als verpleegster. (Ze zijn nu allebei met pensioen.) In Port Angeles, het stadje in de staat Washington waar wij woonden, waren zij allebei actief als vrijwilligers: Gene als scheidsrechter bij voetbalwedstrijden, Norma in de politiek. Beiden waren ook nauw betrokken bij de lokale Boys & Girls Club, een buitenschoolse opvang voor kinderen. Daar kunnen kinderen nog altijd terecht als ze buitenshuis een veilige haven nodig hebben. Naast warme maaltijden, biedt de Club studiehulp, sportfaciliteiten en hangplekken aan.

Zelf ging ik niet naar de Boys & Girls Club, maar ik had wel steun nodig als tiener en later als volwassene. Die vond ik bij de Turners. Ze stonden altijd voor me klaar met een luisterend oor en een hapje eten. Ze werden voor mij een tweede familie.

Vijf jaar geleden had de Boys & Girls Club grondige renovatie nodig. Gene en Norma zetten zich daar volledig voor in. Norma organiseerde de inzamelingsactie. Acht miljoen dollar kwam er binnen, met de Turners als gulste donoren. Nu is de Club naar hen genoemd.boys girls club

Afgelopen zomer waren mijn gezin en ik in Port Angeles. Tijdens het bezoek kregen we een rondleiding door Gene en Norma in de nieuw Boys & Girls Club. Het gebouw is schitterend – maar lang niet zo mooi als de liefde die het heeft gebouwd.

Tim Schilling

Artikelen in dit thema Held in actie!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook