Held in actie!

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken vol helden

Helden heb je in alle soorten en maten. Je hebt grote, stoere helden, zoals ridders of brandweermannen. Maar er zijn ook kleine, onopvallende helden die heel stilletjes grootse dingen doen. Ze laten zien dat je niet sterk of dapper hoeft te zijn om een held te zijn. Iedereen kan een held zijn, als je het juiste doet op het juiste moment. Geniet van deze onverwachte heldenverhalen!

Egaluscover egalus

Dit prentenboek is verschenen ter gelegenheid van de Kinderboekenweek. Egalus is een egeltje, dat leeft in de sjeestijd. Hij geniet van de stilte en van de wind tussen zijn stekels. Kalm prikt hij iedere dag het bos schoon. De andere dieren hebben het daar veel te druk voor en racen gewoon door. Tot het Egalus op een dag te veel wordt…. Met dit boek wil Marije Tolman de stille krachten, die zo belangrijk werk doen, voor het voetlicht halen.

Marije Tolman, Egalus

 

 

 

De grote hond

cover de grote hondIn dit tekstloze prentenboek zie je hoe een kleine jongen alleen naar school gaat. Onderweg passeert hij een blaffende, boze hond, een griezelige man en een akelige donkere tunnel. De jongen durft haast niet verder. Op een dag wacht een grote hond hem op aan de schoolpoort. Hij loopt met de jongen mee, waardoor de tocht veel minder eng wordt.
De jongen en de hond worden dikke vrienden. Wanneer de hond op een dag niet komt opdagen, blijkt dat het jongetje zijn angsten heeft overwonnen. Hij is dapper genoeg om zijn vriend te zoeken en te helpen.illustratie grote hond

Een prachtig prentenboek over dapper zijn, vriendschap en trouw.

Andrea Hensgen, De grote hond

 

 

 

Gedicht ‘Lieve juf’

Dit kind weet het zeker: later word ik held!

Lieve juf,later word ik held

Ik schrijf u even
om te zeggen
dat ik niet meer kom.
Waarom?
Ik weet wat ik wil worden:
HELD!
Wat ik nu moet leren:
vliegen zonder vliegmachien,
vechten met enge dieren,
en op een wiebeltouw balanceren.
U geeft geen les daarin.
Daarom heeft naar school gaan
voor mij niet zo veel zin.
Als juf deed u uw best,
dus: een kus en dank u wel!
Mocht u ooit iets overkomen
dan roept u maar.
Dan kom ik snel.

Linda Vogelesang

Avonturen van de dappere ridster

cover de dappere ridsterDe ridster is een dapper meisje, dat met haar zwaard op de fiets te hulp schiet als er gevaar dreigt. Ze neemt het op voor een meisje dat wordt gepest, straft tasjesdieven af en schiet de regering te hulp als er een belangrijk staatshoofd van het vliegveld moet worden afgehaald.

illustratie ridsterDe ridster is onverschrokken en doortastend. Ze laat zien dat heel gewone meiden superhelden kunnen zijn. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht.

 

Janneke Schotveld, Avonturen van de dappere ridster

 

 

 

 

Hoe Kleintje een held werd

cover hoe kleintje een held werdKleintje, een tijger, lijkt niet op de andere welpjes uit het nest. Zijn streepjes staan de andere kant op, hij is speels en dromerig en hij kan niet jagen. De andere dieren lachen hem uit. Tot hij onverwacht een grote tijger redt en hij een Held wordt met een hoofdletter H.

illustratie kleintje

Een warm prentenboek voor kleuters.

Bart Demyttenaere, Hoe Kleintje een held werd

 

 

 

 

 

 

 

 

Held op sokken

cover held op sokken

Op een middeleeuws kasteel hebben alle ridders baarden, behalve Ridder Roderik. Daarom mag hij geen heldendaden verrichten, maar moet hij harnassen poetsen en drakengehakt maken. Wanneer een jonkvrouw op het kasteel komt, maken de ridders ruzie wie van hen de grootste held is. Maar de jonkvrouw blijkt voor iets heel anders te gaan: het kooktalent van Ridder Roderik, op zijn geitenwollen sokken.

Een heerlijk klassiek boek, waarin de rollen worden omgedraaid en de underdog de grote held blijkt te zijn, met humoristische tekeningen van Thé Tjong-King.

Bette Westera, Held op sokken

 

 

Ruth Hartog - Hoogendam

 

Artikelen in dit thema Held in actie!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook