Held in actie!

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelse helden

In de Bijbel komen we allerlei helden en heldinnen tegen. Mensen die het durven te wagen, samen met God. Ze zijn niet groot, sterk of dapper, maar ze vertrouwen erop dat God hen helpt. We halen er een paar voor het voetlicht, maar je vindt er in de Bijbel nog veel meer!

David
davidHet bekende verhaal van David en Goliath mag natuurlijk niet ontbreken. Een heel gewone herdersjongen neemt het op tegen een reus. Een onmogelijke strijd, maar voor God is niets onmogelijk. Maria van Donkelaar zette het op rijm:

'Altijd als een schaap’, zegt David,
‘werd bedreigd door een wild dier
heb ik het – zo God het wou-
getroffen met mijn slinger hier.

Ik weet zeker dat God mij ook
deze keer weer helpt en spaart.’
‘Dan geef ik je,’ zegt de koning,
‘harnas, helm en blinkend zwaard.’

Je vindt het verhaal van David en Goliath o.a. in Toen Jonas in de walvis zat van Maria van Donkelaar en Sylvia Weve

 

Ruth
ruthNaomi trekt samen met haar man en haar zonen weg uit Israel, omdat er hongersnood is. Ze komen in Moab terecht. Daar trouwen de zonen van Naomi met meisjes uit dat land. Na verloop van tijd sterft de man van Naomi en enige tijd later overlijden ook de twee zonen. Verdrietig blijft Naomi achter. Ze besluit terug te gaan naar haar land. Haar twee schoondochters willen met haar mee gaan, maar Naomi houdt ze tegen. Blijf maar in Moab, zegt zij. Daar kunnen jullie opnieuw trouwen en gelukkig worden. Orpa luistert naar haar, maar Ruth niet. Ik laat u niet in de steek, zegt ze tegen Naomi. Waar u gaat, daar zal ik gaan. Uw land is mijn land en uw God is mijn God. Ruth is een heldin: ze laat zien wat het betekent om trouw te zijn.

Je vindt het verhaal van Ruth o.a. in De prentenbijbel van Marijke ten Cate

 

Gideon
gideonGideon wil met een groot leger de vijand verslaan. Maar God vraagt van hem om alle mannen die bang zijn naar huis te sturen. En ook de mannen die op een onvoorzichtige manier water drinken, moet Gideon laten gaan. Met een minileger van 300 man weet hij de vijand te verslaan. Door op God te vertrouwen en tactisch te denken weten ze de overwinning te behalen.

Je vindt het verhaal van Gideon o.a. in Het begon met licht van Gerrie Huiberts

 

 

 

De verzoeking in de woestijn
verzoeking in de woestijnVoordat Jezus op weg gaat om de mensen te vertellen over het Koninkrijk van God, trekt Hij zich terug in de woestijn. Daar zoekt de duivel hem op. Hij probeert Jezus in de val te lokken, door hem sluwe vragen te stellen. Gelukkig houdt Jezus stand. Hij blijft dichtbij het woord van God. Dat geeft hem kracht.

Je vindt dit verhaal o.a. in Voorleesbijbel deel 2: Van koning David tot en met het verhaal van het verloren schaap

 

 

 

Wie zonder zonde is
overspelige vrouwfano

 

Als er een zondige vrouw bij Jezus gebracht wordt, die de mensen willen stenigen, zegt Jezus: "Wie zonder zonde is die mag de eerste steen gooien". En dat doet dan natuurlijk niemand. Jezus is hier een echte held, omdat Hij niemand veroordeelt, niet tegen de regels van die tijd in gaat, maar de mensen na laat denken over wat ze aan het doen zijn! En daarmee redt Hij de vrouw.

Je vindt dit verhaal niet zo vaak in kinderbijbels. Maar wel op kinderwoorddienst.nl, via deze link.

 

De wapenrusting
wapenrustingOm staande te blijven in de wereld, kun je soms wel wat hulp gebruiken. De apostel Paulus heeft het over een wapenuitrusting. Geen wapenuitrusting waar je anderen mee verwondt, maar wapens die je kunt gebruiken om te kiezen voor het goede. Karel Eijkman maakte er een prachtig gedicht over:
Een goede outfit moet je hebben, jongen. Daar heb je merkkleding voor nodig:
IJzersterke boots van het merk 'Hope', beenbeschermers van de firma 'Justice & Peace', een stalen blauwhelm van Trust, een kogelvrije bodywarmer van Faith Unlimited...'

De hele bewerking van dit gedeelte vind je op pag 296 in Het hoogste woord van Karel Eykman e.a.

 

 

Ruth Hartog - Hoogendam

 

 

Artikelen in dit thema Held in actie!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook