Duwtje in de rug

Kijken en spelen

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor Pinksteren

Waarom zetten we met Kerstmis een kerstboom en een stalletje neer, met Pasen takken van de kronkelwilg versierd met paaseitjes, maar doen we met Pinksteren niets? Toch is Pinksteren, met zijn eerste en tweede Pinksterdag, een van de drie grote christelijke feesten. Dus ter inspiratie, zodat je in jullie huiskamer kunt zien dat het Pinksteren is - en je daar aandacht aan wilt schenken - enkele voorbeelden waarin Pinkstersymbolen zijn verwerkt in een kijktafel.Het getal 'zeven' wordt genoemd als het om de gaven van de H. Geest gaat. Zet zeven waxine-lichtjes op een rij en hierbij een boom of een tak met een duifje erin. De boom is een sieradenboom gekocht bij Xenos. Je kan zoiets ook zelf figuurzagen uit dun triplex. Het duifje zit vast op een klein knijpertje. Het plantje is klimop en staat voor trouw. Heb je een lap of place-mat in de kleur van vuur? Geel, rood of oranje? Gebruik deze dan als 'ondergrond'.Een gebatikte sjaal in de 'vuur' kleuren vormt de ondergrond van dit simpele kijktafeltje. Zet de waxinelichtjes in de vorm van een 'zeven'

Pinksteren, tekening duif + lichtje op 'vuursjaal'

Met een afbeelding van een duif en een 'olie-lampje' en een rood waxinelichtje in een glazen houdertje en een 'vuur'ondergrond is een Pinksterkijktafeltje zo gemaakt!Een geborduurde boekenlegger, met daarop een duifje dat over de wateren zweeft (beeld van de eerste scheppingsdag) hangt aan de muur. Op de gebatikte sjaal staan enkele stompkaarsen in 'vuur' kleuren. Op een schaaltje in de vorm van een aardbei liggen echte aardbeien, als beeld van de vruchten van de Geest. Laat je kinderen proeven hoe zoet de vruchten zijn.
Het volgende kijktafeltje is geïnspireerd op het Pinksterlied: "Geest die vuur en liefde zijt...". Een rechthoekige, lichtgroene schaal vormt de ondergrond. Hierop staat een aardewerken duifje (gekocht in Taize) samen met een waxinelichtje. In een rondje van gevlochten wilgentakken -om het schikken van bloemen makkelijker te maken- steken enkele afgeknipte wax-rozen (als symbool van liefde) en enkele veren-pluimen in rood/groen/oranje (als symbool van vuur).Bij deze opstelling is het waxine-lichtje door een oranje stompkaars vervangen. Dat we in vuur en vlam raken.....

pinksteren kaarsen in vuurkleuren en levende steentjes

In het lied van de heilige Geest zingen we:

"de Geest van God bezielt,
die koud zijn en versteend,
herbouwt wat is vernield,
maakt een wat is verdeeld"


Zet enkele stompkaarsen van verschillende hoogtes en verschillende 'vuur'kleuren bij elkaar. Op de voorgrond liggen kiezelsteentjes met daartussen kleine plantje die 'levende steentjes' heten. De kerk wordt met Pinksteren geboren. Samen vormen we die kerk, als levende bouw-steentjes. Een mooi Pinksterbeeld!

pinksteren kijktafel 2 op oranje schaal

Deze vierkante diep-oranje schaal, waarvan de punten een klein beetje omhoog krullen, vormt de ondergrond van dit voorbeeld. Zeven brandende waxinelichtjes, een duifje en enkele rode rozen en het Pinksteren op de eettafel!

pinksteren, oranje schaal + vruchten, roosje, duifje

Heb je geen beeldje? Zet een kaart met een afbeelding van een duif in de gebedskaarthouder. Zeven kleine stompkaarsjes in rood-oranje-geel zijn het 'pinkstervuur'. Vul aan met een schaaltje 'vruchten' en een roos in een borrelglaasje als symbool voor de Liefde.

Pinksteren op ovale schaal, duif, levende steentjes, roos, vuur

Een grote ovale zilverkleurige schaal vormt de ondergrond van deze Pinksterschaal. Brandende kaarsen, een roosje, levende steentjes, een duif, vuurpluimen samen met de gebatikte sjaal. Alle symbolen samengevoegd: er valt veel te zien op deze kijktafel!

pinksteren kijktafel van janneke

Deze kijktafel maakte Janneke Niemeyer een paar jaar geleden met Pinksteren bij haar thuis. We mochten hem op onze site zetten. Janneke zette een prentenboekje neer met het Pinksterverhaal, een Pinksterlied, vuur in de vorm van geknipte vlammetjes, liefde (hartje), duifjes, het komt allemaal aan bod op deze vrolijke Pinkstertafel!

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Duwtje in de rug

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook