Duwtje in de rug

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Gods aansporingen

Nooit ben ik die zonnige zaterdag vergeten toen ik bijna veertien was. Samen met mijn oom waste ik zijn auto. Op een gegeven moment zei hij, “Je cijfers zijn goed. Je zou aan the Air Force Academy kunnen gaan studeren.” Nou ik had helemaal geen belangstelling om in de Amerikaanse luchtmacht te dienen, maar ik wist wel dat the Academy een prestigieuze instelling was, en als ik daar toegelaten zou kunnen worden, dan zou ik ook bij een andere top universiteit kunnen studeren. Met veel dank nam ik van dat gesprek het besef mee dat mijn oom in mij geloofde. Zijn woorden werkten als het zo nodige duwtje in de rug. Na twee moeilijke jaren waarin ik twijfelde aan mijn kunnen, begon ik weer te dromen.

Aanmoedigen
Zo werkt het in het leven, zo gaat God aan het werk. God gebruikt allerlei mensen en middelen om ons aan te moedigen en ons op het goede spoor te zetten. God wil dat we slagen in het leven – dat we de mensen worden die Hij in gedachten had toen Hij ons maakte.

                In de Bijbel zien we Jezus’ aanmoedigende benadering volop aanwezig in de bergrede (Matteüs 5-7). Daarin reikt hij de mensheid beelden aan van wat de mens in zich heeft en van de toekomst waartoe we geroepen zijn. Het zijn schone beelden, aantrekkelijke beelden. “Jullie zijn het licht van de wereld, een stad op een berg.” Hierdoor bevestigt Hij onze menselijke waardigheid en laat Hij zien waarvoor we bedoeld zijn. In Gods koninkrijk vindt men troost, gerechtigheid, barmhartigheid. De aantrekkelijkheid van de beelden doet een appèl op onze vrije wil. God dwingt ons niet maar laat ons de schoonheid van het christelijke leven zien. Die kant willen we graag op.

Waarschuwingen
Soms hebben we meer nodig om op het juiste pad te komen. Aansporingen kunnen dus ook de vorm van vermaningen en waarschuwingen aannemen, want God wil dat we echt in de goede richting lopen, wat niet vanzelfsprekend is. “Ga binnen door de nauwe poort,” zegt Jezus. “Want wijd is de poort en breed is de weg die naar de ondergang leidt.” Hier respecteert Jezus ons door ons de waarheid te vertellen. Hij daagt ons uit, wat verassend genoeg ook aanspreekt, want de mens wil graag iets laten zien met zijn leven: Deze uitdaging kan ik wel aan. Offers wil ik wel degelijk brengen!

Ook wij
Mooi is het om te weten dat ook wij mee mogen werken aan Gods aanmoedigen van de mensheid. Ook wij mogen mensen steunen en hoop geven door hun kwaliteiten te zien en te bevestigen. Dit kan door een vriendelijk woord, een belletje, een e-mail, een kaart, een bezoekje, een taartje bakken, bloemen sturen, iemand uitnodigen of iemand prijzen in de aanwezigheid van anderen. Eigenlijk is dit één van de belangrijkste manieren waarop we dienstbaar kunnen zijn als christen: mensen ondersteunen. Hierdoor hebben we onze naasten lief zoals God ons ook lief heeft.

Laatst ben ik bij een mooie conferentie geweest. Eén van de gastsprekers, een priester uit Engeland, zei tegen ons ‘God houdt van jou.’ Deze woorden had ik niet verwacht, en ze raakten mij echt. Ik dacht, die boodschap probeer ik zo vaak bij anderen over te brengen, maar ik heb het ook nodig om dit te horen. Na afloop ging ik naar hem toe. Ik zei, “Misschien wist je niet waarom God je hier naartoe stuurde, maar ik zal je vertellen: één van de redenen was zodat ik die woorden van jou zou horen. Dankjewel!”

Zo helpen we elkaar. God, geef ons de Geest!

Tim Schilling

Artikelen in dit thema Duwtje in de rug

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook