Duwtje in de rug

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over wie een duwtje in de rug kreeg

In de Bijbel zijn tal van momenten te vinden waarop God de mens een zetje in de goede richting geeft. Vaak heeft Hij daar mensen voor nodig.

Samuel ziet iets groots in de kleine David

240424david Mijn kijk- en ontdekbijbel deel 1 is bedoeld voor kinderen vanaf 2 jaar. Heldere en eenvoudige illustraties ondersteunen vooral verhalen uit het Nieuwe Testament. Maar er staat één verhaal in deze kinderbijbel dat uit het Oude Testament komt, het verhaal van de zalving van de jonge David.

Samuel, de profeet moet een nieuwe koning zalven voor Israël. Hij wordt naar het gezin van Isaï gestuurd. Isaï heeft veel zonen, die één nog knapper of sterker of slimmer dan de ander. Maar Samuel wil al die bijzondere jongens niet. Hij wil juist de kleinste, de schapenhoeder. Met de ogen van God ziet de profeet dat deze jongen uit zal groeien tot een goede koning. En hij zalft David, zo jong als hij is tot toekomstige koning. Wat zal David vaak aan dat bijzondere moment hebben teruggedacht.cover mijn kijk en ontdekbijbel

Mijn kijk-en ontdekbijbel, diverse auteurs met illustraties van Jan Heylen. Uitgeverij Averbode

 

Goede God,
Ik weet nog niet wat ik worden wil als ik later groot ben.
Er zijn zoveel beroepen die ik wel leuk vind.
Maar ik weet al wel dat ik mensen nodig heb
die weten wat ik kan, die mij nieuwe dingen willen leren.
Mensen die er vertrouwen in hebben
dat het wel goed komt met mij.
Wilt U mij helpen door zulke mensen te sturen?
Dan kan ik doorgroeien en leren
en een beroep kiezen dat bij mij past.
Dat vraag ik U in naam van Jezus.
Amen

Een duwtje in de rug voor de koningin

240424esther Het volk van God is in gevaar. Iemand heeft de koning valse informatie verschaft en nu heeft de koning toestemming gegeven om het hele volk uit te roeien. Dat is echt verschrikkelijk nieuws. De koning weet echter niet dat zijn mooie koningin ook hoort bij het volk van God. Misschien kan zij, Esther, haar volk redden? Misschien wel. Maar zij durft niet. Ze heeft de koning al heel lang niet gezien en ze is bang dat hij niet meer van haar houdt. Maar zij is wel de enige kans op redding. Mordechai, Esthers oom, stuurt haar daarom een briefje. ‘Misschien ben je wel koningin geworden om ons hele volk te redden, Esther!‘ schrijft hij. Dat is het duwtje in de rug dat Esther nodig heeft. Ze maakt zich mooi en gaat naar de koning. Gelukkig is hij heel blij om zijn knappe koningin weer te zien. En als zij hem het slechte nieuws vertelt, neemt hij direct maatregelen en houdt het volk in leven. Zo redde Esther, met hulp van oom Mordechai, haar hele volk.

cover herzien prentenbijbel kleinDit verhaal kan je vinden in de Prentenbijbel. Sylvia Vanden Heede vertelt de verhalen, Marijke ten Cate heeft de kleurrijke illustraties gemaakt. De Prentenbijbel is bedoeld voor kinderen van 4 tot 7 jaar.

Oh, God,
soms ben ik zo bang.
Ik durf niet te springen in het diepe water.
Ik durf die vreemde mensen niet aan te kijken.
Ik durf geen spreekbeurt te houden voor de klas.
Ik durf die enge spin niet te pakken.
Ik durf niet (eigen voorbeeldjes invullen)

God, laat mij niet alleen met mijn angst.
Help me,
om iemand te vragen om me te steunen en aan te moedigen.
Want als ik iets doe wat ik moeilijk vind
dan leer ik en is het de volgende keer minder eng.
Amen

Probeer het nou gewoon

240424naämanNaäman was de baas van een groot leger. Maar hij kan nu niet meer naar zijn soldaten. Hij heeft een nare, besmettelijke ziekte. Nachtenlang ligt hij zichzelf te krabben, hij wordt gek van de jeuk. Een klein buitenlands meisje, dat voor hem werkt ziet het en heeft medelijden. ‘In mijn land is een man die je misschien beter kan maken met de hulp van God’, zegt ze. Dat is een goede tip. Naäman reist naar Israël. Als hij aankomt bij het huis van Elisa, de man die het meisje bedoelde, komt Elisa echter niet eens naar buiten. In zijn plaats komt een knecht, buigt voor Naäman en zegt: ‘Ga je maar zeven keer wassen in de rivier de Jordaan.’ Naäman voelt zich hevig beledigd. ‘Die man van God kijkt niet eens naar mij,’ denkt hij. ‘En in mijn eigen land zijn rivieren genoeg om me in te wassen. Die zijn nog breder en dieper ook dan die rivier hier.” En hij beveelt dat iedereen omkeert. Terug naar huis. Maar zijn eigen knecht vindt dat niet verstandig. ‘Probeer het gewoon’ pleit hij, u bent hier nu toch al.’ Dat is waar. Naäman luistert naar zijn knecht. En als hij zich zeven keer gewassen heeft in de rivier de Jordaan is hij weer helemaal beter. Geen jeuk meer. Niets meer te zien. Snel gaat Naäman terug naar Elisa om hem te bedanken. Maar hij mocht zijn eigen knecht eigenlijk ook wel bedanken. Want als die hem niet had overgehaald….

cover bijbel voor kinderen oude testament Dit verhaal staat in de Bijbel voor kinderen van Marianne Busser en Ron Schröder. Alex de Wolf maakte de illustraties. De bijbel is geschikt voor kinderen die zelf kunnen lezen, maar hij kan aan jongere kinderen ook goed voorgelezen worden.

Goede God, 
Heel graag wil ik de dingen zelf doen, op mijn eigen manier. 
Een tekening maak ik zoals het mij goed lijkt, 
een doelpunt scoor ik vanuit mijn eigen favoriete hoek, 
en ik leer mijn huiswerk zoals ik dat fijn vind. 
Maar om mij heen zijn mensen
die al veel vaker geoefend hebben, 
teamgenoten die al meer getraind hebben, 
broers of zussen die al jaren huiswerk maken. 
Laat me verstandig zijn en mijn trots opzij zetten 
en luisteren naar goede raad.  
Daar wordt het leven makkelijker van.
Amen 

Geloof haar nu maar, Jozef

240424jozef Het zal je maar gebeuren. Je bent je bruiloft aan het voorbereiden en plotseling komt je aanstaande bruid je vertellen dat ze een kindje krijgt. Je weet zeker dat het niet jouw kindje kan zijn. Zij zegt dat het Gods kindje is. Wat moet je doen? Trouwen met een zwangere vrouw met een vreemd verhaal? Haar overleveren aan de rechter omdat ze met een andere man geslapen heeft? Dat was het dilemma voor Jozef toen Maria hem kwam vertellen dat ze zwanger was van de Heilige Geest. Hij kwam er zelf niet uit. Maar gelukkig kreeg hij toen een droom. In de droom vertelde een engel hem dat hij gerust met Maria kon trouwen. Zo’n zetje had Jozef nodig om zijn hart te durven volgen. Hij trouwt met Maria en voedt Jezus op als zijn eigen zoon.

cover ongelooflijke bijbelverhalenDit verhaal staat in Ongelooflijke Bijbelverhalen, een graphic novel bijbel van Willeke Brouwer. Het is een bijbel voor nieuwsgierige kinderen die goed kunnen lezen en belangstelling hebben voor allemaal extra weetjes bij de verhalen. Door de vormgeving met een buigzame, maar stevige kaft ligt de bijbel lekker in de hand, op je hoofdkussen of op schoot.

Goede God,
Als ik een keuze moet maken
zegt mijn verstand niet altijd hetzelfde als mijn hart.
Ik wil geen domme dingen doen
en luister daarom graag naar mijn verstand,
maar soms voelt het verstandigste gewoon niet goed
en zegt mijn hart dat het anders moet.
Ik weet dat ik dan met U kan praten.
Hopelijk vergeet ik dat niet als dat nodig is.
Amen

De Geest die je in de goede richting duwt

240424pinksterenNa de dood van Jezus waren zijn leerlingen een tijd lang erg bedroefd. Maar ook bang. Wat met Jezus gebeurd was, kon ook met hen gebeuren. Het leek ze maar het verstandigste om zich gedeisd te houden. Als ze niet opvielen, kon er ook niet zoveel gebeuren. Dat was natuurlijk waar. Maar daardoor was er ook niemand die de boodschap van Jezus verder vertelde. De leerlingen wilden dat wel, maar durfden niet. Tot op die ene dag. Die dag dat de wind opstak en ze plotseling vurig en enthousiast werden. Hun angst werd weggeblazen en plotseling kregen ze de geest. Dezelfde geest die Mozes en Elia en Jezus bezielde daalde ineens ook neer op hen. En ze begonnen te praten. Iedereen die maar wilde luisteren vertelden ze over Jezus. En daardoor kennen wij zijn verhaal nu ook.

cover koning op een ezelHet verhaal van Pinksteren vind je in vrijwel iedere Kinderbijbel. Oudere kinderen vanaf 10 jaar kunnen veel leren van de kinderbijbel Koning op een ezel, verhalen uit het Nieuwe Testament van Nico ter Linden.

 

 

Heilige Geest,
Kom alsjeblieft ook bij mij
en geef me een duwtje in de rug,
als ik niet zo goed durf,
of niet weet wat ik moet doen.
Maak me sterk
en help me om te vertrouwen op Jezus.
Amen

 

Wies Sarot

 

Artikelen in dit thema Duwtje in de rug

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook