Artikelen uit 2007

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor juli en augustus 2007

Voor deze periode maakte ik een aantal voorbeelden van sfeertafels rond "vakantie" en probeer iets op te roepen van vrij zijn, stilte en blij zijn met jezelf en de ander.

Voor de meeste voorbeelden maak ik gebruik van opengeslagen prentenboeken. Zoek in je boekenkast of je prentenboeken hebt met bijvoorbeeld landschappen van de streek waar jullie op vakantie gaan: bergen, strand, een waterkant, golvende heuvels of een bos. Gebruik dit boek dan voor jullie sfeertafel thuis. Een mooie plaat uit een (natuur)tijdschrift of een ansichtkaart zijn natuurlijk ook bruikbaar als achtergrond. Samen met wat zomerbloemetjes in een mooi vaasje en een lichtje is je sfeertafel eigenlijk al klaar. De prentenboeken die ik gebruik worden besproken in de rubriek "tips" onder voorlezen in de zomer.

Dit is een eenvoudig kijktafeltje m.b.v. het boek "Jan en het gras". Dit boek gaat over "niks" en speelt zich af in en rond huis, de plaats waar kinderen veel van hun vakantietijd zullen doorbrengen. Lekker niks (hoeven) doen in de vakantie. Wat is "niks" eigenlijk? De bloeiende lavendel komt uit de tuin, ik zette ze in een klein, groen borrelglaasje.

Jan in het gras stilte/zomer

Voor dit voorbeeld gebruik ik het boek "Kikker is Kikker". De vliegende vogels op de binnenkant van de kaft, roepen de associatie op van "vrij als een vogel in de lucht". De kaarsjes heb ik ooit gekocht bij Ikea, de bloemetjes plukte ik uit de bakken op mijn balkon en deed ze in een schaaltje met vrolijk zomers streepjesdecor, de ondergrond is een lichtgroene place-mat.

zomer/stilte vliegende vogels

Ook kinderen hebben behoefte aan stilte. Het boek "Doortje wil naar de zee kijken" zette ik op een dienblad, dat ik vulde met schelpenzand. Schelpjes en een zeemeeuw stilzittend op een strandpaal (Blokker), roepen een sfeer op van een verlaten strand en het verlangen van de eindeloze zee.

kijktafel doortje II

Voor de meer avontuurlijk ingestelde kinderen en een iets stoerdere sfeer koos ik het boek "Kikker en de horizon": rugzak mee, flesje water erin en iets lekkers voor onderweg en dan prachtige, verstilde plekjes ontdekken. Maar of je de horizon kunt vinden? De nep-insecten vond ik bij Xenos.

kikker en de horizon aug 2006

Heb je nog niet zoveel prentenboeken, snuffel dan eens bij de kaartenstandaards. Tegenwoordig zijn er grote kaarten te koop en soms vind je er echte pareltjes tussen. Deze kaart koos ik, omdat deze de associatie oproept met glas-in-lood ramen waar zonlicht doorheen valt. Een afbeelding waar je langer dan één seconde bij stil kunt blijven. Kinderen willen ook graag iets proeven of ruiken. Naast de echte lavendel, deed ik gedroogde lavendel (ik moet dan meteen aan Zuid-Frankrijk denken) in een klein schaaltje en dan ruikt het lange tijd heerlijk zomers in de kamer en je wordt er rustig van! Het gekleurde waxinelichtje staat op de roze onderzetter uit het koffertje "Beginnen maar!".

zomer met lavendel en onderzetter

Water roept bijna altijd iets van rust op. Zittend aan de waterkant, kun je zo heerlijk wegdromen. Daarom maakte ik ook een opstelling m.b.v. een waterschaal. Een lage schaal gevuld met water en glanzende steentjes, samen met een zijden waterlelie (tuincentrum) en een drijfkaarsje. Het geheel staat op een lichtblauwe lap voeringstof. Ook zette ik er de ochtend/avond gebedskaart in de houder bij uit het koffertje "Ga je mee?". Gefotografeerd toen de avond viel.

ochtend/avondgebedskaart +waterschaal

Deze laatste kijktafel maakte in met behulp van de tekeningenhouder uit het koffertje "Ga je mee?" Ik plakte een plaatje van een bos uit een tijdschrift op een stevig karton in A-4 formaat en zette deze in de tekeningenhouder. De ondergrond is een bruine lap. Een boomstronk met daarop een nep-uiltje (uilen komen tevoorschijn in de schemering als het heel stil is), wat takjes van een berkeboom in een klein vaasje vormen een echte boom, wat klimop bij wijze van onderbegroeiing en een waxinelichtje in een houder in de kleur van boomschors en het bos bij jullie in de kamer of vakantiehuisje kan gaan groeien. Wie vindt er dingen die erbij gezet of gelegd kunnen worden? Mooie bladeren, veertjes, bloemen, of een uilebal?

boskijktafel III

EK

terug naar nieuwspagina
kijk verder in de rubriek kijktafels

Artikelen in dit thema Artikelen uit 2007

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook