Artikelen uit 2007

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

De kijktafel in november 2006

Neem als ondergrond een lapje of place-mat in een mooie herfsttint. Na de bruingele/oker tinten, die de herfst in oktober kenmerkt, kun je voor november het beste kiezen voor een oranje/bruin/rode tint.
Natuurlijk blijft het bord / de schaal met al de mooie herfstdingen die jullie in het bos hebben gevonden staan, misschien moeten de eikels plaats maken voor kastanjes of dennenappels, net wat jullie gevonden hebben! Een herfst-eikelmannetje, paddestoelen en kleine spinnetjes (Xenos) maken de herfsttafel af. Zet de blauwe onderzetter op de kijktafel met de tekst "bewaar in uw hand" en zet er een stompkaarsje of waxine-lichtje op.



Op 1 november is het Allerheiligen, waarin we alle bijzondere mensen, die op aarde geleefd hebben en die al in de hemel zijn, gedenken. Van sommige van deze mensen heeft de kerk gezegd dat ze "heilig" zijn, vandaar de naam "Allerheiligen".
Onderstaande sfeertafel is een algemene opstelling waarbij je iets oproept van dood (de steen), geborgen zijn in Gods hand (het lichtje met de onderzetter) en Christus navolgen (kruisje)

allerzielen

Op de kijktafel kun je ook een afbeelding toevoegen van iemand uit de wereldgeschiedenis die voor jou heel bijzonder is.

In de Verenigde Staten wordt op 1 november Halloween gevierd, hierbij horen pompoenen die je uitholt, je snijdt er een gezicht in uit en zet er een lichtje in, op deze manier zouden de geesten die op Allerzielen zouden rondwaren op afstand blijven. Op de kijktafel kun je dus ook een (sier)pompoen zetten.

halloween

Op 2 november is het feest van Allerzielen. Op deze dag denken we in het bijzonder aan alle mensen die het afgelopen jaar gestorven zijn en aan de mensen die we al wat langer moeten missen en die een speciale plaats in ons hart hebben.
Zet op deze dag een foto van degene die jullie als gezin moeten missen op de kijktafel en steek het waxinelichtje speciaal voor deze persoon aan.
Als je een speciale kijktafel voor deze dag wilt maken dan kan dat natuurlijk ook.
Er is ook een vlinder te zien op deze sfeertafel.
Het griekse woord voor vlinder, psyche, betekent tegelijktijd "ziel". Het beeld van de vlinder wordt vaak gebruikt als het gaat om de metamorfose van de mens die sterft en nieuw leven krijgt van God. Zoals een rups, die op aarde rondkruipt, getransformeerd wordt tot een vlinder, die vrij tot in de hemel kan vliegen.

allerzielen

Artikelen in dit thema Artikelen uit 2007

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook