Artikelen uit 2007

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafel mei 2007

Lente-tafel

Voor de maand mei maakte ik een vrolijke lentetafel. De basis vormt een lichtgele lap voeringsstof. Hierop zette ik de gebedsstandaard met daarin een kaart die iets verbeeldt van geborgenheid. Een moeder met een kind? Maria? De gele viooltjes, de onderzetter met de tekst "leve het nieuwe leven" samen met de vrolijke schaapjes en vogeltjes, die ik in de paastijd bij Xenos vond, maken deze eenvoudige sfeertafel compleet.

lentetafel=schaapjes=maria dichterbij

Maria-tafel

Dit jaar besteden we op de site aandacht aan Maria. Twee plantennamen schoten mij te binnen, die mogelijk met Maria geassocieerd worden n.l. lieve-vrouwe-bedstro en maagdenpalm.
Als basiskleur koos ik natuurlijk blauw en de gebedskaart met het "Wees Gegroet" uit het eerste koffertje past natuurlijk bij uitstek op de Maria tafel.

maria wees gegroet = leievvrouwebedstro en rozenkrans

In mijn werkkamer hangt het kleine Maria-icoontje aan de muur en de rozenkrans erfde ik van een oom. Ik maakte er samen met een blauwe lap voeringsstof, een waxinelichtje en een takje maagdenpalm in een bauw borrelglaasje, een eenvoudig sfeertafeltje van.

maria icoon + lichtje +maagdenpalm

Bij Xenos vond iemand van de redactie de blauwe sieradenboom. Een aanwinst voor de lente-zomer kijktafel-spulletjes en mooi gevonden voor een Maria-sfeer-plekje.

maria icoon + blauwe boom = rozenkrans

Hemelvaart-tafel

Als je een aparte kijktafel voor het feest van Hemelvaart wilt maken (17 mei) is dat niet zo moeilijk als je misschien zou denken.
Het boek ""t Paasverhaal" van Brian Wildsmith eindigt met onderstaande plaat van Hemelvaart. Het vergeet-me-nietje houdt de opdracht van Jezus levend!

hemelvaart

Het boek "Van Winterkrans tot Zomerdans" van Lidwien van Geffen heeft voor elke maand én de grote christelijke feesten een mooie illustratie met een passende tekst. Het boek staat op onderstaande kijktafel open bij de pagina"s "hemelvaartboot".
De kinderen kijken naar de hemel, bijna zoals Lucas vertelt in de Handelingen van de Apostelen in het eerste hoofdstuk, vrij vertaald: " Wat staan jullie naar de hemel te kijken?" Daarmee komt Jezus echt niet terug. Blijf bij elkaar, bid samen; de heilige Geest zal komen en jullie helpen om Jezus werk op aarde voort te zetten!

kijktafel hemelvaart met balonnen en belleblaas

Een andere mogelijkheid is de tekeningenhouder uit het tweede koffertje zonder tekening erin te gebruiken. Ik klikte een vlinder aan de hemel.
Balonnen om op te blazen en belleblaas, waarvan de bellen prachtig naar de hemel opstijgen. Alle kinderen vinden dat leuk om te doen. Heb je meerdere kinderen, zet dan meerdere busjes bellenblaas op de kijktafel. Wie blaast de grootste bellen? Welke bel kun je het langst volgen op zijn reis door de lucht?

hemelvaart met tekeninghouder II

Pinkster-tafel

Een geillustreerde kinderbijbel, bijv. de klassieker "Bijbelse verhalen voor jonge kinderen" van D.A. Cramer-Schaap en Annemarie van Haeringen opengezet bij het verhaal van Pinksteren, vormt de basis van de eerste Pinkster-kijktafel..
Een gebatikte sjaal, in de vuurkleuren oranje/geel/rood legde ik neer als ondergrond en het witte duifje als beeld van de H. Geest.

pinksteren met cramer/schaap en duifje op gebatikte doek

Een tweede voorbeeld met de Kijkbijbel van Kees Korte (voor de allerkleinsten)

pinksteren kijkbijbel met levende steentjes

Een tijdje geleden was er een bijeenkomst voor parochievrijwilligers die werkzaam zijn op het gebied van catechese in het grensgebied van bisdom Utrecht en het bisdom Münster in Zwillbrock. Tijdens de workshop "Kijktafels" maakten enkele mensen onderstaande kijktafel. Het bijbelverhaal van Ruth (dit verhaal wordt altijd op het Joodse Pinksterfeest gelezen), de roos als beeld van de liefde, het rood van de ondergrond en de kaars voor "vurig" en een beeldje van een duif gemaakt in Taizé, werden uitgekozen voor deze kijktafel.

pinkstertafel zwillbrock

Rood, oranje, geel zijn de kleuren van vuur en vlammen. Deze vormen de basis voor een Pinkstertafel. De onderstaande twee opstellingen hebben als basis een diep-oranje kaarsenplateau. Hij is dus makkelijk te verplaatsen. Handig als je kleine kinderen hebt met grijpgrage handjes. Een ansichtkaart met een duifje zette ik in de gebedskaarthouder samen met drie kleine kaarsjes. Het schaaltje aardbeien is niet alleen erg lekker om op te eten, maar doet denken aan de zeven gaven en de vruchten van de H. Geest. Welke dat precies zijn, vind je elders op de site toegelicht.

pinkstertafel op schaal duije op kaart, kaarsjes, vruchten

Het plantje "levend steentje" is een orgineel symbool bij Pinksteren. In het pinksterlied: "de Geest des Heren heeft een nieuw begin gemaakt" zingen we dat de Geest verwarmt en bezielt wat koud is en versteend. Zo kunnen mensen worden: tot levende stenen die samen de Kerk vormen.

pinksteren kaarsen in vuurkleuren en levende steentjes

EK

Artikelen in dit thema Artikelen uit 2007

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook