Artikelen uit 2007

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

kijktafels september 2007

In deze nazomermaand beginnen van sommige bomen de blaadjes al te verkleuren. Als je de plekjes weet te vinden, kun je in het bos bramen plukken. Ook zie je dat de eerste eikels op de grond te vinden zijn. In de boomgaarden begint het plukken van appels en peren. Op de kijktafel die je voor deze maand maakt, kun je hier iets van laten zien. Felle zomerse kleuren als roze en rood maken plaats voor wat minder uitbundige tinten. Eind september valt het Michaëlsfeest, ook hier maakten we een kijktafel voor.

Begin met het kiezen van de kleur van de ondergrond b.v. oker of roestbruin. Je kunt een lap -satijn-voeringsstof nemen of bijvoorbeeld een place-matje.
Een prentenboek wat zich afspeelt in de herfst: "Wat nu Olivier?" vormt de achtergrond van deze eerste kijktafel.

herfstkijktafel wat nu Olivier?

Heb je kinderen die het hele bos mee naar huis nemen? Een mooie stronk vormt de basis van deze sfeertafel. Koop in het tuincentrum een aantal kleine aardewerken onderschoteltjes. Op het ene schoteltje komen de mooiste eikels, op het volgende beukenootjes, gepoetste kastanjes of andere zaden. Ik vulde ook een schoteltje met druiven, lekker om van te smullen! Bramen zijn een goed alternatief. Voor de sfeer plaatste ik er een klein waxinelichtje tussen, in een herfstkleur, deze kocht ik bij Blokker.

herfstschaaltjes +stronk+lichtje

Bij diezelfde Blokker vond ik kaarsjes in de vorm van kleine vruchtengebakjes. Het bramentaartje vormt het stralende middelpunt van deze september opstelling.
De achtergrond wordt gevormd door de herfstpagina van een bos-boek.

bramentaartje+herfstachtergrond

Hebben je kinderen grijpgrage handjes? Maak een opstelling op een klein schaaltje, zodat je het veilig kunt parkeren. Zet het tijdens de maaltijd op de eettafel. Dit schaaltje heeft de vorm van een herfstblad. Samen met de blauwe onderzetter uit het koffertje "Beginnen maar" en enkele dingen uit mijn herfstkratje, is een mobiel mini-kijktafeltje geboren.



Knutselen je kinderen graag? Geef ze het herfstnummer van de Kampioen of het blad van Natuurmonumenten of een ander tijdschrift waar een herfstreportage in voorkomt. Laat ze van de plaatjes een collage maken op een stevig vel A-4 papier. Je kunt het in de tekeningenhouder zetten uit het koffertje ""Ga je mee?" of gewoon los. Samen met een zonnebloem (ook typisch een bloem voor de maand september) in een klein glazen schaaltje en enkele kaarsjes, heb je dan een mooie basis. De rest van de ondergrond raakt vanzelf vol met wat er op de grond in park of bos wordt gevonden!

kijktafel september

Als laatste een kijktafel voor het St. Michaëlsfeest dat op 29 september valt. De achtergrond wordt gevormd door het opengeslagen boek "Van winterkrans tot zomerdans" samen met een mandje gevuld met (nep)appeltjes, eikeltjes en een paddestoel (Xenos)
.
St. Michaelsfeest kijktafel 2

EK

Artikelen in dit thema Artikelen uit 2007

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook