Artikelen uit 2007

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor de maand december 2007

Deze maand begint met het Sinterklaasfeest. Als je nog hele kleine kinderen hebt is het soms verwarrend dat de Advent al begint voordat het Sinterklaas is geweest.
Begin dan pas met een adventsopstelling ná 5 december.

Dus als eerste nog twee voorbeelden voor een kijktafel in Sinterklaassfeer:

Als basis gebruikte ik een oranje-rood kaarsenbord. Hierop zette ik in de gebedskaartenhouder een kopie van de tekst en melodie van het Sinterklaasliedje "Sinterklaas is jarig", deze vond ik via het afbeeldingenbestand van Google.
De mijter knutselden we in elkaar met behulp van stevig rood en geel papier.Met de pepernoten in een schaaltje is het feest compleet.

kijktafel sinterklaas

In het volgende voorbeeld is het al een beetje Advent. Op de Sinterklaaspagina uit het boek "Van zomerdans tot winterkrans" waarop kinderen hun schoen zetten, zie je ook de adventskrans al hangen. De sinaasappelschijfjes en de kaneelstokjes zitten ook in bisschopswijn en zorgen ervoor dat de hele kamer naar Sinterklaas ruikt. Je kan ook wat kaneelolie druppelen in een klein schaaltje waar water inzit.

kijktafel sinterklaas 2

De basiskleur voor de Advent is paars. Dit is de kleur van inkeer en bezinning. De Advent telt altijd vier zondagen. De eerste zondag van de Advent valt dit jaar op 2 december. Vier kaarsen markeren deze tijd van waakzaamheid en verwachting.
Iedere week wordt het een beetje lichter, zodat op 25 december "het licht der wereld" zijn intrede kan doen.

Deze opstelling is een variatie op de klassieke ronde adventskrans. Op een paars onderbord schikte ik wat kerstgroen samen met roze-paarse eikeltjes in het midden. Vier paarse bolkaarsen en vier paarse adventssterretjes (je zou er elke zondag één kunnen toevoegen) maken samen een sfeervolle "adventskrans".
Alle benodigheden vond ik in het plaatselijke tuincentrum en Xenos.

adventsopstelling op paarse schaal en adventssterren

In deze rubriek vind je verderop ook voorbeelden van de adventsopstellingen die ik verleden jaar maakte. Samen met de voorbeelden van dit jaar, waar ik voor bijbelse adventsthema"s koos, kan je zien hoeveel variatie er mogelijk is met slechts enkele adventsingrediënten: de kleur paars, één lichtje op de onderzetter "wachten op Kerstmis" uit het koffertje "Beginnen maar" of vier waxinelichtjes.

In de zondags-lezingen van de adventsperiode ligt het accent op verschillende thema"s: waakzaamheid, tekenen van het komende messiaanse rijk, voorbereiding op de komst van de Messias, aankondiging van de geboorte van Jezus.
In mijn kaartenverzameling (bewaar de oude kerstkaarten!) zocht ik die kaarten op, die hier iets zichtbaar van maken. Ik zette ze in de gebdskaarthouder uit het koffertje. Op een zilverkleurig, rechthoekig onderbord, maakte ik de volgende voorbeelden:

waakzaam zijn, verwachting:
De herders waken over hun schapen op het veld. Zingen we niet in het liedje "de herdertjes lagen bij nachte": "zij hielden vol trouwe de wachte"? Ook zonder kerstkaart, met alleen de schaapjes van je kerstgroep, roep je dit beeld ook op.

adventsopstelling met wachtende herders en schaapjes

De ster is een teken dat er iets heel bijzonders staat te gebeuren. In het adventslied "de nacht loopt ten einde, de dag komt naderbij" zingen we "tekens aan zon en ster en maan, hoe zal de aarde dat bestaan, zo spreekt de heer: verheft u vrij, want uw verlossing is nabij".

adventsopstelling met ster

Een leeg stalletje, wachtend op de komst van Maria en Jozef, is ook een mooi beeld van verwachting: "Nu zijt wellekome, Jesu lieve Heer...".

wachten op kerstmis met zilveren sterretjes

Jesaja
In de adventstijd lezen we ieder jaar ook uit het boek Jesaja. Jesaja schetst in beelden het toekomstig messiaanse rijk: de leeuw speelt samen met het lam en de jongen steekt, zonder schade op te lopen, zijn hand in het hol van de slang. In het liedje "Midden in de winternacht", zingen we hier ook over: "vrede was het overal, wilde dieren kwamen, bij de schapen in de stal en zij speelden samen".

wachten op kerstmis adv 4 jesaja

Ook horen we in de lezingen de profetie van de jonge vrouw die zwanger zal worden en een kind zal baren en hij zal Emmanuël heten: God met ons.
Je ziet een stronk hout liggen op de kijktafeltjes, deze stronk verwijst ook naar het bijbelboek Jesaja: Aan de stam van Jesse zal een nieuwe loot verschijnen...... denk ook aan begin van het liedje "er is een roos ontsprongen" : "uit ene wortelstam; die, lijk ons d" ouden zongen uit Jesse "t leven nam"

wachten op kerstmis adv 3 vrouw zal zwanger worden

Maria ontmoet Elisabeth:
We horen in in het Evangelie van Lucas hoe de engel bij Maria op bezoek komt en hoe zij - drie maanden zwanger- haar nicht Elisabeth gaat bezoeken, om haar te helpen rond de geboorte van het kind, dat later de voorloper van Christus wordt genoemd: Johannes de Doper. De tekst die later het "Magnificat" (de lofzang van Maria) gaat heten, is onverbrekelijk aan deze ontmoeting gekoppeld.

maria bezoekt elisabeth

Als laatste een hele eenvoudige manier om dag voor dag dichter bij Kerstmis te komen. Koop een adventskaars, zet hem in een kandelaar en laat hem iedere dag een stukje verder opbranden. Je kan adventskaarsen bestellen bij www.deverguldekaars.nl. Ik zette de kandelaar op een klein bordje, legde er een stukje paarse decoratiestof op en schikte er wat kerstgroen omheen.

adventskaars

EK

Artikelen in dit thema Artikelen uit 2007

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook