schatten, oogsten, vrede en St. Franciscus

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels herfstperiode

Iedere keer merk ik dat het helemaal niet zo moeilijk is om ideeën te verzamelen voor de kijktafels.

Eigenlijk werk ik in gedachten een soort lijstje af:
- welke kleur past bij deze maand (groen, oker, bruin, oranje)
- welke "bos-vruchten" zijn er te vinden (bramen)
- welk fruit wordt er deze maand voor het eerst geoogst? (druiven,appels)
- welke bloemen horen bij deze maand (zonnebloemen, dahlia"s, crysanten)
- vallen er bepaalde (christelijke) feesten deze maand (vredesweek)
- is er een bijzondere heilige die we gedenken ( St. Michaël 29 sept, St. Fransiscus 4 okt))
- welke symbolen zouden er bij de redactie-thema"s passen: vrede, oogst, schatten? (vredesduif, olijftak, parel, schatkistje )
- wat heb ik al in mijn herfstspulletjes-verzamelbox zitten?
- wat kan ik gebruiken uit de drie koffertjes? (onderzetter, gebedskaartenhouder, lichtjes-houder, tekeningenhouder)

Het resultaat zie je verwerkt en verbeeld op onderstaande kijktafeltjes!

Vrede

duifjes met wensbriefje I

In de wereldwinkel vond ik kleine duifjes die een opgerold wensbriefje onder hun vleugels koesteren. Vredeswensen? Ik schikte de duifjes op een zilvergespoten takje.

kijktafel vredesduifjes op boomstam

Ik zocht een dof-oranje stukje voeringsstof, en zette er een klein vaasje met bloemetjes op (uit de balkonbakken geplukt). De blauwe onderzetter met de tekst "bewaar in uw hand", komt uit het koffertje "Beginnen maar!", daar zette ik een waxinelichtje op in een glazen houdertje (IKEA). Op een houten stronk schikte ik de duifjes. Dat God onze wens om vrede hoort.

lichtje van verlangen naar vrede

In het derde koffertje: Het geheim van het vuur, zit een lichtjes-houder met vier kanten. De kant met de tekst: licht van verlangen is naar voren gedraaid. De kaart met daarop een wereldbol, waar een duif met een olijftakje in zijn snavel naar toe vliegt, is het symbool van vrede. De schildpadjes op de voorgrond staan voor vraag "waarom gaat het allemaal zo tergend langzaam?" De gebedskaart met het verlangen naar..... zit ook in het derde koffertje.

Schatten

parel in de hand (schat)

In het afbeeldingenbestand van Google, vond ik dit plaatje met handen die een parel koesteren! Dit plaatje vormt de basis voor deze opstelling. Ik zette hem in de gebedskaartenhouder. De verschillende kaarsjes staan op een onderzettertje in een bijpassende kleur, evenals de bloemen!

kijktafel schatkistje-doosje

Op de herfstlap zette ik een mooi versierd doosje, als ware het een schatkistje!
In het doosje wordt de mooiste vakantie-vondst van dit jaar veilig bewaard. Dat vragen we ook in de gebedstekst van de onderzetter. Dat met deze mooie schat, ook alle mooie herinneringen van deze vakantie in Gods hart en hand worden bewaard. En natuurlijk ook in ons eigen hart!

kijktafel zomerschatten II

Heb je geen "schatkistje"? Geen nood. Op een kleine zilverkleurige kaarsen-onderzetter (IKEA) schikten we de natuurschatten die we uitkozen uit de vele steentjes en schelpen die we verzamelden. Zo komen ze mooi tot hun recht.

Oogst

bramentaartje+herfstachtergrond

Een plaat uit een herfst-prentenboek vol prikkende braamstruiken, maakt samen met dit kaarsje in de vorm van een bramentaartje (Blokker) ook een mooi oogst-herfst-tafeltje. De paarse bloemetjes (uit de tuin) in een gekleurd borrelglaasje passen er mooi bij.

druiven+appels herfstoogst

Dezelfde bloemtjes als boven, samen met wat namaak druiven en -appeltjes en het resultaat is: de oogst van deze septembermaand!

St. Michaëlsfeest

St. Michaelsfeest kijktafel 2

Een afbeelding uit het boek "Van winterkrans tot zomerdans" van het St. Michaëlsfeest vormt het hart van deze opstelling. Erbij liggen de eerste gevonden eikeltjes. Kleine houten bloemetjes, een lichtje en een paddestoeltje (Xenos) maken deze opstelling voor 29 september a.s. af.

Herfst

september II alle maanden van het jaar

Ik maakte er geen kijktafeltje van, maar deze september illustratie uit het boek "Alle maanden van het jaar" (wordt besproken in de rubriek tips) is al een kijktafeltje op zich. Gebruik hem als achtergrond!

kijktafel september

Deze opstelling maakte ik enkele jaren geleden. De zonnebloem staat centraal en op de achtergrond een plaat geknipt uit de Kampioen. (als je hem in de tekeningenhouder uit het koffertje "Ga je mee?" zet, staat hij extra stevig)

EK

terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema schatten, oogsten, vrede en St. Franciscus

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook