schatten, oogsten, vrede en St. Franciscus

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Wil je rijk worden? Lees dit!

Kort geleden vroeg mijn dochter naar een doosje om slakken in te verzamelen uit de tuin. Ik hoopte alleen dat ze niet in haar kamer zouden belanden, naast haar verzameling schelpen, kiezelstenen, Pet Shop poppetjes en Donald Ducks. De neiging om te verzamelen heeft ze waarschijnlijk van mij geërfd, want mijn vrouw houdt eigenlijk niet van al die "troep in huis". Ik daarentegen, heb altijd belangstelling gehad voor "schatten" als postzegels, muntstukken, foto"s, brieven, ansichtkaarten, buttons en jawel ook speelgoed, schelpen en kiezelstenen. Na de jaarlijkse vakantie in mijn thuisland Amerika, kom ik dan ook altijd terug met de koffers volgepropt met allerlei nieuwe aanwinsten. Al pendelend tussen Nederland en Amerika, denk ik vaak aan de pioniers van de vroege negentiende eeuw, die kraaltjes, spiegeltjes, wapens en whisky ruilden voor beverbont en buffelhuid. In mijn eigen versie ruil ik kaas en stroopwafels voor “wild west” prullaria en Amerikaanse boeken.

amerikaanse schatten

Meestal denk ik niet al te veel na over deze onschuldige, niet al te serieuze bezigheid, maar toch verschijnt er een soort vraagteken in mij, als ik in de kerk de volgende woorden hoor:

Verzamel geen schatten op aarde, waar mot of houtworm ze aantast, en waar dieven inbreken om te stelen. Maar verzamel schatten in de hemel, waar mot noch houtwormen ze aantasten en waar geen dieven inbreken om ze te stelen. Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn. – Matteüs 6,19-21.

Oei! Ben ik toch verkeerd bezig? Hopelijk niet, maar de woorden van Jezus herinneren me wel aan een cruciaal verschil tussen de dingen die altijd blijven (geloof, hoop en liefde bijvoorbeeld; zie 1 Kor. 13,13) en de aardse dingen die voorbij gaan (vgl. 1 Kor. 7,31). Dat mijn levensenergie verkeerd kan worden besteed, kan ik me dus heel goed voorstellen. Hierin schuilt dus een gevaar. Het gaat dan niet om op zich onschuldige verzamelingen, maar wel om –het soms onbewuste – verzamelen van wereldse zaken als geld, prestige, winnen, het niet kunnen loslaten van onze zorgen en “bagage” zoals angst, verontwaardiging, afgunst etc. die onze groei als mens (vriend, familielid, gelovige) tegenhouden. Ik wil mijn leven niet aan trivialiteiten besteden, maar aan dingen die er echt toe doen! Wat zonde als mijn wereldse bezigheden me nooit dichter bij de hemel zouden brengen; als mijn zeeschelpen me nooit de oceaan zouden laten horen!

het wilde westen, cowboy met lasso

Maar hoe doe je dat, "schatten verzamelen in de hemel"? Het klinkt abstract, maar het is eenvoudiger en concreter dan het lijkt. Het is vooral een kwestie van gehoor geven aan Gods Geest, die spreekt niet alleen door de Schrift en de zondagsviering, maar ook subtiel en stilletjes in ons leven. Door ons geweten laat God ons weten of we goed (of slecht) bezig zijn. Om beter te zien hoe de hemelse zoektocht vorm kan krijgen in ons leven, kunnen we een lijstje met ideeën opschrijven van “schatten verzamelen in de hemel”. Bedenk wat dit concreet zou kunnen betekenen in je eigen leven en maak dan een eigen lijstje als een soort aanmoedigingsbrief. Hieronder enkele voorbeelden die mij te binnen schieten.

· Begroet ik iedereen hartelijk?
· Stuur een steunbetuiging op;
· Werk integer;
· Bied excuses waar nodig;
· Spreek de ene kritiek toch niet uit;
· Bid dagelijks voor familie, vrienden en mensen in nood;
· Bid voor diegenen die jou tegenwerken;
· Geef complimenten;
· Maak een verrassingsontbijt voor je echtgenoot;
· Denk aan verjaardagen;
· Lees de Bijbel;
· Vraag hoe het met iemand gaat;
· Doe wat extra in de (deur)collecte;
· Bak koekjes;
· Speel een partijtje voetbal met de kinderen;
· Geef je op als vrijwilliger;
· Klop aan de deur bij een eenzaam iemand;
· Geef onverwacht een cadeau;
· Spreek openlijk over je geloof;
· Wees dankbaar.

Aan mogelijkheden geen gebrek. Ziehier geen lijst met opdrachten of goede voornemens, maar een oefening ter ontdekking van hoe gemakkelijk het kan zijn om dichter bij de hemel te komen. Volkomen gratis van de Heer, het beste get rich quick scheme ooit!

TS

Artikelen in dit thema schatten, oogsten, vrede en St. Franciscus

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook