schatten, oogsten, vrede en St. Franciscus

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafeltjes rond St. Fransiscus / voor Dierendag

Dierendag, 4 oktober

Oktober begint met een feest dat de meeste kinderen aanspreekt: dierendag.
Thuis kunnen we een (herfst)kijktafel maken, waarin we Fransciscus van Assisi, wiens feestdag op 4 oktober we eigenlijk vieren, een centrale plaats geven omringd door dieren. Aandacht en verwondering voor al die grote en kleine dingen die de natuur ons geeft, vormt de rode draad van de onderstaande kijktafels. Op een kijktafel moet iets te ontdekken zijn!

Ik maakte verschillende voorbeelden. Als ondergrond kan je een place-mat in een herfstkleur gebruiken of een lapje (voering)stof.
Bij Ikea vond ik vorig jaar dieren-vingerpoppetjes, een aantal grote kiezels houden ze op hun plaats. De achtergrond is een pagina van het boek "Broeder Frans" - bespreking zie rubriek "tips" - waar je Frans(iscus) te midden van boerderijdieren ziet.

dierendag+broeder frans

In een blauwe houten sieradenboom - deze kan je zelf maken met behulp van dun triplex en een figuurzaag - zette ik kleine vogeltjes die ik recent bij Blokker kocht.
Heb je iets dergelijks niet: een dode tak die je in een bolletje klei zet kan ook een boom worden!
Franciscus van Assisi was een echte dierenvriend, toen de mensen niet naar hem wilde luisteren preekte hij voor de vogels. Het plaatje vond ik in het afbeeldingenbestand van Google. Zo wordt er, in de geest van Franciscus, iets zichtbaar van de schepping die we in onze hand moeten koesteren.

vogeltjesboom+vogeltje in handpalm

In het koffertje "Ga je mee" vind je een gebedskaart met daarop de tekst van het liedje "heel de schepping zingt voor U". Deze tekst is gebaseerd op het beroemde Zonnelied van Fransiscus. Het liedje staat ook op de CD! Deze kaart mag op de kijktafel van oktober niet ontbreken! Chrysanten zijn echte herfstbloemen. Ik knipte een paar bloemetjes van zo"n grote bolcrysant die je bij elke bloemist ziet, en zette ze in een gekleurd borrelglaasje.

zonnelied+vogeltjesboom

Dezelfde gebedskaart in de houder, nu samen met een zogenaamd Fransiscus-kruis, in de vorm van de Griekse Tau en enkele houten bloemetjes op een groene placemat.

kijktafel 2 rond zonnelied

Via Google vond ik ook een klassieke afbeelding van de H. Franciscus te midden van de (wilde) dieren. Ik printte hem uit en plakte hem op stevig karton en plaatste hem in de gebedskaarthouder. Het lichtje zit in een aardewerken bakje in een herfsttint (Blokker). De bladeren vonden we in het park. Allemaal verschillend van vorm en allemaal een andere kleur. Want een wonderlijke variatie!

Fransiscus klassiek samen met herfstsfeer

Het plaatje van het glas-in-lood-raam van Franciscus vond ik ook op internet.
Het schaaltje en de waxinelichtjes-houder in de vorm van een blad vond ik bij Xenos.

Franciscus glas-in-lood + herfstsfeer

terug naar nieuwspagina
naar: kijktafel voor september

Artikelen in dit thema schatten, oogsten, vrede en St. Franciscus

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook