Van Woestijn naar Paastuin

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Jezus ontmoet Bartimeüs

WEEK 3 ( 15-21 maart )

Jezus ontmoet Bartimeus

1.De Bijbeltekst van de KBS: Lucas 18, 35 – 43

Deze tekst kan je natuurlijk in een gewone bijbel vinden, maar ook op bijbel-online.
Ga naar www.bijbel.net, klik op Willibrordvertaling en type in het zoekvenster: Lucas 18, 35-43. Het verhaal heet in deze vertaling "Genezing van een blinde bij Jericho".

2.Om over na te denken (voor jezelf)

Bartimeüs moet in dit verhaal wel hard schreeuwen en doorzetten om gehoord te worden. Heb je zelf ook wel eens ervaren dat het moeite kostte om gehoord te worden door anderen?

bartimeus aan de kant van de weg

In zijn boek "Als er een God is", laat Karel Eykman Bartimeüs zelf aan het woord over wat hij heeft meegemaakt. Na de eerste euforie van het kunnen zien van allerlei prachtige dingen, komt Bartimeüs op een wandeling in een heel wat minder mooie wijk van de stad terecht. Nu ziet hij ook de lelijke kanten van het leven. “Ik heb mijn ogen niet alleen voor mooikijkerij. Juist wat er mis is, moet je onder ogen durven zien.”
Durf jij de minder mooie kanten van het leven, van jouw eigen leven onder ogen te zien? Of ben je er wel eens blind voor?

Jezus hoort de schreeuw om hulp van Bartimeüs. Wat en wie hoor jij uit de wereld om je heen en wie of wat hoor je liever niet?

3.Kinderbijbels

Het verhaal van Bartimeüs staat in verschillende kinderbijbels.

Voor jonge kinderen
De Kijkbijbel. De platen hierin zijn prachtig. Je kunt je kind het verhaal aan de hand van de platen prima vertellen.
Beginnen maar! De mini-kinderbijbel uit het eerste geloofskoffertje (het rode). Hierin staan ook enkele versjes waarmee het verhaal wat dichter bij de kinderen komt.

Voor oudere kinderen
Als er een God is, van Karel Eykman. Een mooie navertelling in de vorm van een monoloog van Bartimeüs die tegen zijn blindegeleidehond praat.
Koning op een ezel, van Nico ter Linden.

MB

naar de ontmoeting in de vierde week van de veertigdagen tijd
terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Van Woestijn naar Paastuin

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook