Van Woestijn naar Paastuin

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Zacheüs

WEEK 4 (22-28 maart)

Jezus ontmoet Zacheüs

zacheus in bijbels dorp

“Vandaag moet ik in uw huis verblijven”

Het verhaal van Jezus met Zacheüs (Lucas 19,1-10) is een favoriet van kinderbijbels - en terecht- want een kind weet heel goed hoe het is om “klein van stuk” te zijn en niks te kunnen zien. Net als een kind achter in de kerk is Zacheüs wanneer Jezus langs komt: vanwege de mensenmassa komt hij niet in de buurt van Jezus.

Maar Zacheüs is gedreven – hij wil toch weten wat zo bijzonder is aan die Jezus – en bovendien is hij vindingrijk. Hij loopt dus vooruit en klimt in een boom, een moerbeivijgenboom, om het precies te zeggen. En vandaar kijkt hij uit, als een soort toeschouwer in een stadion. Totdat iets onverwachts gebeurt. Net alsof de keeper van de Nederlands elftal zegt, “Hé jongen, kom bij ons spelen. We hebben jou nodig in de verdediging!” heeft Jezus hem gezien en uitverkoren. “Zacheüs,” zegt Jezus, “kom vlug naar beneden; vandaag moet ik in uw huis verblijven.”Hier was Zacheüs ontzettend blij om. Hoe wist Jezus zijn naam? En hij kwam meteen naar beneden. Maar de mensen om hem heen waren niet blij, want Zacheüs was onder hen niet geliefd. Hij was een oppertollenaar en rijk en ze zagen hem als een zondaar. Misschien waren zij ook stiekem een tikje jaloers op al dat geld van hem. Ze dachten, “Had Jezus niet een beter iemand kunnen kiezen?” Stel je voor dat Edwin van der Sar de slechtste speler van de klas had opgeroepen. Dat kan niet!

voetballen in het park

Maar bij Jezus kan het wel, want hij is gekomen “om te zoeken en te redden wat verloren is.” Iedereen hoort bij zijn team. Álle namen kent hij en niemand is voor hem een mislukking. Hij wil uiteindelijk bij ons allemaal komen verblijven.

Tot op de dag van vandaag, want Jezus, door zijn Geest, is hier met ons nog steeds. (Zie Matteüs 28,20.) “Zie hoe God met mensen omgaat,” zingen we soms in de kerk. Dat zien wij in het verhaal van Zacheüs. Maar we kunnen ook leren van wat Zacheüs wil veranderen. Hij weet, hoe rijk hij ook is, dat er meer in het leven is, en hij gaat consequent op zoek naar dat "meer". Het kost hem wat moeite, maar bij Jezus vindt hij het. Vandaag is er redding gekomen voor zijn huis!

Het verhaal va de ontmoeting van Jezus en Zacheüs is in bijna alle kinderbijbels te vinden. De illustratie van Zacheüs in de boom komt uit: Het hoogste woord, bijbel voor kinderen, van meerdere auteurs met illustraties van Guida Joseph, voor kinderen vanaf negen jaar.

TS

ga naar de ontmoeting in de vijfde week van de veertigdagen tijd
terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Van Woestijn naar Paastuin

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook