Sportief zijn

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen vertellen

kinderbijbels 3+

Wat is een goede kinderbijbel?
Deze vraag zul je jezelf best wel eens stellen. Als je in een goede boekhandel naar de plank met kinderbijbels kijkt, kan de moed je in de schoenen zakken: zoveel kinderbijbels! Maar meteen kun je al verschillen zien: de ene is dikker dan de andere, de illustraties zijn verschillend, sommige kinderbijbels zijn voor peuters en kleuters, andere voor kinderen vanaf een jaar of tien. Als je verder gaat kijken, zul je nog meer verschillen ontdekken.

Wat is een kinderbijbel eigenlijk?
Een kinderbijbel bevat een selectie bijbelfragmenten met illustraties. Eigenlijk vertelt de schrijver stukjes uit de grote bijbel na, op zijn of haar eigen manier, zoals hij of zij deze aan (zijn of haar) kinderen zou vertellen. De schrijver legt eigen accenten in het verhaal, laat dingen weg of voegt dingen toe en beslist welke verhalen wel en welke niet in de kinderbijbel terecht komen.
De illustrator van de kinderbijbel verbeeldt en tekent die verhalen ook op haar/zijn eigen manier, dus zoals hij of zij zich de mensen, omgeving en dingen van toen voorstelt.
Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen, is dan ook: welke kinderbijbel past qua teksten en beelden het best bij de manier waarop ik de verhalen uit de grote-mensen bijbel zou navertellen? Zouden het mijn woorden en beelden kunnen zijn?
Welke verhalen zou ik willen navertellen aan mijn kinderen, welke vind ik mooi en welke niet? Past de manier waarop de schrijver over God en de mensen schrijft bij mijn manier van denken? Welk Jezusbeeld heeft de schrijver? Spreken de illustraties mij aan? Hoe zullen mijn kinderen op deze bijbel reageren?

Kinderbijbels vergelijken
Eigenlijk zou je eens enkele kinderbijbels moeten lenen uit de bibliotheek of bij de parochie, om ze rustig te kunnen vergelijken. Lees in elke bijbel dan hetzelfde verhaal, bijvoorbeeld het verhaal over de ark van Noach, het verhaal van de geboorte van Jezus, de parabel van het verloren schaap. Dan kun je het beste de verschillen merken.Stel jezelf de vraag: bij welk verhaal voel ik me het meeste thuis? M.a.w. welk verhaal komt het dichtst bij de manier waarop ik het aan mijn kinderen zou vertellen en welke illustraties spreken mij en mijn kind(eren) het meeste aan?

kinderbijbels 6/7+

internet
Op deze manier kinderbijbels vergelijken is leuk om te doen, zeker als je het samen met enkele andere ouders doet. Maar het kost wel tijd. En daar ontbreekt het je vaak aan. Gelukkig hoef je niet alles zelf te doen. De site www. kinderbijbels.nl vind je:
* Objectieve besprekingen van bijna alle Nederlandse kinderbijbels (peuterbijbels, kleuterbijbels, kinderbijbels voor diverse leeftijden, jongerenbijbels);
* Voorbeeldpagina"s voor een indruk van de verhaalstijl en de illustraties;
* Kinderbijbels als luisterboek met luisterfragment;
* Bijbelverhalen op dvd met beeldfragment;
* Uitgaven geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking, lees- of gehoorhandicap (kinderbijbels in braille, op Daisy cd-rom (gesproken boek) of in gebarentaal);
* Cadeauservice.

Ook wij willen je wegwijs maken in het grote aanbod van kinderbijbels. Daarom zullen we regelmatig verhalen bespreken -passend bij ons maandthema- uit een nog verkrijgbare of recent verschenen kinderbijbel op deze site.

MB/EK

terug naar nieuwspagina

Artikelen in dit thema Sportief zijn

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook