Volop leven

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Buiten-kansen in de zomer

In de zomer en tijdens de vakantie zijn we heel vaak buiten. Welke kansen zie je? Het strand biedt weer andere mogelijkheden dan het bos. Op een camping liggen er weer andere kansen voor het oprapen. Al die buiten-kansen kan je ook als een geschenk van God zien. Ze zijn er zomaar, om niet. Daar kunnen we alleen maar 'dank U wel' voor zeggen. De tiende kans hieronder is een kans om al die buitenkansen aan het einde van de dag in een mini-viermomentje om te zetten.

aan lavendel ruiken

Kans 1: picknicken

Ga een keertje picknicken in het park op een mooie zomerse dag.
Maak iets bijzonders van de boterhammen!
Geen bruine boterhammen met kaas of pindakaas in een overblijf-broodtrommeltje, maar neem een keer wit brood dat je belegt met hele dunne plakjes komkommer en hartig broodbeleg en snij ze in driehoekjes!
Pakjes drinken en plaid mee. Vergeet niet om een bal of badmintonracket o.i.d. mee te nemen en geniet samen van het buiten zijn en buiten spelen.

Kans 2: richt een fruit-festijn aan

fruit-festijn

Zijn de abrikozen rijp? Of is het net kersentijd? Koop lekker veel seizoensfruit (aardbeien, frambozen, watermeloen, perziken, abrikozen), Snij alles in kleine stukjes. Laat de kinderen hierbij helpen. In schaaltjes verdelen. Smullen maar....

Kans 3: schenk aandacht aan het kleine en gewone

plantjes en beestjes zoeken

Ga op zoek naar de verschillende plantjes of kleine beestjes die leven op 1 m2 gras of bosgrond. Verbaas je hoeveel dat er kunnen zijn.....
Landt er een Lieveheersbeestje of een klein rupsje op je arm? Wat een buitenkans! Bekijk hem maar eens goed. Wat heeft God dit beestje mooi gemaakt!

beestje op arm

Kans 4: vast ritueel: pannenkoekendag

samen pannekoeken bakken

Begin een traditie: plan iedere vakantie een pannenkoekendag; dat kan thuis, maar ook op je vakantieplek. Samen alles wegen, roeren en bakken....

Nog mooier is om het beslag mee te nemen. Camping-gasje mee, wat olie/boter en een koekenpan en dan kan je samen in het park of op die eenzame,hoge heuvel een echte pannenkoeken-picknick houden! Dat is dubbel genieten...

pannekoeken picknick

Kans 5: vakantieschatten bewaren

kijktafel vakantie

Je oog valt er ineens op: dat roze schelpje, dat takje dat op een vogeltje lijkt, een veer met mooie kleuren, een zeldzaam plantje, een prachtig steentje, een slakkenhuisje...
Rijg "vakantieschatten" aan een koord of veter. Zo blijven ze bij elkaar en vormen een "memory-ketting". Meestal verdwijnen deze dingen anders spoorloos of liggen nog lange tijd te verstoffen op een boeken-of vensterbank.
In sommige voorwerpen kan je makkelijk een gaatje maken, rijg deze dingen afwisselend met grote (houten) kralen aan een koordje, veter of dikke draad.

zeester schat

Knip een dik rietje in kleine stukjes en plak deze met een stevige lijm achter de vakantieschatten waar je geen gaatjes in kunt maken, bijvoorbeeld achter een stukje hout, een schelp, een veer. Zo kan je ze makkelijk rijgen.
Steentjes kan je in een klein zakje van stukje tule doen, dat je stevig dichtmaakt en aan het koordje knoopt.

Kans 6: gebruik maken van de kansen die de omgeving biedt: water, zand, takken....

rollen in het zand

Wat is er in de omgeving te vinden? Welke kansen biedt het strand, die hoge rotsblokken, dode takken, een stapel omgezaagde bomen, een speeltuin, het zwembad?
Rol samen van een duin of heuvel af. Bouw een zandkasteel, beklim die rots. Wie valt het eerste van de evenwichtsbalk? Bouw samen een boshut. Ga een keertje van de glijbaan af. Spet elkaar lekker nat. Stook een vuurtje...

vuurtje stoken

Kans 7: leef je in....

aandachtig bestuderen info op muur

Als je iets bezoekt: een attractiepark, een kasteel of een museum. Neem er de tijd voor, verdiep je (van te voren) in de informatie, deel die met je kinderen. En doe die rondleiding of speurtocht in het kasteel speciaal voor kinderen, zo'n kans krijgen jullie nooit meer! Leef je in : speel de jonkvrouwe, de gevangene, de ridder...

spel (gevangen in) kasteel

Kans 8: schaduw-spelletje

schaduwspelletje op tentdoek

Is een tent je vakantieverblijf? Maak eens van de tent een schimmenspel-theater. Wie kan de mooiste schimmen maken met zijn handen? Een konijntje, een hondje, een vogel?

Kans 9: wees kind met je kinderen

pappa als klimrek

Gun jezelf die kans. Maak onbekommerd plezier: dan maar zand in je haren! Maak van jezelf een levend klimrek, schommel in de hangmat, doe die handstand in het zwembad, ga samen van de waterglijbaan, doe samen een gek spelletje, ga poolen in de camping-kantine....

samen poolbiljart spelen

Kans 10: bedank God voor het buitenkansje van de dag

Kijktafel buitenkans, vrij als een vogel geheel 2

Iedere dag gebeurt er wel iets groots of kleins dat je als een buitenkans kunt benoemen.
Kijk samen met je kinderen aan het eind van de dag wat dat vandaag is geweest.
Het lieveheersbeestje dat op je arm landde? De ree aan de rand van het bos? Het gouden randje rond de wolk? Dat jullie net binnen waren toen het begon te regenen? Dat het kampvuurtje met een enkele lucifer aan ging? Dat er precies op het goede moment een ijscokar langs de weg stond? Dat de zon zo prachtig onderging? Dat dat kleine kerkje gewoon open was?
Schrijf het buitenkansje van de dag op en stop het papiertje in het buitenkans-doosje op de kijktafel. Je kunt God ervoor bedanken:

Dank u wel lieve Heer, lieve God,
Dank U wel voor.........
Daarom was het vandaag een bijzondere dag
Dank U wel.
Amen


doosje voor 'buitenkansjes' kijktafel buitenkans, met lieve heersbeestje

MV & EK

Artikelen in dit thema Volop leven

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook