Volop leven

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels zomer: volop leven!

Zomerse kaarten

Hoe maak je stapsgewijs een zomer-kijktafel?

stap 1: Waar denk je aan bij de zomer?
Vakantie, vrij, warm, zon, strand, lange avonden, uitbundig, vrolijke kleuren, schapenwolkjes, picknicken, kerken kijken, barbecue, buiten eten/zitten, zand tussen je tenen, kamperen, bos, vreugde, bergen, meertjes, zwemmen, ijsjes, aardbeien, muggenbulten, buitenland, rust, musea, vakantieliefde, reizen, buiten spelen, volheid, zorgeloosheid, strakke blauwe lucht, zonnebrandolie, bijen, krekels, onweersbuien, caravan, zeilen, ...

bootjes op waterschaal

stap 2: stilstaan bij geloven en zomer:
Verbondenheid met de natuur: Gods schepping. Dankbaar zijn. Je levensweg gaan, mensen zijn met een bestemming, ervaring van toppen en dalen. In Gods hand zijn. Aandachtig zijn, genieten van het huidige moment. Christoffel, beschermheilige van de reizigers, een viering bezoeken in het buitenland, kaarsje opsteken in een kerk of kapel ...

zomerkaarten, voor kijktafel 2011

stap 3: Kies of koop een (ansicht) kaart die jou zomergevoel benadert en waar iets in zit van een geloofsaspect en zet hem in een houder of gebruik kiezelstenen om hem rechtop te houden. Je kan ook een zomerse pagina van een prentenboek gebruiken of een illustratie uit en tijdschrift ...

stap 4: Zoek een onder- en/of achtergrond met een zomerse uitstraling.
Dit kan een lapje stof zijn, een place-mat, een schaal, een kaarsenonderbord, een servet, een kleedje, een blad met zand erop ...

stap 5: Een waxine-lichtje of kaarsje hoort erbij (eventueel op de roze onderzetter uit het koffertje 'Beginnen maar')

roze onderzetter

stap 6: Pluk enkele zomerse bloemetjes en zet ze in een klein vaasje

zomerbloemetjes

stap 7: Maak er een eenvoudige opstelling van

Hieronder zie je een aantal voorbeelden met een (ansicht) kaart als basis van een kijktafeltje rond het thema 'zomer-volop leven'. De kaarten komen uit een kaartenstandaard van de boekwinkel van het plaatselijke winkelcentrum. Ik koos ze uit met bovenstaande associaties in gedachten ...

zomerkijktafel met bloemen en roze onderzetter en bijen, sprinkhaan

Een kaart met volop zomerse bloemen staat in de kaartenhouder uit de koffertjes.
Als ondergrond koos ik voor een roze, rieten gevlochten schaal en zette deze op een hemelsblauwe placemat. Enkele zomerbloemetjes, een namaak-krekel en enkele bijen maken samen met een lichtje de kijktafel af.

papa achter de barbecue

Zomer is de tijd van barbecueƫn in de tuin of op de camping. Vrienden en familie kunnen makkelijk aanschuiven en zo ontstaat er ongemerkt een zomerfeest vol verbondenheid.

zomerkijktafel bloemen + pap achter de barbecue

De roze onderzetter uit het koffertje 'Beginnen maar' draagt als tekst 'Dank U wel voor deze dag' , zo wordt de kijktafel ook een plaats van aandacht voor God.
Als je het kaarsje aansteekt, is de tekst 'Dank U wel voor deze dag' een mooie eerste zin van een dankgebedje!

vlinder in je hand detail

De natuur en ook wij mensen zijn kwetsbaar. Psalm 103 verwoordt het als volgt:

'Mensen, hun dagen zijn als het gras,
zij bloeien als bloemen op het open veld,
dan waait de wind - en zij zijn verdwenen'


Dat we voorzichtig zijn met alles wat God ons op aarde gegeven heeft.
Een insect dat neerstrijkt op je hand, een vlieg, een lieveheersbeestje of een vlinder; Prachtig gemaakt, vol kleur. Je blijft muisstil zitten. Wat is die vol-maakt!

zomerkijktafel, vlinder in je hand + roze onderzetter

De vlinderkaart staat in de kaartenhouder en staat op een glazen, paarse schaal.
De bloemetjes komen uit de bakken van het balkon.

zomer, bergen aan meer (toppen en dalen)

In de zomer gaan we misschien naar de bergen, klimmen een heuvel op. Als je boven op een berg staat, zie je de weg die achter je ligt. De toppen en de dalen. Beeld van onze levensweg. Maar eigenlijk weet je niet waar je je op dit moment bevindt. In het dal, halverwege de top, of juist halverwege de afdaling? Je weet het pas achteraf. Reden te meer om ieder moment te waarderen.

zomer kijktafel 2011 (bergen aan meer)

Deze kaart draagt van alles in zich: zomerse kleuren, zomerse irissen, bergen met toppen en dalen, een slingerende (levens)weg ertussen, het licht van onze (eind)bestemming. De kaart staat in een zwarte kaarsenhouder op een gele place-mat. De kleine stompkaarsjes kleuren er mooi bij. De vogeltjes zingen (en komen bij Xenos vandaan)

waterdruppel op riet-blad

Water en zomer horen bij elkaar: Zee, meertjes, stromende beekjes, watervalletjes, het zwembad met een waterglijbaan, dromen aan de oever van een rivier ... Een glanzende waterdruppel is genoeg om dit alles op te roepen, maar dan moet je hem natuurlijk wel zien en er aandacht aan schenken!
.
zomerkijktafel waterdruppel + kikkers

De kaart staat in een kaartenhouder op een riet-groene place-mat. Hoeveel kikkertjes zitten er tussen het gras/riet verscholen? Hou je aandacht erbij, ze springen zo weg!

tekst geloof, hoop en liefde Liselore Gerritsen )

Deze kaart komt uit een kaartenserie uit de webshop van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). (zie Links) De tekst is van Liselore Gerritsen:

Geloof, hoop en liefde
en de meeste van deze is de hoop
omdat de hoop altijd weer z'n weggetje vindt
naar het punt daar waar de liefde begint.
Geloof, hoop en liefde
en de meest van deze is de hoop
op geloof in de liefde


zomerkijktafel met lavendel

Lavendel, heerlijk geurende velden in Frankrijk. Rustgevend, zomers. Bijna iedereen heeft wel een lavendelstruikje in de tuin staan. Pluk er enkele bloemetjes vanaf, laat je kinderen eraan ruiken. Zet ze bij deze mooie kaart en sta er af en toe bij stil....

EK

Artikelen in dit thema Volop leven

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook