Ruimte maken voor de liefde!

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Ruimte maken voor de Liefde

In deze Veertigdagentijd willen we uitdrukken en verbeelden dat kleine en grote mensen fouten maken. We willen dat de dingen die we fout doen, die slecht zijn en die verkeerd zijn in onze wereld, niet tussen ons en God in staan. We willen graag met God verbonden blijven. Daarom kiezen we ervoor om het goede te doen, dingen waar anderen blij van worden en waardoor het beter wordt op de wereld, want dat wil God graag. Zo komt er meer ruimte voor de liefde tussen de mensen onderling en scheppen we nieuwe ruimte voor de liefde tussen God en de mensen.

Ruimte maken voor de Liefde

Kijktafel Ruimte maken voor de liefde, basis

Wat heb je nodig:
* een schaal met een redelijke diepte (er moeten bloembolletjes in geplant kunnen worden)
* zand en aarde
* paarse kaars en paarse doek
* enkele grote stenen (je moet er later het graf van Jezus mee kunnen maken)
* een kruis gemaakt van twee takjes
* een klein groen plantje bv. een mini-heestertje of hedera
* 40 witte steentjes waarop je met potlood kunt schrijven (decoratiesteentjes, te vinden bij de aquariumafdeling van een tuincentrum)
* bloembolletjes die net boven de aarde zijn (bloemist)

Daarnaast heb je ook nog nodig:
* een kleinere schaal
* een afbeelding van - of de tekst met 'de handen van God'

schaal handen van God op Aswoensdag

Aswoensdag

RMvdL basis, Aswoensdag

Vul de grote schaal met zand en maak daarin een niet te grote plek met aarde. Schik de grote stenen samen met bv. een miniheestertje aan de achterkant van de schaal. Zet de paarse kaars erbij en leg het kruis op de voorgrond. Zet het geheel op een paarse doek of servet.

decoratiesteentjes

Neem de 40 witte steentjes en bedenk samen met je kinderen dingen die kinderen en grote mensen verkeerd kunnen doen. Sommige fouten kun je makkelijk weer goed maken, maar erge fouten - die noemen we zonden - zijn heel moeilijk weer te herstellen of goed te maken. Hou rekening met de leeftijd van je kind!

Voor kinderen van 3 tot 6 jaar kun je denken aan dingen als:
niet willen delen, duwen, ruzie maken, schelden, kwaad blijven, lelijk doen, iemand pijn doen, oneerlijk zijn, iemand niet mee laten spelen, afpakken, iets kapot maken, niet voorzichtig zijn met dieren en planten, doen wat niet mag, doorzeuren, vloeken......

steentjes met fouten en dingen die verkeerd zijn 2

Bedenk samen met je kinderen de verschillende fouten die je kunt maken en verkeerde of slechte dingen die mensen kunnen doen. Schrijf - samen met hen als je kinderen al kunnen schrijven - op ieder steentje een woord met potlood

steentjes 6 tot 10 jaar

Je kunt ook denken aan vormen van lijden waar niemand iets aan kan doen als ziekte, pijn, dood, verdriet of handicap. Of aan natuurrampen als overstromingen, aardbevingen, tornado's of vulkaanuitbarstingen.

steentjes met vormen van lijden

Zijn je kinderen nog te klein - of vind je dit te moeilijk - dan kan je de steentjes natuurlijk ook gewoon wit laten. Het beeld op zich is sterk genoeg: er zijn dingen die belemmeren dat de liefde kan bloeien. Elke dag nemen we zo'n belemmering weg, zo maken we ruimte voor de Liefde.

Leg samen de steentjes op de plek met aarde, zo dat alle aarde bedekt is. Als alle 40 steentjes op hun plaats liggen ziet de kijktafel 'ruimte maken voor de Liefde' er bij de start er zo uit:

Kijktfel RMvdL start

Iedere dag van de Veertigdagentijd dragen we een steentje weg van de kijktafel. We leggen dit steentje in de handen van God. Dit kun je met een klein ritueeltje doen, door de kaars aan te steken en een klein gebedje te bidden. Daarna kan je kind het steentje dragen naar de plek waar de schaal van de handen van God staat en datgene wat verkeerd is in de handen van God leggen. In de rubriek 'Vieren' vind je hiervoor een klein ritueel.

eerste steentjes in handen van God, 1e zondag veertigdagentijd

Je kunt deze 'zware' steentjes ook transformeren in een versiering die in voorjaarstakken hangt. Zo worden ze tijdens de weken van de veertigdagentijd meer en meer tot Paastakken. Lees meer in 'Tips'.

verpakte paassteentjes

Eerste zondag van de Veertigdagentijd

Op de eerste zondag zijn er al drie steentjes weggedragen en is er een klein plekje aarde zichtbaar geworden. Op de zondagen van de Veertigdagentijd wordt er geen steentje weggedragen, maar op de vrijgekomen plaats een bolletje - bijvoorbeeld van een blauw druifje - geplant.

eerste bolletje geplant op kijktafel RMvdL

Als je wilt kan je op een bijbelverhaal voorlezen. In de rubriek 'Verhalenvertellen' doen we suggesties voor een verhaal voor iedere zondag van deze Veertigdagentijd dat passen bij ons thema 'ruimte maken voor de liefde'.

Tweede zondag

Op de tweede zondag ziet de kijktafel er zo uit:

Kijktafel 2e zondag veertigdagentijd RMvdL

Het eerste bolletje is gaan bloeien en in de nieuwe vrije ruimte is een tweede bolletje geplant

Derde zondag

Inmiddels zijn de steentjes met de woorden ruzie, pijn, afpakken, pesten, geen respect hebben, hongersnood, oorlog, niet willen delen ook in de handen van God gelegd...

3e zondag handen van God

Vierde zondag

Op de kijktafel komt er steeds meer ruimte voor de Liefde, inmiddels zijn er al bolletjes uitgebloeid en vervangen door andere. Maar op deze vierde zondag plant je dus het vierde bolletje.

kijktafel 4e zondag RMvdL 2

Vijfde zondag

Let erop dat er een steentje beschreven is met het woord 'dood'. Dit steentje blijft tot aan Goede Vrijdag liggen. Want dan neemt Jezus, uit liefde voor de mensen, al het lijden en al de fouten van de mensen op zijn schouders, tot de dood aan toe.....

Ruimte maken voor de Liefde, kijktafel 5de zondag

Zesde zondag: Palmzondag

Bijna alle steentjes zijn aan God toevertrouwd. De kijktafel wordt veranderd. De Goede Week begint. De week van het lijden en sterven van Jezus. Het kruis wordt rechtop gezet en bijna alle ruimte van de aarde op de kijktafel wordt al in beslag genomen door nieuw geplante bolletjes.

Kijktafel Palmzondag 2012, Ruimte maken voor de Liefde

Een palmtakje (meegenomen uit de gezinsviering uit de kerk) is op de voorgrond gelegd.

palmtakje op kijktafel ruimte maken voor de Liefde

Aan de voet van het kruis liggen de laatste steentjes met dingen die verkeerd zijn en gaan op onze wereld....

detail met kruis en steentjes Palmzondag RMvdL

God ontfermt zich over al de fouten, het lijden, schuld en onrecht. Zo kan de Liefde overwinnen....

6e zondag handen van God bij kijktafel Ruimte maken voor de liefde

Op 25 maart komen de kijktafels voor de Goede Week en Pasen. Ze zijn nog in de maak.
Je hebt hiervoor in elk geval nodig: matzes, een kleine christusdoorn (plant) en lente/paasspulletjes

EK

Artikelen in dit thema Ruimte maken voor de liefde!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook