Buiten-kans

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Buiten-kans, kijktafels voor de zomer 2013.

Het zomerseizoen is het seizoen van buiten zijn. Buiten eten in de tuin of op het balkon, op straat voetballen, naar het open lucht zwembad, picknicken in het park, een hut bouwen in het bos, spelen in de speeltuin, erop uit met de fiets, genieten van de uitbundige natuur.

zomerplezier

En dan de zomervakantie. Dagjes uit of een of meerdere weken naar een andere plaats of het buitenland, je thuis achterlaten en genieten van wat er op je pad komt. Vakantie komt van het Latijnse "vacare". Vacare is een werkwoord en het heeft te maken met "je leeg maken". In deze betekenis wil het zeggen dat we ons open mogen stellen en ons over mogen geven aan andere dingen dan de dagelijkse patronen en vaste kaders. Dan ontdek je vaak dat het leven vol buiten-kansen zit. Kleine of grotere gebeurtenissen die je zomaar toe-vallen. Iets waar je misschien de hand van God in herkent.

zon, wolken, tegenlichtopname

De kijktafels voor deze zomer verbeelden verschillende aspecten van het thema "buiten-kans" en hebben diverse zomerse decors. Haal eruit wat voor jou gezin van toepassing is. Kijk in je kasten wat bruikbaar is voor een zomers kijktafeltje. Je hebt niet veel nodig: een lapje of placemat in een vrolijke kleur, een afbeelding van het internet of ansichtkaart, een fotolijstje, een klein doosje en enkele bloemetjes in een vaasje en de zomer-kijktafel is al bijna klaar. Zie het als een buitenkansje!

Een klavertje vier vinden, wat een buitenkansje!

pagina uit klein mannetje

Het prentenboek 'Klein mannetje vindt het geluk' (zie ook rubriek 'verhalenvertellen') is een leuk prentenboek voor de kleinsten rond een klavertje vier. Als je een klavertje vier vindt, dan is dat een echt buitenkansje en heb je ontzettend veel geluk en dan kan -wat er ook gebeurt - die dag niet meer stuk! Dit boek vormt opengeslagen op de laatste pagina, waar klein mannetje 's avonds de hele dag overdenkt, het hart van dit eenvoudige, zomerse kijktafeltje.

kijktafel buitenkans, klavertje vier Klein mannetje

Het boek staat opengeslagen op een groene, rieten placemat. Daarop wat (nep) gras, een klein vaasje met gras/bermbloemetjes en het lichtje staat op de onderzetter 'dank voor alles wat groeit en bloeit'

___________________________

Zo vrij als een vogel in de lucht

kaart in verpakkking, de achtergrond van zo vrij als een vogel in d elucht

In het plaatselijke winkelcentrum vond ik deze 3D kaart. Een mooi zomers landschap met een wolkenlucht waarin twee duiven vliegen. Het roept het verlangen op naar loslaten, verlangen naar zorgeloosheid, naar je vrij te voelen als een vogel in de lucht.

Kijktafel buitenkans, vrij als een vogel geheel 2

Ik vouwde de kaart uit en plaatste hem op een ronde, lichtgroene placemat. In een vaasje schikte ik enkele zomerse bloemetjes geplukt uit de tuin.

onderzetter detail kijkt BK Dank voor alles wat groeit en bloeit

Centraal staat de zomerse onderzetter ( uit de laatste druk van het rode koffertje ' Beginnen maar!) met de tekst ' Dank voor alles wat groeit en bloeit'. Je kunt zo'n onderzetter ook eenvoudig zelf maken door een rondje uit stevig karton te knippen en daarop de tekst te schrijven. Zet op de onderzetter altijd een glazen houdertje (brandveilig) met daarin een waxinelichtje. Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!

doosje voor 'buitenkansjes' kijktafel buitenkans, met lieve heersbeestje

Op de kijktafel staat een spanen hartvormig doosje (Xenos) met daarop een lieveheersbeestje. Dit doosje wordt de opbergplaats van kleine papiertjes waarop je iedere dag 'het buitenkansje van de dag' schrijft.
Praat 's avonds of bij het eten samen met je kinderen of er die dag zich een buitenkans heeft voorgedaan. Schrijf dit buitenkansje op een klein papiertje en stop het in het doosje.
Dat kan van alles zijn: de hert aan de rand van het bos, een gouden randje rond een wolk, een lekker ijsje, plotseling bezoek, een nieuw vriendje op de camping gevonden, een vreemd gerecht wat toch heerlijk smaakte, bijna verdwaald en iemand tegenkomen die de weg wist, het kapelletje waar jullie een kaarsje opstaken, het lieveheersbeestje dat op je arm landde...

Je kunt God hiervoor bedanken:
'Dank u wel, lieve God
Dank u wel voor .........
Het werd daarom vandaag
een hele fijne dag!
Amen'___________________________

Heerlijk! Zes weken niet naar school, maar...

Kijktafel Buiten-kans kader school geheel

Deze kijktafel bestaat uit twee delen. Achter het kader (een oud zilveren fotolijstje, overeind gehouden met behulp van kiezelstenen) staat in een houder een plaatje van een school (Afbeeldingenbestand Google ga naar...) en voor het kader is de Hollandse zomer op zijn best. Op een ronde blauwe placemat ligt nep-gras en staat een waxinelichtje in een glazen houder. In een ander glazen houdertje zijn -in een klein stukje oases voor de stevigheid - kleine margrieten en/of madeliefjes gestoken.

detail barbeque  met pappa en lieveheersbeestjes

Op de roze onderzetter (uit de eerste drukken van het koffertje 'Beginnen maar!) staat een vader achter de barbecue (playmobil) Heerlijk vuurtje stoken, lekker met je vingers eten, het is voor een keertje niet erg als er wordt geknoeid. Op de voorgrond enkele lieveheersbeestjes. Ook de insecten herinneren ons hoe mooi God alles in de natuur heeft gemaakt.

detail roeiboot in vijver + kikkers

Een blauwe glazen schaaltje vormt de vijver. Daar kan je rustig je hengel uitgooien of een eindje roeien. Op en bij het water zijn, voelt meestal als een echte buitenkans. Er is niet veel nodig om te kunnen genieten, daar kunnen de kikkertjes van meepraten...

____________________

Geen strikte tijden waaraan je je moet houden

Kijktafel buiten-kans, uit het kader van alles op tijd geheel

Deze kijktafel heeft een wit dienblad als ondergrond waarop een groene placemat ligt. Je kan natuurlijk ook een grasgroen lapje gebruiken of een stukje kunstgras. De kijktafel bestaat uit twee gedeelten die worden gescheiden door een kader (een leeg grenen fotolijstje). Het fotolijstje wordt op zijn plaats gehouden met behulp van enkele kiezelstenen.

In het achterste gedeelte staat een klokje, het staat symbool voor het feit dat we ons in de vakantie niet willen laten regeren door vaste tijden. Lekker uitslapen, of juist extra vroeg uit de veren, een uurtje later eten omdat het zo lekker was in het zwembad. Het kan deze weken allemaal. Dus stap uit het vaste kader, het vaste stramien...

detail buiten het kader, schommelen

Een gezin - vader, moeder, broer en zus (poppenhuispoppetjes) - stapt letterlijk door het kader heen. Laat de poppetjes een afspiegeling zijn van je eigen gezinssamenstelling, zo kan iedereen zich er mee identificeren. Vader aarzelt nog. Zal hij toch zijn laptop meenemen? Moet hij niet nog even bellen naar zijn werk of alles wel goed gaat?
Er wordt buiten het kader al volop genoten en gespeeld. In de boom (triplex sieradenboom) hangt daarom een schommel (gemaakt van touwtjes en een houtje en plakband) waarop zusje al heerlijk heen en weer schommelt, tot hoog in de wolken. Het lichtje staat op de onderzetter 'Dank voor alles wat groeit en bloeit'.

detail luieren + bijtjes en doosje voor buitenkansen

Aan de andere kant van de kijktafel zoemen de bijen en ligt broertje lekker te luieren en kijkt naar de wolken of hij er een dier in kan ontdekken. Er staat ook een doosje op de kijktafel. Hierin kunnen de briefjes gelegd met daarop 'het buitenkansje van de dag'.

_______________________

Buitenkansen op het strand

Kijktafel Buitenkans, met zee en strand, zeemeeuw, doosje en lichtje op roze onderzetter

Gaan jullie in de vakantie (een dagje) naar het strand? Dan kan je ook een kijktafeltje maken in strandsfeer.
Op de blauwe placemat staat een ondiepe, glazen schaal gevuld met (schelp)zand.

detail 'zee'

Met behulp van een grijs/blauwe, lange sliert vilt (Xenos) is het gedeelte van de zee gemaakt.

Kijktafel Buiten-kans, zee en strand

Een zeemeeuw op een paaltje, een mooi stukje hout met zeepokken, een vaasje met zomerse bloemen en enkele schelpen maken het strandplaatje compleet.

detail doosje + onderzetter zee/strand buitenkans

Ook op deze kijktafel ligt een 'buitenkans-doosje'. In dit geval in de vorm van een hartvormig doosje van parelmoer. (wereldwinkel). Het lichtje staat op de roze onderzetter: Dank U wel voor God, voor al de buitenkansjes van deze zomer, dank U wel!

EK

Artikelen in dit thema Buiten-kans

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook