Buiten-kans

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over buiten-kansen!

Klein mannetje vindt het geluk

KLein mannetje vindt het geluk voorkant

Op een dag vindt Klein-Mannetje een klavertjevier. 'Ik heb het geluk gevonden!' juicht hij. Toch lijkt niet alles goed te gaan als hij met het klavertjevier in zijn hand langs zijn vriendjes gaat. Maar Klein-Mannetje bekijkt het van de zonnige kant: het kan altijd erger.
Klein Mannetje vindt het geluk, Max Velthuijs, voor 3+

___________________________

Schatje en Scheetje

SChatje en Scheetje voorkant

Schatje en Scheetje zitten in het gevang. Ze hebben een paar sokken gestolen. Gelukkig zijn ze samen, maar de muren van hun cel zijn wel erg kaal. Scheetje is lang en dun als een lat; hij kan gemakkelijk door de tralies naar buiten klimmen. Op verzoek van Scheetje haalt hij stukje bij beetje de mooiste dingen van buiten naar binnen: de zon, een prachtig uitzicht, bomen en planten, en tot slot zelfs een echte vijver! Schatje en Scheetje hebben het helemaal naar hun zin. Maar dan gebeurt er iets vreselijks...ze worden vrijgelaten!
Daar staan ze dan op de drempel van de gevangenis. Wat nu? Schatje krijgt een fantastische ingeving.
Schatje en Scheetje, Elle van Lieshout & E. Van Os, voor 4 +

_______________________

De stip, Peter H. Reyholds

De stip voorkant

Wat doe je met een kind dat zegt dat het niet kan tekenen? Juf weet wel raad met de onwillige Floor. Ze laat haar een stip zetten op een leeg vel papier en vraagt haar het te ondertekenen met haar naam. De volgende dag vindt Floor haar stip aan de muur in een gouden krullenlijst ' ze weet niet wat ze ziet! Maar die stip kan beter.
Dat is het begin van een lange reeks stippenschilderijen die Floor tot de heldin van de school maken ' iedereen vindt haar werk prachtig. Zo ook een klein jongetje dat zegt zélf helemaal niet te kunnen tekenen. Ook hij maakt kans, zelf als je nog geen rechte lijn op papier kunt zetten.
De stip, P. H. Reynolds, voor 5 +

___________________________

Het krijtje

Het krijtje voorkant

Wat doe je als je een krijtje vindt maar het niet lukt om een mooie tekening te maken? Kleine Sara weet het wel; ze ruilt haar krijtje tegen de knikkers van Tim. Maar waar de knikkers bij Tim keurig in een kuiltje rolden, springen ze bij Sara alle kanten op. Dan komt Sam voorbij met een lolly en hij blijkt best bereid zijn snoep te ruilen tegen de onwillige knikkers. Het zit Sara echter niet mee; iedere keer als ze iets heeft geruild, blijkt het nieuw verworvene in haar handen vies, vals of kapot te zijn. Zelfs de laatste ruil met Daan, die haar een hinkelbaan oplevert, blijkt niet het verwachte speelplezier te bieden - een regenbui wist hem uit. Gelukkig heeft Daan een oplossing: hij geeft Sara een krijtje waarmee ze een nieuwe hinkelbaan tekent. Wat alleen niet lukte, lukt samen wel, en Sara en Daan hinkelen de hele middag samen met alle andere kinderen.
Het Krijtje, Iris van der Heide & Marije Tolman, voor 4+

________________________

De man in de wolken

De man in de wolken voorkant

De man in de wolken is het verhaal van een volmaakt gelukkige man, die zijn geluk dankt aan een prachtig schilderij. De man deelt zijn geluk met de mensen uit het dorp beneden in het dal, die troost putten uit het schilderij.
Als op een dag een vreemdeling het schilderij onder ogen krijgt en er een meesterwerk in herkent dat heel veel geld waard is, verandert alles...
De man in de wolken is gebaseerd op het gelijknamige lied van Harrie Jekkers en Koos Meinderts.

Een klassiek verhaal voor alle leeftijden over schoonheid en troost en bezit en bezwaar, geschreven door Koos Meinderts en geïllustreerd door Annette Fienieg. Voor 6+.

In een gezongen versie wordt dit boek op youtube 'voorgelezen', Ga naar...

____________________

De spiegeltent

De spiegeltent voorkant

In dit boek staan tien verhalen. Tien verhalen waar je van opkijkt. Ze lopen allemaal anders af dan je verwacht. Het zijn verhalen die laten zien dat de dingen niet altijd zijn wat ze lijken. Dat je op allerlei manieren tegen de wereld aan kunt kijken. Dat het soms anders loopt dan je had gepland.
Deze bijzondere verhalen uit verschillende culturen hebben Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen bewerkt voor kinderen van nu, vanaf 8 jaar. De vrolijke illustraties van Dorien van den Tol brengen de verhalen kleurrijk tot leven.

_________________

Een kleine kans, Marjolein Hof

Een kleine kans voorkant

Kiek is bang. Haar vader is ver weg, in een land waar het oorlog is. Hij is dokter en wil mensen helpen. Maar het is daar levensgevaarlijk. Hij kan een ziekte krijgen, of een ongeluk. En er zijn verdwaalde kogels!De moeder van Kiek stelt haar gerust. Bijna niemand heeft een dode vader. De kans dat Kieks vader iets ergs overkomt is maar heel klein.Kiek wil de kans nog kleiner maken. Ze krijgt een idee...Ik keek naar Mona, onze hond. Ik kende niemand met een dode hond én een dode vader. Een dode hond én een dode vader. Dat kwam bijna niet voor. Mijn moeder zou zoiets een kleine kans noemen. En een nog kleinere kans was iemand met een dode muis, een dode hond en een dode vader.'Mag ik een muis?' vroeg ik aan mijn moeder...
Een kleine kans, Marjolein Hof, leesboek vanaf 10 +

EK

Artikelen in dit thema Buiten-kans

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook