Buiten-kans

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Buitenkansen in de Bijbel

Ook in de Bijbel vinden we verhalen van buitenkansen. God laat zich zien op veel manieren; soms komt hij onverwacht op je pad. Sta jij er open voor?

zomaar uit de hemel gevallen

Met de hulp van God heeft Mozes de Israëlieten bevrijd uit de slavernij. Weg uit Egypte, door de Rode Zee, de vrijheid tegemoet. Maar de vrijheid ziet er anders uit dan ze gedacht hadden. Een droge, dorre, hete woestijn. Ze moeten nu voor zichzelf zorgen, en dat valt niet mee. Geen eten, nauwelijks te drinken.Het volk begint te mopperen. Waren we maar in Egypte, daar hadden we tenminste iets te eten. Ze beginnen te vergeten dat God beloofd heeft er altijd te zijn. Maar dan: wat ligt daar op de grond, in het zand? Witte korreltjes. Sneeuw? Nee, manna, eten!

manna

illustratie Kees de Kort, Kijkbijbel

Zomaar uit de lucht komen vallen en in hun schoot geworpen door God. Om meteen op te eten, je kunt het niet bewaren. Want zo gaat dat met buitenkansjes. Ze zijn er om direct van te genieten, hier en nu. Vertrouw er maar op dat het niet de laatste keer is dat God voor je zorgt.

Dit verhaal vind je o.a. in de "Kijkbijbel" (pag 82), "Bijbelse verhalen voor jonge kinderen" (pag 127) , "Op weg" (pag 72) en "Het hoogste woord (pag 72),

je kansen verkeken

Je hebt van die kinderen waar je niet meer op had durven hopen. Je bent te oud, je kansen zijn verkeken. Maar God rekent niet in kansen, die schenkt buitenkansen. Abraham en Sarah in het Oude Testament, Elizabeth en Zacharias in het Nieuwe Testament. Ze hadden de hoop op een kind al opgegeven. Al hun gebeden waren niet verhoord, het leek wel alsof God hen had overgeslagen. Maar dan komt de aankondiging – er komt toch nog een kindje. Ze durven het bijna niet te geloven.

Abraham en Sara en pasgeboren Izaak

Sarah moet lachen. Maar het is echt waar, het kind wordt geboren. Abraham en Sarah krijgen Isaac, de eerste van ontelbare nakomelingen.

Elisabeth

Illustratie Kees de Kort, Kijkbijbel

Zacharias is letterlijk met stomheid geslagen. Maar hij en Elizabeth krijgen Johannes. Later wordt hij de Doper genoemd, hij vertelt de mensen over God, en maakt de weg vrij voor Jezus.

Het verhaal van Sara en Abraham vind je o.a. in de kinderbijbel "Het begon met licht' (pag 27), de Prentenbijbel (hoofdstuk 4) en "Bijbelse verhalen voor jonge kinderen" (pag 45).
Het verhaal van Elisabeth en Zacharia o.a. in "de Kijkbijbel" (pag 130) en "Op weg" (pag 185/187)


een onverwachte uitnodiging

Sommige mensen hebben geen oog voor buitenkansen. Omdat ze uit een onverwachte hoek komen of van iemand die ze niet zien staan. Jezus vertelde een keer over dit soort mensen. Een rijke man nodigt al zijn vrienden uit voor een groot feestmaal. Vol verwachting maakt hij alles klaar. Op de dag zelf komt echter niemand opdagen. Ze hebben wel wat beters te doen, vinden ze. Blijkbaar verwachten ze hier niets bijzonders van, voor deze kans halen ze hun neus op.

uitnodigen voor het grote feestmaal

Dan doet de rijke man iets onverwachts – hij haalt alle bedelaars, armen en zieken van de stad in zijn grote huis. Zelfs de zwervers die normaal de stad niet in mogen, zijn welkom aan zijn tafel. Wat een buitenkans. Altijd worden ze buitengesloten, en nu worden ze hartelijk ontvangen met een heerlijke maaltijd. Niet verwacht, niet op durven hopen en zo maar gekregen.

het feestmaal

Het verhaal van het feestmaal staat o.a. in "Bijbelse verhalen voor kinderen" (pag 321), in "Bijbel voor kinderen (pag 166) en in "Op weg" (pag 236),

een buitenkans voor een buitenlander

Na de dood van Jezus blijven zijn volgelingen over hem vertellen, aan iedereen die het maar horen wil. Het werkt aanstekelijk. Steeds meer mensen willen bij hem horen en hem navolgen, zelfs na zijn dood en zelfs als ze hem zelf nooit hebben gezien. Sommigen komen van ver. Zoals een Ethiopiër, een hoge dienaar van de koningin van Ethiopië. Hij is naar Jeruzalem gereisd om God te eren in de grote tempel. Op de terugweg naar huis leest hij in zijn rijtuig hardop de geschriften van de profeten, maar hij begrijpt er maar weinig van.

Ethioier op de terugweg

Over wie hebben die profeten het toch? Ineens is daar Filippus, een van Jezus" volgelingen. Hij is op weg gestuurd door een engel en hoort de Ethiopiër hardop lezen. Hij spreekt hem aan: 'Snapt u wel wat u daar leest?' Filippus mag instappen en begint de vreemdeling over Jezus te vertellen.

Phillippus en de man uit Ethiopie

De Ethiopiër wordt zo gegrepen door het verhaal, dat hij zich ter plekke laat dopen door Filippus. Wat een buitenkans. Je bent al op de terugweg, je denkt het beste al achter de rug te hebben, en dan overkomt je het mooiste van alles.

doop man uit Ethiopie

Illustratie Kees de Kort, Kijkbijbel

Dit verhaal vind je o.a. in "de Kijkbijbel" (pag 324), Bijbelse verhalen voor jonge kinderen (pag 376) en in "Op weg" (pag 278)

Genoemde kinderbijbels:

* Kees de Kort, Kijkbijbel( vanaf 4 jaar)
* Gerrie Huiberts Het begon met licht (vanaf 6 jaar)
* Marijke ten Cate, Prentenbijbel (vanaf 4 jaar)
* D.A. Cramer-Schaap & Annemarie van Haeringen, Bijbelse verhalen voor jonge kinderen (vanaf 6 jaar)
* Bauke Offringa & Lika Tov, Op weg, verhalen uit de bijbel voor kinderen (8+)
* Marianne Busser, Ron Schroder, Pieter van Winden & Alex de Wolf, Bijbel voor kinderen (8+)
* Imme Dros e.a. & Guida Joseph, Het hoogste woord, bijbel voor kinderen (8+)

MH

Artikelen in dit thema Buiten-kans

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook