Je wordt groter!

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Over groter worden en rond Franciscus van Assisi

Naar school, de eerste schooldag

Ieder jaar zie je je kind nieuwe vaardigheden ontwikkelen en - wat gaat het toch snel - vandaag gaat je kind alweer naar groep 3. Echt leren lezen en schrijven, sommen leren maken die je niet meer alleen met behulp van je tien vingers kunt natellen. Dat voelt als een grote, belangrijke stap. Je kunt er een kijktafeltje bij maken dat ook bruikbaar is om de overgang van de zomervakantie naar de eerste schooldag te markeren.

JWGr naar school, eerste schooldag

Op een oranje ronde placemat staat op een donkergrijze schaal in een kaartenhouder een afbeelding van een school. De afbeelding is gezocht via Google met als zoekterm: 'school'.
Naast de afbeelding staan in een klein aardewerken potje enkele takjes groen, geknipt van struiken uit de tuin. Er bloeien steeds minder bloemen, de herfst komt eraan...
Een lichtje, als je dat aansteekt komt de kijktafel tot leven, staat in een rood glazen onderzettertje.
De 'A,B en C' zijn afkomstig uit een houten alfabet-letterpuzzel van de Hema en verwijzen naar echt leren lezen en schrijven.
Twee poppenhuis-poppetjes helpen je kind zich met de kijktafel te identificeren. Ja, dit gebeurt er elke ochtend als papa of mama je naar school brengt, een kusje en dan nog even zwaaien: 'Dag, tot vanmiddag, dan kom ik je weer halen!' Je kind zet de volgende stap in het leven. Wat wordt hij/zij toch al groot!.

Weer een beetje groter en langer

De korte broeken en mouwloze shirtjes worden vervangen door warmere kleren, want de herfst komt eraan. De trui van vorige winter heeft te korte mouwen gekregen, of is je kind alweer een stukje langer geworden? Dan moet er worden gemeten. Langs de post van de deur waar potloodstreepjes staan met bijbehorende data, met een centimeter of met de groeimeter uit het groene koffertje" Ga je mee?' Jawel, het klopt, jij bent groter geworden en de mouwen niet korter!

je wordt gemeten

De kijktafel is gemaakt op een mat-oranje placemat, de heldere zomerkleuren buiten raken een beetje vergrijsd en zijn niet meer zo uitbundig. Als achtergrond een stukje stam van een berkeboom. Je kunt de jaarringen goed zien. Ieder jaar wordt de boom niet alleen hoger, maar ook een stukje dikker. Je kunt de ringen tellen, zo weet je hoe oud de boom is geworden, totdat hij omgehakt moest worden.

JWGr met poppetje, meetlat, groeimeter en boom met jaarringen

Iets uit de natuur: een aardewerken vaasje met wat groen en een lichtje: een oranjebolkaars in een schaaltje zijn behoren tot de vaste onderdelen van een kijktafel. Het poppetje en de meetlat (gemaakt van een ijsstokje) en de groeimeter zijn de symbolen van deze kijktafel die ons bewustmaken dat groeien heel vanzelfsprekend lijkt, maar dat we er ook dankbaar voor kunnen zijn.

Groeien en behoeden

Gezond eten, genoeg bewegen: we weten allemaal wat er nodig is om gezond op te groeien Maar zonder liefde, zorgzaamheid en behoedzaamheid blijft de binnenkant van een mens onderontwikkeld. Bij deze kijktafel wordt dit aspect gesymboliseerd. De foto van het plantje dat gekoesterd wordt in een hand en in het licht gehouden verwijst naar de liefde van God en onze opdracht als ouders om ons kind dat aan onze zorgen is toevertrouwd te behoeden.

JWGr plantje in de hand detail

Ook groeien in geloof, weet hebben en erop vertrouwen dat er onvoorwaardelijk door God van je gehouden wordt. 'Voordat een mensenkind in de moederschoot gevormd wordt heeft God ons al gezien'. Mensen wonen op aarde, maar zijn 'made in heaven'.
Ouders hebben ook de taak om hun kinderen te helpen met groeien in geloof, te groeien in liefde voor God. Wij alleen kunnen daarvoor de optimale voorwaarden scheppen. Deze kijktafel herinnert ons daaraan. Maar je kan er ook de zorg voor onze schepping en alles wat erin leeft ontdekken.

JWGr behoeden, plantje in de hand 3

Op een donkergrijze aardewerken schaal liggen enkele gedroogde herfstbladeren en daarop staat de afbeelding van het kwetsbare plantje gekoesterd in een hand en gehouden in het licht.
Het lichtje staat op de onderzetter uit de laatste herdruk van het rode koffertje 'Beginnen maar' met de tekst: 'Dank voor alles wat groeit en bloeit'. Enkele lieveheersbeestjes (gevonden bij Xenos) herinneren onze schepper, onze Lieve Heer.

tip: echte herfstbladeren gaan vaak snel krullen, het is moeilijk om ze plat te drogen. Combineer echte herfstbladeren met nep-herfstbladeren, of gebruik alleen namaak bladeren: zo blijft de kijktafel langer mooi.

____________________

4 oktober, Dierendag, feestdag van Franciscus van Assisi

Op 4 oktober is het Werelddierendag. Het is de feestdag van St. Franciscus. Elders op de site vind je meer informatie over Franciscus van Assisi. Onze nieuwe Paus koos als eerste paus zijn naam. De naam van Franciscus is verbonden met de bewegingen die zich inzetten voor heelheid van de schepping en natuurbehoud. Franciscus was een dierenvriend. Er is bijvoorbeeld een verhaal waarin hij de wolf die de dorpelingen bedreigt tot vriend maakt: De wolf van Gubbio.

Kijktafel met boek FRansiscus en dieren

Het boek 'Franciscus van Assisi' verkrijgbaar in 'onze' webwinkel, de webwinkel van Adveniat, vormt de achtergrond van dit kijktafeltje. Het staat op een goud-gele schaal.
Het lichtje dat brandt is een drijfkaarsje in de vorm van een zonnebloem, er zitten er drie in een verpakking die ik in het tuin centrum vond, dus het kan volop branden.

detail van de dieren van kijktafel Fransiscus

Op Werelddierendag kunnen de dieren natuurlijk niet ontbreken. In dit geval zijn het vingerpoppetjes (IKEA) die met behulp van een verborgen kiezelsteentjes rechtop kunnen staan. De schildpad kruipt over de onderzetter 'Dank voor alles wat groeit en bloeit'.

Franciscus preekt voor de vogeltjes

Een tijdje geleden bezocht ik de abdijwinkel van Egmond-BInnen. Deze kaart van Franciscus omringd door vogels kocht ik daar. Zij vormt het hart van een kijktafeltje, waar een ander verhaal van Franciscus van Assisi centraal staat.

detail kijktafel Fransiscus

De mensen in de buurt van Assisi vonden Franciscus, de zoon van een rijke koopman die plotseling heel eenvoudig en arm ging leven, maar een rare snuiter. Ze wilden niet echt naar hem luisteren. Nu dacht Franciscus, als de mensen niet naar mij willen luisteren, dan vertel ik het wel aan de vogels: 'Hallo zusjes, alle schepselen horen bij elkaar, wij zijn allemaal gemaakt door onze liefhebbende God'. Vergeet nooit je schepper te loven en te danken voor jullie vleugels, jullie kleuren, het voedsel, het water....

Kijktafel met Fransiscus en zonnebloem + onderzetter

Op een goud-gele schaal liggen een paar gedroogde herfstbladeren er daarop ligt een stuk schors. Daar staat de kaart tegenaan. In een klein glazen schaaltje staat een kort afgeknipte zonnebloem. Het lichtje staat in een geel, glazen houdertje op de onderzetter 'Dank voor alles wat groeit en bloeit'. Een klein 'echt' vogeltje luistert aandachtig naar wat Franciscus allemaal te vertellen heeft...

groter detail kijktafel Fransiscus

Het Zonnelied van Franciscus

In het groene koffertje 'Ga je mee?' zit de gebedskaart met daarop de tekst : 'Heel de schepping zingt voor U'. Dit liedje is gebaseerd op de beroemde tekst van Franciscus: Het Zonnelied.

gebedskaart met het zonnelied: heel de schepping zingt voor U

Op deze kijktafel staat het Zonnelied centraal. In dit lied bezingt Franciscus zijn broers en zusjes: broeder zon, zuster maan, broeder wind, zuster water, broeder vuur, zuster aarde, en zelfs zuster dood.
De afbeelding die de ondergrond vormt van de kijktafel is gemaakt door Jan W. Scheffers en is gevonden via google met als zoekterm: zonnelied. Op deze afbeelding zijn al de broeders en zusters te zien....

Ondergrond van kijktafel het zonnelied

Natuurlijk staat er een zonnebloem op de kijktafel van het zonnelied. Een zonnebloem vangt het zonlicht, maakt ons blij en vrolijk. Het is een bloem in de vorm van een zonnetje!

detail zonnebloem van kijktafel het zonnelied

Op een oranje placemat staat de kaart met het liedje 'heel de schepping zingt voor U' en de houder (ook uit het koffertje) samen met een zonnebloem en de afbeelding van de 'familie' van Franciscus. In de rubriek 'vieren' elders in deze editie kan je het liedje beluisteren en zo kan je het samen met je kinderen leren, om zo samen met Franciscus God te bedanken voor alles wat hij heeft gemaakt.

Kijktafel Het Zonnelied

Franciscuskruisje

Als laatste maakte ik een kijktafeltje dat de eenvoud en soberheid van Franciscus centraal stelt. Op een vierkant stuk boomschors (gevonden in een tuincentrum) ligt op enkele herfstbladeren een keramiek herfstblad gemaakt door iemand met een verstandelijke beperking. Op dit blad brandt een oranje bolkaarsje. Naast het blad ligt een houten kruisje in de vorm van de griekse letter 'T', een Tau-kruisje. De Franciscanen en Clarissen en de vrienden van de Franciscaanse beweging, die zich met hen verbonden voelen dragen vaak dit kruisje.

Kijktafel rond FRansiscus met Tau-kruisje

EK

Artikelen in dit thema Je wordt groter!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook