Je wordt groter!

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Knutselen: een huisaltaartje en een groeimeter

Een huisaltaartje kan je kind helpen om te groeien in geloof. Een plek om even stil te worden, om speciale aandacht te geven aan wat je dwars zit of waar je blij om wordt.

altaartje van www.huisaltaartje.nl

Dit huisaltaartje van keramiek is door een kunstenares in opdracht gemaakt als communiegeschenk. Er is plek voor een paar bijzondere spulletjes: een kruisje (ook als herinnering aan de eerste communie), een stenen hartje, een bloemetje en wat geluksteentjes. Een waxinelichtje maakt het af. Omdat het in de kinderkamer staat gebruiken we voor de veiligheid een lichtje op batterijen. 
Andere voorbeelden van keramieken huisaltaartjes zijn te vinden op www.huisaltaartjes.nl

Maria Altaartje

Een eenvoudig altaartje of nisje is ook zelf te maken. Je kunt het beste een stevige basis nemen; een kartonnen doos is wat te onstabiel, maar een houten (sigaren)kistje werkt prima. Bij Xenos zijn vaak houten doosjes te koop in allerlei maten. Zet hem open op zijn kant en er ontstaat vanzelf een nisje voor bijvoorbeeld een Mariabeeldje. Als achtergrond is blauw karton gebruikt en een paar bloemetjes uit een hawaii-slinger als versiering.

Fransiscus altaartje

Er kan ook een afbeelding in van een favoriete heilige. Dit plaatje van Franciscus komt uit het prentenboek Franciscus van Assisi (KBS/VBS, 978 906173 9579).

bootje als altaartje

Bij hobbywinkel Pipoos vond ik een blank houten bootje. Rechtop geplaatst verandert het in een klein kapelletje. We zetten er een engeltje in, een lichtje en een afbeelding van Jezus en de twee leerlingen bij Emmaus (uit het communieproject Blijf dit doen).Het hout is hier blank gehouden, maar kan natuurlijk naar hartelust beschilderd worden, met papier beplakt of bijvoorbeeld met mozaieksteentjes versierd.

laatste avondmaal altaartje

Mirjam Hartman

_________________________________________


Knutselen: een groeimeter

In paleis Soestdijk is een ontroerend detail te zien: naast een deurkozijn staan streepjes op het behang waarmee werd bijgehouden hoe de koningskinderen groeiden. Bij elke opknapbeurt wordt dit stukje muur zorgvuldig bewaard.

Heb jij ze ook ergens op de muur staan, die streepjes? En heb je een vast meetmoment? Misschien is het een goed idee om zelf een groeimeter te maken waarop je naar hartenlust kunt krabbelen en noteren wie er gegroeid is. Gebruik per meetmoment een andere kleur streepjes, en schrijf de datum erbij.
Tip: Je kunt op de groeimeter ook jaar na jaar de hand van je kind omtrekken, en die heel langzaam zien groeien.

Nodig: 2 vellen stevig A4 papier, rolmaat, stiften, versierspul, schaar en plakstift
Doen: Knip de vellen A 4 in de lengte doormidden en plak ze netjes aan elkaar tot een rechte strook van ongeveer 1.20 meter.
Bepaal waar en op welke hoogte de strook komt te hangen, bijvoorbeeld veertig centimeter vanaf de vloer. Zet met behulp van de rolmaat centimeterstreepjes midden op de strook; schrijf er om de 5 centimeter een getal bij.
Versier de groeimeter helemaal naar eigen inzicht met uitgeknipte plaatjes uit tijdschriften of uit kindertekeningen, eigen foto"s, stickers, glitters of wat je maar mooi vindt en hang hem op. Dit moet natuurlijk heel nauwkeurig gebeuren!

Zet elk kind met de rug tegen de groeimeter en zet een met een lang potlood een streepje terwijl je het potlood horizontaal op de kruin houdt. Trek het streepje met stift over en schrijf naam en datum erbij. Groeien maar!
jongetjes met te grote en te kleine trui

MdJ

Artikelen in dit thema Je wordt groter!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook