Je wordt groter!

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Hoe het lieveheersbeestje aan zijn naam komt

Zwart kevertje
Lang geleden heette het lieveheersbeestje nog geen Lieveheersbeestje, maar gewoon "Heersbeestje", omdat hij altijd over iedereen de baas speelde.
Hij was helemaal zwart. En niemand vond hem aardig. Want Heersbeestje hield alles wat hij had voor zichzelf. Als hij lekkere luisjes had, kreeg niemand er wat van.

Op een dag kwamen er wat insecten langs, die een lange reis achter de rug hadden. Heersbeestje was net luisjes aan het bakken met boter en suiker. "Geef ons alsjeblieft wat te eten, we hebben zo"n honger." En weet je wat Heersbeestje dacht? "Vooruit, ik geef ze wat."
Zwart kevertje met rode stipEn toen hij dat gedaan had, verscheen er ineens een rood stipje op zijn zwarte schild. Hij liep door het dorp en de andere insecten zeiden verwonderd: "Wat een mooi rood stipje heb je daar!".

Heersbeestje besloot nóg een keer aardig te zijn voor een ander. Zo kreeg hij zijn tweede rode stipje. Nu had hij de smaak helemaal te pakken. Heersbeestje begon steeds meer weg te geven... en er verschenen steeds meer rode stipjes op zijn schild, totdat het helemaal vuurrood was met nog maar een páár zwarte vlekjes.

Rood kevertje met 2 zwarte stippen

En zijn vrienden noemden hem niet meer Heersbeestje maar Lieveheersbeestje. Zo is het gegaan. Echt waar.
En als je soms nog weleens een zwart lieveheersbeestje ziet met rode stipjes, dan weet je: die is het nog aan het leren. Net als wij...

© 2013 Roderick Vonhögen

Artikelen in dit thema Je wordt groter!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook