Omhoog vallen

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor de herfst en over omhoog vallen!

De bladeren in prachtige herfstkleuren dwarrelen omlaag en worden door de wind weer wervelend omhoog geblazen. De eikels, kastanjes, beukenootjes vallen op de grond om daar te ontkiemen, te wortelen om weer op te schieten. De natuur maakt seizoen na  seizoen  zichtbaar dat (af)sterven en nieuw leven onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Als de bomen hun vruchten laten vallen, zorgen ze ervoor dat nieuw leven uit de grond omhoog kan komen, kan opschieten.

Met hun wortels in de aarde en hun kruin in de wolken staan ze ook symbool voor de mens die met beide benen op de grond staat, maar met zijjn hoofd in de wolken is. Want wij zijn 'made in heaven' en zullen daar ook eens naar terugkeren. We vallen uiteindelijk in Gods hand: veilig, geborgen, thuis!

DE BOMEN KOMEN UIT DE GROND

Kijktafel-de-bomen-komen-uit-de-grond-detail-tekst-IMG 8438

 

De bomen komen uit de grond
en uit hun stam de twijgen
en ied'reen vindt het heel gewoon
dat zij weer bladeren krijgen.
We zien ze vallen naar de grond
en dan opnieuw weer groeien
zo heeft de aarde ons geleerd
dat al wat sterft zal bloeien.

 

 

 

 

 

 

Op deze kijktafel staat een klein gedichtje van Toon Hermans centraal. Je kunt het aan kleine kinderen voorlezen: ze snappen meteen waar dit over gaat. Ik vond de tekst via Google.
De uitgeprintte tekst knipte ik in een bladvorm uit en plakte hem op een echt herfstblad.

Kijktafel-de-bomen-komen-uit-de-grond-2-IMG 8448Zet het blad in een kaartenhouder en plaats het geheel op een ondergrond in een mooie herfsttint. Ik koos voor een bruin glanzend kaarsen-onderbord. 

Kijktafel-detaill-herfstlichtje-en-besjs--IMG 8445

Het lichtje is een klein stompkaarsje dat ik een glazen, bruin-rood schaaltje zette heeft  de vorm heeft van een blad.

kijktafel-sierappeltjes-IMG-8442

 

Ik schikte wat takjes met mooi verkleurde herfstbladeren om het gedichtjes-blad heen en schikte op de voorgrond enkele sierappeltjes en witte besjes.

Zo laat dit kijktafeltje iets zien van de cyclus van de natuur. In de sierappeltjes zitten zaadjes waaruit weer een nieuw appelboompje kan groeien.

 

----------

OMHOOG VALLEN

In een plantenbak op mijn balkon ontdekte ik een tijdje geleden een klein eikeboompje. Een vlaamse gaai heeft als wintervoorraad in mijn plantenbak een eikel verstopt en is hem vergeten!

Kijktafel-omhoogvallen-van-eikel-tot-boom-IMG 8470

Omwille van deze kijktafel groef ik het kleine eikeboompje op en zetten hem in een zinken potje.

In het parkje in de buurt lagen de eikels en eikenbladeren voor het oprapen.

Kijktafel-wat-sterft-zal-leven-detail-lichtjeIMG 8474De ondergrond van deze kijktafel is een matje van schors.   Het waxinelichtje staat verstopt in een reep opgerolde schors. (beide te koop bij Xenos)

 

----------

WIE STERFT ZAL LEVEN

Kijktafel-detail-ontkiemende-eikel-IMG 8481

Met een afbeelding  van een ontkiemende eikel kan je ook het verhaal vertellen van eikels die omhoog vallen. Zo vertel je zonder woorden het verhaal, dat als een eikel omlaag valt het met de bedoeling is om in de vorm van een nieuw eikeboompje weer opnieuw omhoog te groeien, met een kruin tot in de hemel.  Je kunt de afbeelding hier vinden. 

kijktafel-wat-sterft-zal-leven-IMG 8484Deze afbeelding staat centaal een kijktafel die ook heel goed past bij het feest van Allerzielen, dat we op 2 november vieren.

De afbeelding staat in een marmeren kaartenhouder op dezelfde ondergrond als de kijktafel met het kleine eikeboompje. Een matje van schors met daarop eikels en eikebladeren. Naast de afbeelding staat een aardenwerken kruisje . Door het plateautje lijkt het wel wat op een graf. Je kunt ook een graf suggeren met behulp van kleine kiezelsteentje en een grotere, platte(re) steen als grafsteen

Het lichtje in het rode houdertje is een lichtje wat in een Allerzielenviering in de parochiekerk gebruikt werd om de overledende van het afgelopen jaar te gedenken.

--------

GEVALLEN TRANEN WORDEN OPGEVANGEN

Kijktafel-verdriet-detail-tranenpotje-IMG 8432

 

In psalm 56 staat deze prachtige strofe:

Mijn omzwervingen hebt u opgetekend,

mijn tranen opgevangen in een kruik

Hebt U ze niet vermeld in uw boek?

 

Dus ... heb je een mooi potje of een klein kruikje?

Dat wordt het tranenpotje op je kijktafel.

 

Kijktafel-verdriet-met-tranenpotje-IMG 8429Op een herfst-oranje placemat staat het boekje' Zo kunnen je bidden, als je verdrietig bent' open op de pagina  'Waarom?'

Het blijft rechtopstaan m.b.v. grote kiezelstenen. Door iets in het 'echt' van de afbeelding op de voorgrond te zetten, wordt je kijktafel een mooie eenheid.

Om het tranenpotje heen  - het kruikje waarin God onze tranen opvangt - zijn enkele klimopranken geschikt.

Klimop staat symbool voor trouw.  Het lichtje brandt in een glazen oranje houdertje en een uitgebloeide bloem van de hortensia verwijst naar de herfst. 

detailkijktafel-verdriet-boom-vangt-tranen-op-IMG 8434

 

Het verdrietige kind zit huilend onder de boom.

Je ziet dat de tranen worden opgevangen door de takken-handjes van de boom.

Regen en tranen vallen naar beneden, maar ze worden ook gezien door God, die ons - groot en klein- troostend nabij wil zijn: onze vergoten tranen vallen dus omhoog!

Al onze tranen worden bewaard in de hemel in de kruik van God: zo is ons verdriet geborgen bij God.

 

 

 

 

--------

ALLERZIELEN

Kijktafel-Allerzielen-2015-IMG 8460

Op 1 en 2 november vieren we de feesten van Allerheiligen en Allerzielen.
Met deze kijktafel kan je aan deze feesten aandacht besteden.

Kijktafel-Allerzielen-detail-bloemen--herinnnringssteentjes-IMG 8451Op een oud-roze stoffen placemat staat een rechthoekige schaal van 'frosten' glas.

Hierop staat een klein schaaltje in de vorm van een blad gevuld met water. Hierop drijft een rozeknopje en een uitgekomen roze roos samen met enkele klimopranken. Deze bloemversiering verwijst naar de liefde en de trouw waarmee we onze dierbaren herinneringen.

De zilveren steentjes verwijzen naar de kostbare, mooie herinneringen die wij hebben. Elk steentje is er een!

kijktafel-allerzielen-detail-kruisje-IMG 8452Het lichtje brandt in het hart van een grijs houten kruisje, dat gewoon in de schappen van Xenos ligt.

Het kruis verwijst naar Jezus. Degene die ons voorging in de dood, maar ook 'omhoog viel' , opstond uit de doden.

kijktafel-allerzielen-detail-fotohoudertje-

 

De dood is zo niet het einde, maar tegelijkertijd ook nieuw begin. Een nieuw begin van het leven in het Licht van God.

Wil je een speciaal iemand gedenken?

Iemand die het afgelopen jaar is gestorven?

Zet dan een fotohoudertje met een foto van dee dierbare daarin op de kijktafel.

 

--------

KijktaFEL-MET-BOEK-DOODGEWOON,-NOOIT-MEER-IS-VOOR-ALTIJD-IMG 8543NOOIT MEER IS VOOR ALTIJD

Het boek 'Dood-gewoon' van Bette Westera & Sylvia Weve* staat open op de pagina 'nooit meer is voor altijd'.

De klimop verwijst naar de trouw van God en de vlinder vliegt richting de hemel. Met steentjes die staan voor verschillende herinneringen. Net als de vogels op het veld, zorgt God voor de mensen. ( Mt, 6-25-26). Deze kijktafel is door twee deelneemsters gemaakt van de workshop 'Herfst & Feesten van November' 15 okt j.l. in Amersfoort.

-------

kijktafel-matamorfose-voor-allerzielen-2015-ellie-IMG 8544METAMORFOSE, van verpopte rups naar vlinder

Een kruisje staat op een bronskleurige schaal gevuld met herfstbladeren. Op het voetstuk van het kruisje ligt een pop van een rups. In een pop transformeert de rups in een vlinder. Dit beeld van metamorfose past bij het geloof in de verrijzenis. Het lichaam vergaat in de aarde, maar onze zielen zijn bij God, op de plek waar we vrij zijn van alles wat ons bezwaart, geborgen in Gods liefde.

 

-------

Een kijktafel voor Allerzielen in de radiostudio

Op maandag 26 oktober stond het radioprogramma 'Levenslicht' in het teken van de Kijktafel. Vincent Wibier praat met Ellie Keller in de studio over haar Kijktafelboek, terwijl ze een kijktafel voor Allerzielen maakte. In het gesprek komen een aantal symbolen ter sprake die je voor de kijktafel van Allerzielen kunt gebruiken.

Je kunt de uitzending zo beluisteren:
Ga naar radio maria- uitzending gemist - levenslicht - Ellie Keller/Kijktafels.

---------

SINT MAARTEN, 11 november

Kijktafel-Sint-Maarten-2015-IMG 8497

 

Elf november is de dag,

dat mijn lichtje,

dat mijn lichtje,

elf november is de dag,

dat mijn lichtje

schijnen mag!

 

 

Op een herfst-oranje placemat zijn enkele herfstbladeren geschikt. Er ligt een (aardewerken) pompoen op een krans van herfstbladeren. De lantaarn waarmee de kinderen langs de huizen gaan, is van oudsher gemaakt van een uitgeholde pompoen.
Kijktafel-Sint-Maarten-detail-afbeedling-IMG 8496

Het lichtje heeft de vorm van een lantaarntje en wordt omringd door bolsters en kastanjes.

Verdeelt de bolster zich niet in twee helften als hij de kastanje laat vallen?

Ze zijn zij een mooie verwijzing naar het verhaal van Sint Maarten, die zijn warme soldatenmantel in tweeën deelde om aan een bedelaar te geven. Zo had de bedelaar ook bescherming en warmte in de koude november-nacht.

De afbeelding op de achtergrond staat in de gebedskaartenhouder uit het koffertje 'Beginnen maar!'. De afbeelding vind je hier.

 

--------

SINTERKLAASTIJD

Benodigdheden-Sinterklaaskijktafel-met-boek-Sinterklaas-2014-onderdelenWe filmden het maken van een kijktafel voor de Sinterklaastijd gemaakt van deze onderdelen.

Het prachtige boek 'Sinterklaas' van Charlotte Dematons, dat alles in zich heeft om een klassieker te worden,  vormt de achtergrond van deze kijktafel, maar kan vervangen worden door elke Sinterklaasafbeelding die je maar wilt.

Deze kijktafel heeft als titel ' Een cadeautje voor jou' en is te vinden op ons eigen 'Geloven thuis- kanaal' van Youtube. Hier vind je ook een tweede  kijktafel voor de sinterklaastijd, die zich laat inspireren door het liedje 'Zie de maan schijnt door de bomen'.

EK

* We bespreken het boek 'Dood-gewoon' in de rubriek vertellen. Daar vind je ook twee versjes uit dit boek.

Artikelen in dit thema Omhoog vallen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook