Omhoog vallen

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over dood en leven

Met het voorlezen van een prentenboek dat ruimte biedt voor 'meer', kan je ook aan de jongsten onder ons al iets vertellen, in woord en beeld, over "grote" thema's. Er zijn veel prentenboeken die op een diepere laag religieuze thema's 'meevertellen'. Op onze site vind je hier telkens goede voorbeelden van.

Ook grote dingen zijn dus klein te vertellen. Dat kunnen prentenboeken als geen ander middel. Dus doen! Zo begint geloofsopvoeding! Dus zoek er eentje uit en begin er mee: het is dood-gewoon!

 

een zaadje in de wind vk

Eric Carle, Een zaadje in de wind

Aan de hand van kleurrijke collages en een simpele maar poƫtische tekst vertelt Eric Carle het fascinerende verhaal van de levenscyclus van een bloem.

Tien zonnebloemzaadjes worden meegevoerd door de wind.
De reis is gevaarlijk en lang, en uiteindelijk zal alleen het kleinste zaadje uitgroeien tot een schitterende zonnebloem.

In het omslag van dit boek zijn op ingenieuze wijze tien echte zonnebloemzaadjes verpakt, die zo in de tuin of plantenbak kunnen worden gezaaid.

 

 

 

-------

VK-Lieve-oma-pluis-IMG 8419Dick Bruna, Lieve oma Pluis

Een boekje over doodgaan voor de allerkleinsten. De tekst is helder en eenvoudig en gebruikt woorden die horen gebruikt worden rond een overlijden.

'oma hield veel van plantjes,
daarom maakte nijntje pluis
van het graf een soort van tuintje
net als eerst bij oma thuis
en dan zei zij: 'lieve oma...'
als zij op dat plekje stond
en dan was het net, vond Nijntje
net of oma haar verstond.

--------

vk-kikker-en-vogeltje-IMG 8421

Max Velthuijs, Kikker en het vogeltje

Kikker vindt een vogeltje dat stil op zijn rug  ligt.
Wat is er aan de hand? Slaapt hij? Is hij ziek?'

'Nee, zegt Haas, vogeltje is dood'.  Kikker en zijn vrienden begraven het vogeltje voorzichtig , strooien bloemen op het graf en leggen er een grote steen op.

'Het was doodstil, zelf geen vogeltje te horen'. 

Dan gaan de dieren over tot de orde van de dag en spelen samen. Als de dag ten einde loopt horen ze weer een vogel fluiten...

 

 

--------

VK-de-ballonreis-IMG 8420

Marinus van de Berg & Sil van Oort, De ballonreis

Dit verhaal gaat over een lieve opa en over zijn kleinkind. Wat voor een kind een opa hebben betekent en wat een opa doet, wordt prachtig beschreven. Maar dan wordt Opa erg ziek...

Met het beeld van luchtballon verhaalt Marinus van de Berg voor jonge kinderen wat het betekent als opa ziek wordt en sterft.

De ballon brengt opa naar 'een licht met de allermooiste kleuren' .

Bij het oplaten van een luchtballon weet het kind het zeker dat opa zijn ballon met zijn tekening over de reis van de ballon ziet.

 

---------

VK-om-nooit-te-vergeten-IMG 8417

Linda Klein & Nijnke Mare Talsma, Om nooit te vergeten

Dit boek helpt je om met kinderen te praten over doodgaan, zonder op alles een pasklaar antwoord te hebben.

Imme bezoekt samen met haar moeder de begraafplaats op een dag in de herfst - de bladeren dwarrelen op elke pagina - en plant bloembolletjes op het graf van haar overleden vriendinnetje Lotte.

En... als je dood bent zal God  bij ons zijn, dat heeft hij beloofd!'

-------

VK-Derk-Das-IMG 8418

Susan Varley, Derk Das blijft altijd bij ons

Als Derk Das op een dag in de winter de lange tunnel ingaat dan 'buitelt hij over de kop, maar het deed geen pijn. Hij zweefde heel vrij en licht. Het was of hij uit zijn lijf was gevallen'

Zijn vrienden halen herinneringen op en vertellen elkaar wat ze van hem geleerd hebben. Van een stropdas strikken tot een taart bakken. Als de sneeuw is weggesmolten, verdwijnt langzaam aan ook hun verdriet. Mol gaat Derk Das bedanken...

--------

VK-Prinses-op-reis-IMG 8517Marjet de Jong & Els van Egeraat, Prinses op reis

Een kleine prinses gaat op reis. Ze krijgt mooie verhalen mee voor onderweg. Ze komt niet meer terug: daarom verdeelt ze al haar bezittingen onder de mensen van wie ze houdt. Het palaies wordt steeds leger. Een afscheid is nooit vrolijk. Toch straalt de prinses. En als ze weg is blijven haar vrienden en haar bedienden achter met goede gaven en warme herinneeringe. Echt weg is de prinses dus eigenlijk niet.

Verkrijgbaar voor euro 6,50 inclusief verzendkosten bij de auteur. Mail haar als je belangstelling hebt.

 

 

 

---------

EK

 

Artikelen in dit thema Omhoog vallen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook