Winter-wonder

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Vertellen over Kerstmis aan jonge kinderen

Als je iets over Kerstmis wilt vertellen, doe het dan aan de hand van iets wat de kleinsten kunnen zien en voelen. Ze moeten ermee kunnen spelen, het aanraken en navertellen.

TIP 1: Met vingerpoppetjes

kerstvingerpoppetjes-IMG 8786In een speelgoedwinkel vond ik een set van vijf vingerpoppetjes : een engel, Jozef, Maria met het kindje en een os en ezeltje. Introduceer de figuren een voor een en begin met de os die in zijn eentje in een tochtige stal woont. Er is gelukkig wel hooi om te eten in zijn voerbak.

Als tweede introduceer je de ezel, die een lange reis gaat maken naar Bethlehem. Want alle mensen in het land moeten geteld worden. Zing het regeltje van 'Sjok, sjok, sjok, ging het ezeltje helemaal naar Betlehem....

Als derde introduceer je Jozef. Hij loopt samen met het ezeltje die lange weg. Jozef hoort bij Maria. Maria gaat een kindje krijgen, dat heeft een engel haar verteld. Ze komen na een lange reis aan bij de stal. De ezel vindt daar de os en samen maken ze het lekker warm in de stal voor als het kindje van Maria wordt geboren.

Als vierde introduceer je de engel. De engel vertelt aan de herders die 's nachts op hun schapen passen, dat er iets bijzonders is gebeurd. Jezus is geboren! Hij is in doeken gewikkeld en ligt in een kribbetje. De herders gaan gauw op weg en vinden de pasgeboren Jezus in de stal.

Als vijfde introduceer je Maria met het kindje Jezus in haar armen. Kijk! Zie je? Jezus is geboren. Dat vieren we met Kerstmis. Het is eigenlijk de verjaardag van Jezus. Ieder jaar opnieuw vertellen
we elkaar hoe Jezus is geboren. Zing samen het liedje : Er is een kindeke geboren op aard...

adventsstraat2-maria,-jozef-en-kind-TIP 2: Kerstfiguren knutselen

Knutsel samen met je kinderen de beeldjes van de kerststal. In de rubriek 'knutselen en doen' van ons vorige thema, doen we voor hoe je eenvoudig een engel, Maria, Jozef en het kindje maakt. Zo kun je al knutselend het kerstverhaal vertellen.

Om je geheugen even op te frissen kun je in de Bijbel kijken hoe het ook al weer precies ging. Lucas vertelt in zijn evangelie de gebeurtenissen vanaf het begin: de aankondiging van geboorte van Johannes de Doper (Lucas 1,5) tot en met het bezoek van de herders aan de pasgeboren Jezus (Lucas 2,8).

kerstgroep-3d-enkele-figuurtjes-klaar-2-IMG 8783

 

TIP 3: Knutsel een 3D kerstgroep (met iets grotere kinderen)

Een van de redactieleden vond deze leuke 3D kerstgroep.

Als je alle 12 de kerstfiguren in elkaar hebt gezet, kunnen de kinderen er naar hartenlust mee spelen. Geef hem een plekje in jullie huis, waar ze er makkelijk bij kunnen. Verbaas je niet wanneer het verhaal een andere wending neemt. Laat ze ermee spelen.

kerstgroep-3d-verpakking-en-kaarrten-IMG 8776Naast Maria, Jozef en het kindje in de kribbe, is er een herder, schaapjes en de drie koningen met hun kameel. Het verhaal van de wijzen uit het Oosten staat in het evangelie van MatteĆ¼s, hoofdstuk 2.

TIP 4: Vertellen bij het opzetten van de kerststal

Enkele seizoenen terug vertelde Tim Schilling iets over de beeldjes van de stal. Ga naar...

Zet samen met je kinderen de stal neer en pak de beeldjes een voor een uit. Zo kun je bij ieder beeldje iets vertellen.

TIP 5: Kerstliedjes zingen

In veel kerstliedjes wordt al zingend verteld over de geboorte van Jezus. Denk aan: Nu zijt wellekome, Er is een kindeke geboren op aard, Stille Nacht, Midden in de winternacht, De herdertjes lagen bij nachte, Drie koningen zagen een sterre, ... op Youtube vind je teksten en melodie, zoek op Nederlandstalige kerstliedjes.

Kerstmis-Dick-Bruna-vk-IMG 8803

 

TIP 6: Prentenboeken met het kerstverhaal

Er zijn heel veel prentenboeken te koop waarin het kerstverhaal wordt naverteld. Geschikt voor de allerkleinsten is bijv. Het Kerstverhaal van Dick Bruna. Het kerstverhaal staat ook in elke kinderbijbel. 

 

Maria-Jozef-kindje-2TIP 7: Loop een kerk binnen met je peuter/kleuter

In veel parochies is er op eerste of tweede kerstdag een speciaal moment voor peuters/kleuters. Speciaal voor de allerkleinsten wordt het kerstverhaal verteld/gespeeld en worden er eenvoudige kerstliedjes gezongen. Deze viering heet vaak 'Kindje wiegen' .

Je kunt natuurlijk ook op een zelfgekozen moment een kerk binnenlopen en de kerststal gaan bekijken. Vertel in eigen woorden wat jullie zien. Soms is er zelfs een 'levende kerststal' te zien...

Met kinderen die de basisschoolleeftijd hebben bereikt kan je naar de gezins-kerstviering gaan, meestal in de vooravond op 24 december, voorafgaand aan de nachtmis voor volwassenen.

Kijk voor meer informatie in het parochieblad of op de website van jullie parochie/gemeente.

 de redactie

 

Artikelen in dit thema Winter-wonder

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook