Winter-wonder

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Wonder, boven wonder

Mt. Rainier 1'Ik stond erbij en ik keek er naar!' Vroeger moesten we dat altijd zingen van mijn vrouw, als we op stap waren met de kinderen in de bergen. 'Ik zag twee beren/ broodjes smeren./ Oh, het was een wonder. / Het was een wonder, boven wonder/ dat die beren smeren konden./Hi hi hi, ha ha ha./ Ik stond er bij en ik keek er naar.' (... en nog veel meer liedjes, waaronder 'Pipi droeg korte rokjes', een ondeugend lied van Opa Stant.) Het paste goed bij de wonderlijke omgeving, met zijn vergezichten, blauwe lucht en de geur van dennenbomen.

Wat krijgen we nou?
Dat liedje vat het begrip wonder goed samen, vind ik nu. Want wonderen roepen vanzelf bewondering op. Een wonder is iets waarnaar je staat te kijken - 'wat krijgen we nou?' – net als de Israëlieten in de woestijn, toen er brood uit de hemel viel. Manna betekent letterlijk 'wat is dat?' En om het nog dichter bij huis te brengen (hoewel: misschien ook weer niet, in deze zachte december), denk aan de opwinding die de eerste sneeuwval losmaakt in een kind. Jongens en meisjes worden er meteen blij van en menige volwassen ook, wanneer het sneeuwt, zomaar 'uit het niets'. Honden en poezen snappen er niks van. Ze happen naar vlokken en weten niet wat ze moeten met dat zachte, witte spul.

Tim-snow-deerRecht doen aan het unieke
Aan een kind kun je dit fenomeen natuurlijk uitleggen: 'Sneeuw valt wanneer vocht in aanraking komt met koude lucht.' Maar heb je dan werkelijk recht gedaan aan dat 'wonderlijke' in sneeuw – aan hoe mooi het is, en aan hoe onvoorstelbaar dat elke vlok uniek is? Heb je met je wetenschap verklaard waarom we er zo blij van wordent? Naar mijn idee schieten onze woorden en begrippen hierbij tekort, en dat geldt zelfs voor de Inuit in Canada, die blijkbaar veel meer woorden voor sneeuw hebben.

Wereld vol wonderlijke verschijnselen
Terwijl de wereld vol zit met zulke wonderen. Zie de levenscyclus van een boom, of denk aan hoe muziek de mens zo diep weet te raken. Wat zit ons brein mooi complex in elkaar! De techniek is ook wonderlijk. Hoe kan het zijn dat we apparaten kunnen maken die te klein zijn voor gebruik door onze eigen handen en ogen? Hoe is het mogelijk dat we computers maken die sneller denken dan wijzelf?

Net als in de bijbel
De Bijbel is bekend om zijn wonderverhalen – denk aan de brandende braamstruik, of aan Jezus, die water in wijn veranderd. Sommigen hebben moeite met die verhalen, maar waarom eigenlijk? Wat is wonderlijker, dat water in wijn verandert, of dat water überhaupt bestaat? We hebben moeite met de verrijzenis, maar is dat niet een tweederangs mysterie naast het mirakel van het leven zelf?

Tim-Miracle-on-34th-Street-2Geloof in een wereld vol mogelijkheden
Het is maar hoe je het bekijkt. Gelovige mensen zijn niet mensen die de rede uitschakelen. Het zijn mensen die openstaan voor de werkelijkheid die hun eigen weten te boven schiet. Ze horen de aanroep van God om de ogen open te doen voor zijn licht en liefde. Het doet me denken aan de oude Amerikaanse kerstfilm, 'Miracle on 34th Street'. Daar gaat het over een zeer 'rationeel' kind dat niet in Santa Claus gelooft omdat haar moeder volhoudt dat hij niet bestaat. Het mirakel in deze film zit niet in het 'bewijs' geleverd op het nippertje dat hij wél bestaat, maar in het tot geloof komen van de wantrouwende moeder en dochter. Door geloof staat er voor hen een nieuwe wereld van mogelijkheden open.

Tim-nativityMaar hoe moet dat dan?
In het kerstseizoen lopen we door één lang wonderverhaal, met profetieën, boodschappen van engelen en de geboorte van God op aarde in een kribbe in Bethlehem. Ten midden van dit alles staat één beslissend moment, waarvan alles afhangt. Maria hoort dat God haar uitverkoren heeft om zijn Zoon te baren. 'Maar hoe moet dat dan?' vraagt zij zich af. Maria, moeder van God, bid voor ons, opdat wij net als U 'ja' mogen zeggen tegen de oproep van de Heer – want daardoor komt ook het wonder in ons tot zijn voltooiing.

Zalig kerstfeest!

TS

PS: Ter inspiratie, het mooie lied: I wonder as I wander.

 

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema Winter-wonder

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook