Winter-wonder

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Welkom in deze wereld?

where-the-children-sleep

Kerstmis: een kindje in een kribbe, een voerbak voor de dieren 'omdat er voor hen geen plaats was in de herberg'. Het fotoboek 'Where the children sleep' van de Zweedse fotograaf Wennman laat zien waar Syrische kinderen onder de dertien jaar op de vlucht slapen: je ziet kinderen slapen op bevroren bosgrond, ze slapen onder een bank buiten het station van Belgrado, op een stuk karton in een tunnel in Damascus, langs de snelweg in Hongarije. Ze slapen op de meest onwaarschijnlijke plaatsen.

herders-uit-ster-van-BethleNiet welkom
Kerstmis, een mysterieus gebeuren: God komt deze wereld bezoeken. De naam van het kind Jezus betekent 'God redt', maar het is vanaf het begin af aan een hard verhaal: hij komt er niet in. Alleen bij een groepje oninteressante mensen is hij welkom: enkele herders nemen de moeite het kind te gaan zoeken. Dan is er grote vreugde. Dit verhaal, door Lucas geschilderd in de bijbel, herhaalt zich als het kindje groter wordt in allerlei toonaarden. God wil onze wereld bezoeken, maar In het dorpje Nazaret wordt hij weggejaagd als hij het woord neemt in de synagoge, want 'is hij niet de zoon van de timmerman?'

spoorBij wie wel?
Onderweg zijn het steeds de onbelangrijke en onwaarschijnlijke mensen, die hem wel welkom heten. En telkens weer worden dan wonden geheeld, wordt een leven vernieuwd, zijn er wonderlijke ontmoetingen die tot grote vreugde leiden. Lucas schreef zijn verhaal voor de rijken, voor ons dus, in ons rijke landje. In zijn boek stelt hij zich de vraag: kan een rijke ook volgeling zijn van deze Jezus? In de oude taal van de bijbel: 'Kan een rijke zalig worden?' Antwoord: 'Het kàn wel, maar ze redden het meestal niet'. Er is een ander spoor nodig in ons hoofd, een ommekeer, willen we God, die tot op de dag van vandaag onze wereld wil bezoeken, welkom heten.

NS

 

Artikelen in dit thema Winter-wonder

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook