Winter-wonder

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen vol verbazing en vreugde

We bladerden door onze Geloven thuis kinderbijbel 'Het begon met Licht', geschreven door Gerrie Huiberts, en vonden er verhalen waarin verbazing, wonder en vreugde hand in hand gaan.

Maria-en-Elizabeth-engel-Anne-Westerduin


Maria en Elisabeth
Een nieuw begin van vrede

Elisabeth is blij dat Maria haar komt bezoeken. Ze zegt tegen Maria: 'Ik ben zo blij dat je bent gekomen! Want jij verwacht wat helemaal niemand meer durft te hopen. Gelukkig ben jij dat je gelooft!'
Maria was zo blij dat ze een lied zong. Het begint zo:
'Feest, groot feest bij mij van binnen.
Heel mijn hart viert feest in mij
en zingt het uit dat God zo groot is
want hij maakt mij steeds weer vrij.'

 

Kerstmis-vloerpuzzelplaat-Anne-Westerduin

Jezus wordt geboren
Een droom van een kind

Eerst schrikken de herders van de plotselinge komst van de engel en het heldere licht. Maar als ze van hun schrik bekomen zijn, horen ze goed wat de engel zegt. 'Wees niet bang, want ik heb goed nieuws. Vandaag is er een koning geboren, een koning voor jullie allemaal, in de stad van David!' ...
Ze haasten zich naar Betlehem en vinden Maria en Jozef en het kindje, dat in een kribbe ligt. De herders worden heel blij. Het is precies zoals de engel had gezegd. Ze gaan het aan iedereen vertellen.'

Drie-koningen-Anne-Westerduin

 

De wijzen uit het oosten
Het licht achterna

Herodes is helemaal niet blij als hij van de wijzen hoort dat er een nieuwe koning is geboren. Als de wijzen uit Jeruzalem vertrekken zien ze de ster weer.
'Ze dansten bijna, zo blij waren ze. Ze zaten weer op de goede weg. Eindelijk bleef de ster stilstaan boven de plaats waar Jezus was geboren. Ze gingen naar binnen en zagen het kind met zijn moeder Maria en Jozef. Ze haalden hun schatten uit hun tas en gaven Jezus mirre, wierook en goud'. Ze bleven een nachtje slapen. Ze droomden van het licht en van het kind dat geboren was. Maar ze droomden ook van koning Herodes. Het was een heel nare droom: koning Herodes wilde de pasgeboren koning doden. Ze gingen daarom niet terug naar Jeruzalem, maar keerden langs een andere weg terug naar het Oosten.

doop-in-de-jordaanDe doop van Jezus
Johannes doopt met water

In dit verhaal gebeurt iets bijzonders: 'Op een dag stond Johannes bij de rivier de Jordaan en doopte weer een paar mensen. Plotseling stapte zijn neef Jezus naar voren.'Ik wil ook gedoopt worden', zei Hij. Zo gebeurt het. Johannes doopte Jezus. Jezus ging kopje onder in de Jordaan en kwam weer naar boven uit het water. Op dat moment ging de hemel open,. Er kwam een duif naar beneden en die duif was de heilige Geest. Jezus keerde zich tot God. En terwijl hij aan het bidden was, zei een stem uit de hemel 'Jij bent mijn zoon en ik houd zielsveel van jou'.

bruiloft-van-kana

 

Bruiloft in Kana
Toen de wijn op was

In Kana is een bruiloftsfeest, waar Jezus, Maria en Jezus eerste vrienden ook waren uitgenodigd. Maar het gezellige, vrolijke feest dreigt in het water te vallen, want de wijn is op! Maria merkt het als eerste en vertelt het aan Jezus. Dan vraagt Jezus aan de bedienden of zij zes kruiken met water willen vullen. Wat een vreemd verzoek, maar ze doen het toch. Als de ceremoniemeester van het water proeft is het hele goede, lekkere wijn. Zo kan het feest doorgaan!

Jezus maakt zo een goed begin met wat hij wilde doen met zijn leven: goede dingen doen en mensen blij maken!

Hoe dan ook

Het komt niet zomaar uit de hemel vallen
er is daar geen grote tovenaar
we moeten er allemaal iets aan doen
het komt niet vanzelf voor elkaar

Jij bent hard nodig als je verwacht
dat het leven een feest wordt voor iedereen
maar als het niet gaat zoals jij wilt
weet dan: je bent niet alleen.

want het feest van God kan niet mislukken
dat grote feest van onze dromen
gaat vast en zeker door
en het zal er hoe dan ook komen.

Lamme-man-Anne-WesterduinDe genezing van de lamme
Vrienden die je dragen

Vier vrienden dragen hun verlamde vriend naar het huis waar Jezus is. Er zijn zoveel mensen dat het niet lukt om met de draagbaar dicht bij Jezus te komen. 'Als we niet door de deur kunnen, dan nemen we het dak'. Zo gezegd zo gedaan. Ze schuiven de platen van het dak opzij en laten hun vriend precies voor de voeten van Jezus neerkomen. Jezus keek naar boven, naar de vrienden die de touwen vasthielden. Heel verbaasd riep hij uit: 'Wat een echte vrienden zijn jullie! Wat een vertrouwen hebben jullie! Jullie geloof heeft hem gered. De man die niet kon lopen, was nog steeds aan het mopperen. 'Dit gaat toch weer fout, zoals alles in mijn leven', zei hij. Dat hoorde Jezus. Hij keek de man aan en zei: 'Je zonden zijn je vergeven. Vanaf nu af ben je vrij!' .... En de lamme man stond op. Hij pakte zijn bed op en liep weg. Op zijn eigen benen. Hij dankte God. En alle mensen die er waren, dankten God ook. Zoiets hadden ze nog nooit gezien. Het was niet te geloven.

De citaten en de illustraties bij dit artikel komen uit:
Gerrie Huiberts & Anne Westerduin, 'Het begon met licht',
bijbelverhalen voor groot en klein, geschikt voor 8 jaar en ouder.

'Het begon met licht' is verkrijgbaar in onze webwinkel voor € 24,50.
Interesse? Ga naar....

EK

 

Artikelen in dit thema Winter-wonder

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook