Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor de Paastijd en lente

 bloesem dichtbij IMG 1889Een symbolische kijktafel bestaat uit een

- ondergrond: een schaal en/of een kleedje
- een natuurelement
- een lichtje
- een symbool,
dit kan een voorwerp of een afbeelding zijn.

Voor deze periode waarin het volop lente is koos ik voor een ondergrond in een vrolijke lentekleur.

Het natuurelement is een vaasje bloemen met bloesemtakken. In een oogwenk gebeurt het, de bloesem aan de vruchtbomen springen als het ware uit hun knoppen.


Eind april/begin mei staan overal de vruchtbomen te pronken met hun uitbundige witte of roze bloesem: van kers, appel en peer!

Springende dieren in de wei!

Kijktafel detail spring uit bed haan IMG 1906De eerste kijktafel heeft als achtergrond een pagina uit het boek 'Een jaartje natuur' van Kay Maguire & Danielle Kroll.

Kijktafel detail spingen in de wei IMG 1905Op de linkerpagina zien we een haan die ons oproept om op te staan en 'uit de veren te springen'.

Op de rechterpagina zien we hoe de dieren in de wei gekke bokkensprongen maken. 

Als je een fietstochtje maakt zie je ze met eigen ogen: de stierkalfjes in wei, de pasgeboren lammetjes, een jong veulentje. Weten je jonge kinderen hoe al deze pasgeboren dieren heten? Een baby-koetje heet een kalfje en een pasgeboren varkentje een biggetje. Hoe heet een baby-paardje?

Kijktafel jaartje natuur geheel IMG 1904
Het boek staat op twee kleine lapjes in lentekleuren, blauw en lichtgroen.
Op de voorgrond staat een kip en twee kleine biggetjes. Het is altijd leuk om iets van de illustratie in het 'echt' op de kijktafel te plaatsten. Zo wordt het een mooi geheel.
Het lichtje staat in een blauwe glazen houdertje en natuurlijk een vaasje met echte bloesemtakken. Hebben jullie de knoppen ook open zien springen?

Kijktafel detail touwtje springen IMG 1883Touwtje springen

Kinderen springen graag: elastieken, op de skippy-bal, gewoon in de kamer van de bank op de grond, maar ze houden ook van touwtje springen.

Op een lichtroze placemat staat een lente-blauwe ronde aardewerken schaal.

Op de schaal staat een vaasje met bloesemtakken en het lichtje brandt in een blauwe glazen onderzetter.

Op de voorgrond staat drie poppenhuispoppetjes. Twee grote kinderen draaien het touw, het andere kindje springt: "In spin, de bocht gaat in, uit spuit, de bocht gaat uit!"

Kijktafel springen touwtje geheel 1 IMG 1881

Kijktafel detail kikkers IMG 1876Op-kikkeren!

De uitdrukking 'op-kikkeren' heeft te maken met blij worden van iets.

We zeggen dat we ergens van 'opkikkeren'. Deze uitdrukking heeft te maken met dat kikkers kunnen rondspringen als geen ander. Vliegensvlug maken ze een reuze-sprong!

Woon je dichtbij een slootje en zie je daar kikkerdril? Haal er met een schepnetje wat van uit het water en doe het in een grote glazen pot.

Niets is zo leuk als vanuit kikkerdril eerst kleine kikkervisjes te zien ontstaan. Ze krijgen pootjes, hun staartje verdwijnt, totdat het ineens echte kikkertjes zijn geworden. Je kunt ze voeren met vergruisd vissenvoer. Wel terugzetten natuurlijk als ze groot genoeg zijn geworden...

In mijn verzameling 'dieren' vond ik een grote kikker die op een blad zit en enkele kleine kikkertjes.

Kijktafel detail vergeetmenietjes IMG 1895Op een lichtblauwe placemat zette ik een lentegroen aardewerken schaal. Daarop de kikkertjes een lichtje en als natuur-element koos ik voor een vergeet-me-nietje.

Een 'vergeet-me-nietje' is een vanwege de naam een passend natuurelement in deze tijd. De leerlingen van Jezus kunnen niet vergeten hoe Jezus is gekruisigd en begraven. Dat enkelen van hen hem hem gezien en vertellen dat hij leeft, en dat Jezus verrezen is, dat dringt maar moeilijk tot hen door. Maar tegelijkertijd herinneren ze zich ook wat Jezus hen geleerd en gezegd heeft. Ze pakken wel hun oude beroep op, maar vol van hun herinneringen aan Jezus. Ze vergeten hem echt niet!

Kijktafel kikkers geheel 2 IMG 1887
Terwijl de leerlingen aan het vissen zijn, zien ze iemand aan de oever. Het is een nieuwe werkelijkheid: de verrezen Jezus is te midden van hen aanwezig. Van deze ervaring kikkeren ze als het ware helemaal op!

Op-veren

Kijktafel detail veertjes IMG 1893Opkikkeren, opveren: woorden uit onze taal die laten zien dat mensen veerkracht hebben. Ook als we erg verdrietig zijn, kunnen we soms toch ergens om glimlachen.
Heb je je kinderen weleens met een zacht veertje gekieteld: ze rollen om en springen weg. Maar wat een plezier!

Deze kijktafel is heel eenvoudig.
Gele veertjes, je vind ze tussen de paasartikelen bijvoorbeeld in en tuincentrum.
Maar ook een -door je kind gevonden- veer op het grasveld kan op de kijktafel als symbool functioneren.

Een groene rieten placemat vond de ondergrond van deze kijktafel samen met een lichtgroene schaal. Een vaasje met bloesem en de vergeet-me-nietjes vormen samen met de lente-achtige zachte veertjes en het lichtje: vier elementen en een mooie kijktafel. Kietelen maar...

kijktafel met veertjes geheel 1 IMG 1889

Kijktafel detail bron IMG 1900Een bron ontspringt

Deze kijktafel is bedoeld voor een gezin met iets oudere kinderen.

Wist je dat in ieder mens een bron in zich herbergt? Diep van binnen vormt Gods liefde in onze ziel een bron. Hier kunnen we  - als we dat willen - elke dag uit putten.

De bron is soms - net als een gewone bron - moeilijk te vinden. Je moet er aandachtig voor zijn en de tijd nemen en het geduld voor hebben om hem te vinden. Als we bidden en stil worden kunnen we iets gewaar worden van Gods bron in ons. De bron van Gods liefde voor ons raakt nooit uitgeput.

De bron is gemaakt met een glazen klein kaarsenbordje - bedoeld om een stompkaars op te zetten - met daaronder een restje blauw voile. Je kan ook papier nemen, schilder het vlot en onregelmatig blauw. Laagje water erin. Het stenen kruikje erbij geeft extra leven. Ook het kruikje is gevuld met water.

De bron, ze is wat verscholen. Als je om het schaaltje wat mos en groen schikt (maagdenpalm of klimop) lijkt het op een natuurlijke bron.

Het 'vergeet-me-nietje' roept ons op om nooit te vergeten dat we die bron van God in ons meedragen. Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven en zie je dat de bron stroomt.

Kijktafel bron geheel 1 IMG 1899

Wat een rijkdom! Dat we ervan opspringen van vreugde!

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Spring op!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook