Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Sprengen-wandeling

Lammetje 2 springtMet jonge kinderen: Pasgeboren dieren kijken

Met kleine kinderen is het een leuk uitje om een fietstochtje te maken. Onderweg komen jullie allerlei pasgeboren dieren tegen. Zie je de lammetjes in de wei? De kleine geitjes? De jonge kalfjes?

Stop ook af en toe en kijk een poosje naar de gekke sprongen in de wei.

Je kunt natuurlijk ook naar de kinderboerderij. In deze maanden is daar ook volop het nieuwe leven te zien en te aaien...

Met oudere kinderen: Een sprengenwandeling maken

Op de Veluwe en de Utrechtse heuvelrug ontspringen beken. De waterloop is door mensen uitgegraven en wordt 'spreng' genoemd.
Zoek op 'sprengen-wandeling' en je kunt vaak makkelijk een wandelroute downloaden.
Leuk om met iets oudere kinderen te doen.

Onderweg kan je misschien ook iets vertellen over de bron die elk mens in zich draagt. De bron van Gods liefde.

Als je even stilstaat of zit naast zo'n beekje kan je het misschien even stil maken en kijken of jullie die bron van binnen ook een beetje kunnen voelen...

sprengenbeekSprengen-wandeling in de buurt van Apeldoorn

De wandeling voert twee bosgebieden langs een tweetal 'sprengenbeken', de Orderbeek en de Schoolbeek. Sprengenbeken zijn door de mens gegraven waterlopen die het proceswater (voor aandrijving en fabricage) leverden van watermolens. In de Veluwse heuvelrug tot onder de grondwaterspiegel uitgegraven 'sprengkoppen' zorgden voor een continue waterstroom van hoge kwaliteit voor m.n. papiermolens en later wasserijen. De verzamelnaam sprengenbeken wordt op de Veluwe meestal afgekort tot 'spreng'. Overigens hebben de meeste sprengenbeken althans deels een natuurlijke oorsprong, zoals ook in de naamgeving tot uiting komt.

Het Orderbos is genoemd naar de buurtschap Orden. Het bos is een 172 hectare groot heuvelachtig gebied met veel naaldbos, oude beukenlanen en nog enkele heideterreinen. De bodem bestaat uit podzolgronden (een askleurige uitspoelingslaag op geringe diepte). In het Orderbos ontspringt de Orderbeek.

Meer informatie? Ga naar...

sprgenwandeling driebergen Sprengen-wandeling in de buurt van Driebergen

Sprengen sieren van oudsher verschillende landgoederen op de flanken van de Heuvelrug. Het zijn grotendeels gegraven waterlopen, met bovenaan de ‘sprengkoppen’. Het water stroomde van de hoger gelegen heidevelden ten noorden van de Arnhemse Bovenweg naar de Kromme Rijn. De landgoedeigenaren gebruikten dit water voor hun vijvers en grachten en als drinkwater. In de loop van de vorige eeuw trad echter verval en versnippering van de sprengen op.

Het was de Driebergenaar Ton van Zeijts die eind jaren ’90 de eerste aanzet gaf voor hernieuwde aandacht voor de sprengen. Mede door zijn toedoen is daarna onderzoek verricht en veel achterstallig onderhoud uitgevoerd. Daarom is zijn naam verbonden aan deze sprengenwandeling. Op deze wandeling kunt u genieten van de twee sprengenstelsels van het landgoed Sparrendaal.

Meer informatie? Ga naar...

Veel plezier!

Artikelen in dit thema Spring op!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook