Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Huilen en lachen op een dag!

maria magdalena blij pasen Aurore PetitKleine kinderen hebben er vaak zo’n zin in: lachen, grapjes maken, kietelen, gek doen, dansen. Babies zelfs, al met een paar maanden weten ze welk leuk spelletje eraan komt bij het verschonen of gewoon zomaar; vol verwachting kijken ze je aan, klaar om het uit te schateren: “Ene, tweeë,….” en dán gaat het gebeuren.
Voor de meeste kinderen is (bijna) ieder ogenblik het beste ogenblik om eens lekker te lachen en lol te maken. Tegelijk kunnen er op die dag best tranen vloeien, huilen en lachen op één dag is voor kinderen nog gewoon.
Geen klein kind hoor je denken: dat heb ík weer, of: wat een rotdag. Welnee, elke dag is een levensdag. En ook als er echt verdriet is in een kinderleven, als er iets ergs gebeurt, zie je kinderen ook nog spelen.

Pasen een happy end?
Kinderen, het lijkt of ze zoveel lichter leven dan wij volwassenen. Ook al heb je natuurlijk ernstige kinderen, kinderen die diep dóórdenken: hoe weet ik of ik alles niet droom? Maar ook die kinderen houden van lachen.
Het Paasfeest (Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen) is het feest van Verrijzenis, van nieuw leven, Het nieuwe dat in plaats komt van het oude. Tegelijk is er iets heel verdrietigs gebeurd en is het verdriet niet weg. De eerste christenen vierden dit allemaal samen in ëén nacht, wij verspreiden het over verschillende dagen. Daarom lijkt Pasen het ‘happy end’. Maar zo is het in ons leven natuurlijk niet. Ook op een heel blij moment kan er tegelijk verdriet zijn.

Spring op!
Toen mijn oudste dochter werd geboren, was twee maanden daarvoor mijn moeder onverwacht overleden. En ook als we verdrietig zijn, kunnen er momenten van diepe vreugde en dankbaarheid zijn, van rust en van leegte, die verandert in ruimte voor een nieuw begin. Of misschien wel een uitbarsting van grote levensvreugde, zeker als er kinderen in de buurt zijn: Spring op!
Die blijdschap, waarbij het verdriet niet weggepoetst wordt, dat is Paasvreugde.

Nelleke Spiljard

Artikelen in dit thema Spring op!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook