Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over springen, dansen en huppelen

Na de donkere dagen van het lijden en sterven van Jezus breekt het Paasfeest aan: Jezus leeft! Wat een geweldig nieuws. Als de vrouwen bij het graf komen, zien ze Jezus niet. Een engel zegt hun dat Hij is opgestaan. De vrouwen springen op van blijdschap en rennen naar de leerlingen toe. Ze weten niet wat ze ervan moeten denken, maar ook zij springen op en gaan mee. Nu zien ze het met eigen ogen: Jezus leeft! We zochten een aantal Bijbelverhalen uit waarin wordt gedanst, gesprongen en gehuppeld. Vier het feest met ons mee!

KB Mirjam danstMirjam danst
Als het volk Israel bevrijd is uit Egypte, worden ze opgejaagd door de Farao. Hij wil zijn slaven terug. Het volk zit klem: achter hen zijn de Egyptenaren, voor hen is het water van de Rode Zee.

Dan gebeurt er een wonder: het water wijkt en het volk kan er veilig doorheen trekken. Als iedereen aan de overkant is stroomt het water terug. God heeft zijn volk bevrijd.

Mirjam zingt een lied om God te danken. Ze danst en maakt muziek met de tamboerijn: God is hen niet vergeten. Hij heeft hen gered.

Je vindt dit verhaal o.a. in Bijbelse verhalen voor jonge kinderen van D.A. Cramer-Schaap. De illustraties zijn van Annemarie van Haeringen.

KB Kees de Korte David danst David huppelt voor de ark
David wordt na Saul de nieuwe koning van Israël. Hij woont in een prachtig paleis in de stad Jeruzalem. De ark van God, waarin de tien geboden worden bewaard, is echter niet in de stad. David wil graag dat de ark ook naar Jeruzalem komt. Met een aantal mannen gaan ze de ark halen. David is zo blij dat hij voor de ark uit danst en huppelt. Hij maakt muziek. Heel Israel viert feest.

Je vindt dit verhaal o.a. in de Kijkbijbel van Kees de Kort, de illustratie is ook van zijn hand

Zingen voor God
David heeft prachtige liederen gemaakt voor God.
Een van die liederen is Psalm 18. David schreef dit lied toen hij ontsnapt was voor koning Saul, die hem wilde doden. David zingt:

Ik houd heel erg veel van U, mijn Heer.
U geeft mij kracht.
Heer, U bent de rots onder mijn voeten,
de burcht waar ik veilig ben, mijn Bevrijder.
U bent mijn God, de rots waarop ik kan vertrouwen,
het schild dat mij beschermt, mijn Redder,
mijn sterke toren waarin ik veilig ben. (…)
 U bent voor mij als een lamp, Heer,
want U brengt licht in mijn duisternis.
Met U durf ik een heel leger aan.
Met U spring ik over een muur.

Als je op God vertrouwt, is geen muur te hoog. Hij helpt je, altijd!

Je vindt de tekst van deze psalm o.a. op de website van de Basisbijbel:
https://www.basisbijbel.nl/boek/psalmen/18

KB samaritaanse vrouwLevend water dat opspringt in je hart
Op een dag ontmoet Jezus bij een waterput een vrouw. Jezus vraagt aan de vrouw of zij voor hem wat water wil putten. Dat doet de vrouw.
Als Jezus genoeg gedronken heeft, zegt hij: eigenlijk zou jij mij om water moeten vragen. Van dit water krijg je weer dorst, maar als je het water drinkt dat ik je geef, dan krijg je nooit meer dorst. Het is levend water.

Kolet Janssen beschrijft in haar kinderbijbel hoe je hart een bron van levend water kan worden:

‘Als je God in je hart laat komen, lijkt het alsof je in je binnenste een put hebt. Een put met water, die nooit droogstaat en die je altijd moed geeft om verder te gaan.’

In de rubriek ‘Kijktafels’ vindt je een prachtige kijktafel bij dit verhaal.

Je vindt dit verhaal in Hosanna! van Kolet Janssen. Deze illustratie is van Annemarie van Haeringen.

 

KB maria ontmoet JezusDe vrouwen bij het graf
Vroeg in de morgen gaat Maria naar het graf. Ze ziet dat de steen van het graf is weggehaald. Ze bedenkt zich geen moment, loopt snel terug naar de andere leerlingen en zegt tegen hen: ze hebben de Heer weggehaald. Johannes en Petrus springen op en rennen naar het graf toe. Ze zien dat het graf leeg is, er liggen alleen nog grafdoeken. Maria blijft huilend bij het graf staan. Als ze een man ziet, denkt ze dat het de tuinman is. ‘Weet u misschien waar ze Jezus naar toe hebben gebracht?, vraagt ze. De man kijkt haar aan en zegt: 'Maria'. En opeens ziet ze het: het is Jezus! Hij leeft!

Je vindt dit verhaal o.a. in Bijbel voor kinderen van Marianne Busser en Ron Schroder

KB Bedelaar bij de poortDe verlamde man
Nadat Jezus terug is gegaan naar de hemel, gaan zijn vrienden verder met het vertellen van het goede nieuws.
Op een dag zien ze een man zitten bij de tempelpoort. Hij kan niet lopen en bedelt om geld. De vrienden van Jezus blijven staan, en zeggen tegen de man: Goud of zilver kunnen we je niet geven, maar wat wij hebben, dat geven we je: in de naam van Jezus, sta op en loop.
Meteen krijgt de man weer kracht in zijn benen.
Hij is zo gelukkig, dat hij springt en danst van vreugde.

Je vindt dit verhaal onder andere in Woord voor woord van Karel Eykman en Hosanna! van Kolet Janssen. De illustratie is afkomstig uit Woord voor woord en gemaakt door Bert Bouman.

Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Spring op!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook