Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken waar je vrolijk van wordt

In deze rubriek stellen we een aantal boeken voor die passen bij ons thema “Opspringen”. Opspringen, dat doe je als iemand je opvrolijkt als je moet huilen. Of wanneer na een lange, grijze winter de zon weer schijnt en je eindelijk weer zonder jas naar buiten kunt. Na een moeilijke tijd kan er iets nieuws aanbreken, een reden om op te springen van blijdschap. Laat je opvrolijken en inspireren door deze aanstekelijke prentenboeken!

cover kikker is bedroefdKikker is bedroefd
Op een ochtend voelt Kikker zich heel verdrietig. Hij weet niet goed wat er aan de hand is, maar hij voelt zich somber en alleen. Rat doet zijn best om hem op te vrolijken, maar Kikker kan er niet om lachen. Tenslotte pakt Rat zijn viool en speelt een prachtig lied voor Kikker. Kikker vindt het zo mooi, dat hij ervan moet huilen. ‘Maar Kikker, waarom huil je nu?’ vraagt Rat. ‘Je speelt zo prachtig viool’, snikt Kikker. Dan schiet Rat in de lach: ‘Gekke Kikker,’ roept hij. Rat moet zo hard lachen, dat Kikker ook in de lach schiet. Alle vrienden komen aanrennen en lachen met Kikker en Rat mee. Een prachtig boek dat laat zien hoe aanstekelijk vriendschap en vrolijkheid kan zijn.
Max Velthuijs, Kikker is bedroefd

illustratie vrolijke lente

 

De vrolijke lente
In de lente komt er van alles tevoorschijn: lammetjes dartelen in de wei, nieuwe blaadjes komen aan de bomen, de koeien dansen de stal uit.
cover de vrolijke lenteIn dit vrolijke boek wordt aan jonge kinderen uitgelegd wat er in de lente allemaal gebeurt.

De prachtige foto’s en grote illustraties maken het een aantrekkelijk boek voor peuters en kleuters.
Mack, De vrolijke lente (tijdelijk niet leverbaar)

 

illustratie and then its springAnd then it’s spring
Dit poëtische prentenboek weet met enkele trefzekere woorden en prachtige illustraties het lange wachten op de lente in beeld te brengen. Eerst is alles bruin, begint het boek. Je plant enkele zaadjes en dan begint het lange wachten. Wachten, je zorgen maken, hopen op een eerste teken, en dan: dan is het lente.
cover and then its spring

Dit prachtige boek is helaas nog niet vertaald in het Nederlands, maar de schitterende illustraties spreken voor zich.
Je kunt hier een filmpje van het boek bekijken:Julie Fogliano, And then it’s spring

illustratie lola finkLola en de leasekat

Na de dood van haar man Jan is Lola verdrietig en eenzaam. De dagen zijn lang en er is niemand om voor te zorgen. Dan stuit ze op een avond op een website: www.leasekat.nl. Een kat is gezellig, denkt Lola. Van een kat kan je houden. Ze vult het formulier in en de volgende dag wordt de poes bezorgd. Lola en de kat zijn altijd samen. De dagen vliegen voorbij. En als Lola ’s avonds met de poes op de bank zit, denkt ze terug aan de mooie dagen die ze met Jan heeft gehad.

cover lola en leasekatDit ontroerende boek laat zien hoe je na een verdrietige tijd weer nieuw geluk kunt vinden.


Ceseli Josephus Jitta, Lola en de leasekat (alleen tweedehands verkrijgbaar)

cover 101 dingen om buiten te doen

 

101 dingen om buiten te doen
De winter is voorbij!
Tijd om je schoenen aan te trekken en naar buiten te springen.

Dit boek biedt maar liefst 101 ideeen om buiten te doen: een hangmat maken, een insectenhotel bouwen, aardbeien planten. Geen enkele reden meer om binnen te blijven dus!

Onderaan elke pagina kun je noteren wanneer je dit gedaan hebt.

Zo wordt het een soort logboek, waarin je kunt zien wat je nog wil doen.


Diverse auters, 101 dingen om buiten te doen

 

illustraties tuimelversjesSpringversjes en tuimelgedichten
In dit vrolijke versjesboek nodigen allerlei dieren je uit om mee te doen. Kun jij net zo kruipen als een rups, springen als een kangoeroe of flapperfietsen als een zeehond?

cover springversjesOp de illustraties zie je een kindje alle bewegingen voordoen, door de teksten van Siska Goeminne wordt de jonge luisteraar uitgedaagd om mee te doen.

Een aandoenlijk boek voor de allerkleinsten.
Saskia Goeminne, Springversjes en tuimelgedichten

Plons illustratiePlons
In het water gesprongen?'
'Tjonge-tjonge...'
'Het varken is in het water gesprongen.'
'Ga weg! 't Is niet waar!'

Floortje, het varken, heeft het heel warm. Ze ziet de eenden vrolijk spetteren in het water. En hoewel het niet normaal is voor varkens om het water in te duiken, neemt Floortje een aanloop en... plons!

Cover PlonsFloortje, het varken van boer Van der Pluim, besluit op een zomerse dag een duik in de vijver te nemen. Ze heeft het vreselijk naar haar zin in het water, ook al zwemmen varkens eigenlijk niet. De ganzen spreken er schande van en vertellen het verder aan de andere dieren op de boerderij. Ze gaan allemaal naar de vijver om te kijken, waar net de boer ook een duik neemt. Alle dieren volgen. Een grappige, goed voor te lezen prentvertelling!

Martin Waddell & Jill Barton, Plons

Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Spring op!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook