Voor de verandering

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over verandering

Voor de verandering. Dat is het thema van deze Veertigdagentijd. Iedere week laten we zien hoe je iets kunt veranderen waardoor je meer op Jezus gaat lijken. Bij elke week zochten we een aansprekend prentenboek, waarin de hoofdpersoon erachter komt dat anders omgaan met anderen, met je eten of je bezit eigenlijk heel fijn is. Ze ontdekken dat samen delen, vergeven en omzien naar elkaar niet altijd gemakkelijk is, maar wel de moeite waard. Door iedere week een andere prentenboek centraal te stellen, breng je het thema van deze Veertigdagentijd dichtbij. Een inspirerende tijd gewenst!

illustratie te veel wortelsWeek 1: Anders omgaan met bezit

Konijn is dol op wortels. Hij verzamelt er zoveel hij kan. Alleen heeft hij nu een probleem: zijn hol is te vol. Konijn past er niet meer bij.

Gelukkig zijn zijn vrienden erg gastvrij. Ze bieden Konijn graag onderdak aan.

Konijn sjouwt al zijn wortels mee, maar daar zijn het schild van Schildpad, het nest van Vogel en en het huis van Eekhoorn niet op berekend. cover veel te veel wortelsEén voor één storten hun huizen in onder het gewicht van al die wortels.

Opeens begrijpt Konijn dat hij iets moet doen. Wortels zijn niet om te bewaren, maar om uit te delen!

Katy Hudson, Veel te veel wortels

cover gekke burenWeek 2: Anders omgaan met voedsel/onze wereld

Naast de ijverige Kaat komt op een dag een nieuwe buurman wonen: Bram. Hij blijkt een woeste kerel te zijn, die houdt van luieren en aanrommelen.

illustratie gekke burenNaast het keurige huisje van Kaat steekt het schamele hutje van Bram maar schraal af. Als tijdens een grote storm het hutje van Bram zomaar wegvliegt, biedt Kaat hem een plekje in haar huis.

Maar hoewel Bram knort van de honger, is Kaat niet van plan haar eten met hem te delen. Gelukkig weet Bram hoe je met alleen een hamer een heerlijke pan soep kunt maken….

Ingrid en Dieter Schubert, Gekke buren

cover ziezoWeek 3: Anders omgaan met tijd

Hoe besteed je je tijd? Kies je voor jezelf en blijf je lekker luieren of steek je je handen uit de mouwen en help je een ander?

Het luie varkentje Lanterfant kiest voor het eerste. Terwijl zijn broertjes hard aan het werk zijn, draait hij zich nog eens lekker om. Maar of dat nu zo verstandig is….

Het gedicht van 'het Luie Varkentje Lanterfant' vind je in Ziezo van Annie M.G. Schmidt. Er is ook een liedje van gemaakt, dat je hier kunt beluisteren

 

:

 

cover kikker en de vreemdelingWeek 4: Anders omgaan met de ander

Aan de rand van het bos is een vreemdeling komen wonen. Varkentje heeft hem het eerste gezien. Ze vertelt het aan de anderen: 'Er is een rat komen wonen in ons bos!'

‘Daar moet je voor oppassen,’ waarschuwt Eend. Ratten zijn brutaal en lui. Ook Varkentje moet niet veel van de nieuwe bewoner hebben: ratten zijn vies en ze stelen.

illustratie kikker en vreemdelingMaar op een dag breekt er brand uit in het huisje van Varkentje. Angstig rent ze naar buiten, maar daar is Rat al. Met een emmer water blust hij het vuur en zo vlug als hij kan repareert hij het kapotte dak.

Als Haas op een dag uitglijdt en in de rivier valt, is Rat er om hem te redden. Iedereen weet het nu zeker: Rat hoort er helemaal bij.

Max Velthuijs, Kikker en de vreemdeling

cover koningskinderen

 

Week 5: Anders omgaan met jezelf en/of God

Zwanen zijn koningskinderen en mogen alleen met elkaar spelen, vertellen papa en mama Zwaan aan hun jonkies. Als een van de zwaantje verdwaalt, is hij te trots om door iemand geholpen te willen worden. Gelukkig brengt mama Fuut hem uiteindelijk toch naar huis. Papa en mama Zwaan schamen zich voor hun hoogmoedigheid. Voortaan mogen de zwaantjes met iedereen spelen. Een aansprekend boek over jezelf beter voelen dan een ander.

Coby Hol, Koningskinderen (alleen tweedehands verkrijgbaar)

cover boze heksWeek 6: Anders omgaan met schuld
In een groot bos woont de Boze Heks. Ze houdt van toveren en zit de dieren daarmee weleens dwars. Maar op een dag gaat ze wel erg ver: ze tovert de haas, de egel en de uil zomaar het bos uit. Als ze hen weer teruggetoverd heeft, besluiten de dieren dat ze haar een lesje gaan leren. Ze spreken af niet meer tegen de heks te praten. Maar na een week begint de haas zich toch wat vervelend te voelen:

“Ik ga even naar haar toe”. Gaan jullie mee?’
‘Naar haar toe?’ riep de egel. ‘En we zouden ons niet meer met haar bemoeien, omdat ze te ver is gegaan.’
‘Ja,’ zei de haas. ‘Maar misschien is ziek. Of droevig. Als jullie niet mee willen, ga ik wel alleen.’

Als ze bij het hutje van de heks aankomen, is ze haar koffer aan het pakken. “Ik ga maar weg’, zegt ze. ‘Iedereen is boos op me. Niemand praat meer tegen me. Ik kan er niet meer tegen. Daarom ga ik maar weg.’

bloemen voor de boze heks illustratieDaar schrikken de dieren van. De heks weg? Dat was nu ook weer niet de bedoeling. Ze plukken armen vol bloemen en smeken de heks om te blijven:

“De heks snoot haar neus. ‘Maar ik dacht, dat jullie me weg wilden hebben.’
‘Dat dachten wij ook,’ zei de haas vlug.
‘Maar u hoort hier, bij ons.’
‘Een bos zonder heks, dat kan toch niet’, zei de uil.

Dit prachtige verhaal laat zien dat ook als iemand iets heel naars doet, je toch bij elkaar hoort en je weer met elkaar verder kunt gaan. Zo maken de heks en de dieren een nieuw begin!

Dit verhaal staat in 'Hier is de boze heks' van Hanna Kraan.

cover hangoorWeek 7, de Goede Week: Anders reageren dan anderen

In deze Goede Week richten we de aandacht om mensen die voor Jezus in de bres springen. Tegen de menigte in, die Jezus laat vallen, blijven zij hem trouw. Ze komen voor Hem op.

Bij dit thema vonden we het boek Hangoor. In de klas van Nijntje komt een nieuwe jongen. Hij heet Daan, maar iedereen noemt hem Hangoor, omdat zijn ene oor niet recht blijft staan.

Als Nijntje merkt hoe vervelend Daan dat vindt, komt ze voor hem op:

illustratie hangooren nijn zei: luister goed
ik vind dat voortaan niemand
daan meer hangoor noemen moet

want hangoor is een scheldnaam
en daarmee pest je daan
en daan klinkt ook veel leuker
o kijk, daar komt hij aan

Het is niet makkelijk om op te komen voor iemand die wordt geplaagd, maar Nijntje is toch heel blij dat ze het heeft gedaan, want de hele klas roept die ochtend vrolijk: Ha, Daan!

Dick Bruna, Hangoor

Ruth Hartog-Hoogendam

Artikelen in dit thema Voor de verandering

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook