Thema: Wat is wijsheid? 2021

Kijken & spelen

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Schooltas vol Wijsheid

open tas vol wijsheidWat wijs is, is het waard om te verzamelen. In een zelfgemaakte onwijs mooie tas bijvoorbeeld. Je ziet hier een schooltas … van papier. Je kunt hem (best) makkelijk zelf maken. Alles wat je verzamelt doe je erin. En later, als er eens behoefte is aan wijze woorden en gedachten, dan kun je de tas erbij pakken. Wat een bron van (eigen)wijsheid is die dan geworden!

Wat is wijsheid? Niet alleen wat je op school leert. Wie/wat brengt jou wijsheid? Hoe kom je wijsheid op het spoor? Vul de tas liefst met zelf-ervaren wijsheden en manieren om wijsheid te vinden. Huis-tuin-en-keukenwijsheid mag zeker ook een plaatsje krijgen. Kijk eens bij ‘Wijsheid in 10 W's klik hier voor ideeën.

 

tas vol wijsheid
STAP 1 Wijsheid opschrijven
Ieder voor zich schrijft wijsheden op, elk op een apart kaartje, en legt de kaartjes op een stapel. Iedereen kan meehelpen om wijze gedachten te bedenken. (Begeleider, schrijf voor het contrast ook een paar bijzonder onverstandige dingen op 
(zoals bijvoorbeeld 'Je moet altijd je eigen zin doordrijven' "Ik heb geen hulp nodig' of 'Wie ongeduldig is komt het verst').

 Een paar voorbeelden om jullie op gang te helpen:

Als je boos bent, tel dan even tot 10 - Twijfelen is het begin van wijsheid - Af en toe rustig naar de lucht kijken - Je hoeft niet de hele weg te zien om de eerste stap te zetten - Geloof erin, dat is het begin! - Vouw je handen, en word stil - Niet perfect is ook goed – Het betere is de vijand van het goede - Volg je hart - Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw - Niets is zo bijzonder als het gewone – Leer van de natuur – Hou het eenvoudig - Moeilijk kiezen uit twee? Bedenk een derde – Hoe ouder hoe wijzer – Als een deur dichtgaat opent God een raam – Consuminder, halveer meer – Morgen is er weer een dag - Wie wat bewaart heeft wat – Een vriend heb je niet maar ben je - … enz

Stap 2 Wijsheid in de tas doen 
tas vol wijsheid dichtNeem dan de kaartjes en lees ze één voor één voor. (Doe er als begeleider ook een paar dwaze/stomme tussen) Beslis samen of het wijsheid is waar je altijd wat aan zou kunnen hebben. Als je het erover eens bent, mag het kaartje in de tas. Als alle kaartjes doorgenomen zijn gaat de tas dicht.

Stap 3 Wijsheid eruit halen
Geef de tas een opvallend plekje in huis. Denkt iemand in je gezin de komende tijd: 'Wat is wijsheid?', neem de tas er dan bij en ga op zoek naar vingerwijzingen ...

TIP: Leg er nog wat lege kaartjes en een pen bij. Wie weet kom je de komende tijd nog meer wijze woorden en gedachten tegen voor de schooltas van het leven. Wijsheid heb je immers nooit genoeg!

 

Marjet de Jong
Edith Vos

 

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema Thema: Wat is wijsheid? 2021

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook