Thema: Wat is wijsheid? 2021

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Filosoferen met kinderen

Bij filosoferen gaat het niet om feitenkennis. Het gaat om vragen stellen bij wat je ziet, en dan zelf nadenken over het antwoord. Eigenlijk kun je over alles wat je om je heen ziet vragen stellen. Gewoon door vanuit verwondering rond te kijken. Al filosoferend word je wijzer. Denk maar aan de grote filosofen uit de geschiedenis: nog steeds leest iedereen die slim wil worden hun werk. 

Filosofeer over de vakantiecamping


• Als je op de camping zo kunt genieten met weinig spullen, waarom is je kamer thuis dan zo vol? Wat heb je eigenlijk echt nodig?

• Ben je op vakantie anders dan je thuis bent? Hoe dan, en hoe komt dat? Zijn mensen op vakantie gelukkiger dan thuis? Wat is geluk dan?

• Over vrijheid: in de vakantie hoef je niet naar school. Dan ben je dus vrij. Zijn mensen die niet hoeven werken of niet naar school moeten, dus altijd vrij? Wanneer voel jij je vrij? Wat is vrijheid?
 
• Over vriendschap: zijn de vriendschappen die je thuis hebt anders dan die op vakantie? Wat is eigenlijk echte vriendschap? Wanneer ben je een goede vriend?

 

Filosofeer over wat je ziet als je rondkijkt

sterren en maan

 

• De bloemen die er zomers zijn, die straks weer verdwenen zijn, maar in het voorjaar opnieuw hun knoppen vormen. Heb je een lievelingsbloem? Wat is er zo mooi aan? Wat is het nut van als die verschillende bloemen? Waarom genieten mensen van bloemen?

• De maan en de sterren, ze lijken zo ver weg. De ruimte is eindeloos groot. Hoe groot is eindeloos? Waarom zouden we met raketten de ruimte in willen? Is de aarde niet groot genoeg? Is de grenzen zoeken belangrijk? Wat willen we vinden?

 

 

Misschien wil je ook filosoferen over corona?

• Door corona werd alles anders, zeggen ze. Wat werd er voor jou anders? Waarom was dat leuk of juist vervelend? Er waren veel coronaregels; nu zijn er minder. Wat vind je van regels? Moet je je altijd aan regels houden? Is het erg als iemand zich niet aan de regels houdt? 

Filosoferen zorgt dat je vrij nadenkt. Doorvragen helpt daarbij. Soms helpt het om juist naar het tegenovergestelde te vragen. (Ik ben vrij als ik niet naar school hoef. Als je wel naar school gaat ben je dan onvrij?) Meer weten? Kijk eens op de website Filosovaardig.nl Inspiratieplatvorm voor filosoferen met kinderen. Voor blogs, boeken en veel informatie. En voor mooie wijze woorden van kinderen, zoals onderstaande quote:

Perfect bestaat door de dingen die niet lukken.
Als mijn moeder een ei kookt, is het altijd te hard.
Soms is het lekker zacht en dan is het perfect.

Edith Vos

 

Artikelen in dit thema Thema: Wat is wijsheid? 2021

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook