Thema: Wat is wijsheid? 2021

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Schooltas Knutsel

tas getekendWie van knutselen houdt vindt de papieren schooltas vast leuk om te maken. Hij hoort bij de werkvorm 'Tas vol wijsheid', zie hier. Het is een tas vol wijsheid voor de school van het leven!

Nodig (Afb 1):
afb 1 tasknutsel nodig- Dun hobbykarton: vier A-4’tjes voor de tas, nog enkele voor de kaartjes. (Hier uit een hobbyblok bruin-wit-zwart van de Action)
- Potlood, stiften, pen, schaar
- Tube lijm (na insmeren op beide delen even laten drogen, dan plakt hij goed)
- Werktekening (Afb 2)

 

 

Doen:
1. Plak twee A’-4tjes langwerpig aan elkaar en kort deze baan in tot 54 cm (bij 21 breed). Dit wordt de ‘body’ van de tas. Neem de aangegeven stippellijnen over voor het vouwen van voorkant, bodem, achterkant, en bovenkant/sluitflap (Afb 3). De tas wordt dus 21 cm breed, 16 cm hoog en 6 cm diep. (Afb 4)

afb 2 tasknutsel werktekening maten

baanafb 4 tasknutsel vorm

2. Teken de kleinere delen en knip ze uit: twee zijdelen, twee voorvakken*, sluitriem, handvatreep, en (uit de vrije hand) twee reepjes ivm de sluiting, zie punt 8.
*) Maar wil je het simpel: teken voorvakken op de voorkant.

3. Vorm tas: Vouw de lange baan in vijven, volgens de stippellijntjes. Nu ontstaat de tasvorm. (Afb 4)

4. Sluitriem: Plak het begin van de sluitriem op de achterkant middenboven vast. (Afb 5)

 afb 5 tasknutsel sluitriem plakken

 

 

 

 

 

5. Voorvakken: Knip de onderhoeken van de voorvakken weg (zie zwarte vakjes). Vouw de randen van de voorvakken twee keer en plak ze op de voorkant. Laat genoeg tussenruimte voor de sluitriem. (Afb 6, 7, 8)
NB de randen links en rechts zijn 'berg' en 'dal' vouw, zodat de plakrand buiten het voorvak uitsteekt. De onderranden twee keer 'berg', die vallen naar binnen, zie de foto.

 afb 7 tasknutsel voorvakken gevouwenafb 8 tasknutsel voorvakken geplaktafb 6 tasknutsel voorvakken vouwen

6. Zijkanten: Knip twee onderhoekjes weg (zie zwarte vakjes tekening). Vouw de zijranden en onderrand van de zijdelen een stukje om en lijm ze tussen de open zijkanten van de body. Het wordt al een tas! (Afb 9, 10, 11, 12)

afb 9 tasknutsel zijdelen inlijmen

afb 10 tasknutsel zijdeel onderrand vast

afb 11 tasknutsel zijdelen gelijmdafb 12 tasknutsel zijdelen vast kopie


7. Handvat:
Voor de stevigheid kun je het best twee stroken op elkaar plakken. Nu kun je het handvat vier vouwen geven (zie foto) en de (naar buiten wijzende) uiteinden op de bovenkant van de tas plakken (Afb 13). Voor een wow-effect teken je straks klinknagels op deze uiteinden en stiksels op andere geplakte delen van de tas.

afb 13 tasknutsel handvat

 

 

 

 

 

 

8. Sluiting: Leg de riem plat over de sluitklep en plak een papieren ‘vasthoudertje’ eroverheen om de riem te geleiden (Afb 14). Plak ook een papieren ‘sluit-lusje’ tussen de voorvakken (Afb 15). Hiermee gaat de tas dicht. Met getekende stiksels lijkt het heel wat, maar het is makkelijk. NB De sluitriem is hier ook ietsje bijgeknipt van breed naar smal, dit hoeft niet, maar staat mooi.

afb 14 tasknutsel riemgeleiderafb 15 tasknutsel sluitlussen

9. Afwerking: Zorg dat de tas goed kan staan, een kwestie van bijv. vouwen scherper maken, de tas iets aandrukken zodat in de zijkanten wat middenvouw ontstaat. (Afb 16, 17). Knip de hoeken van de voorklep ietsje rond bij.

afb 16 tasknutsel modelleren

afb 17 tasknutsel resultaat open

Teken met een stift ‘naaisteken’ langs alle geplakte randen en een dunne lijn langs de niet geplakte randen: (langs sluitklep en riem, enz.) Teken met zwart gaatjes in de riem en klinknagels op gehechte delen. Net echt! (Afb 19, 20)

afb 19 tasknutsel stiksels

afb 20 tasknutsel details

10.
Schrijf eventueel op de klep in mooie letters WIJSHEID, of WIJZE WOORDEN of FAMILIE WIJSHEID. Je kunt er ook een uiltje op tekenen, plakken of ernaast zetten. Geef de tas een ereplek en leg de wijsheidskaartjes erbij. (Afb 21)
Veel plezier! Hoe je ermee werkt vind je hier.

tas vol wijsheid dicht

Ontwerp: 2021 Marjet de Jong voor Geloventhuis.nl

Artikelen in dit thema Thema: Wat is wijsheid? 2021

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook