Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Advent: een ster ging op uit Israel....

Voor de komende Adventsperiode vind je hieronder verschillende kijktafeltjes rond ons thema "ster". Allereerst naar de bloemenwinkel om een witte kerstster te kopen. Een bezoekje aan een kerstmarkt in het tuincentrum leverde verschillende soorten sterretjes op: o.a. van hout en van metaal/zilver. De teksten die de adventskijktafeltjes vergezellen komen uit verschillende adventsliederen uit de bundel Gezangen voor Liturgie. Laat je inspireren!

kerstster advent

adventskrans
Als eerste een klassieke adventsopstelling, een adventskrans. In sommige huiskamers kan er lastig iets aan het plafond bevestigd worden, zet de adventskrans dan op een (rond) tafeltje. Drapeer een paarse lap (voerings(stof) op het tafeltje en zet daarop een ronde metalen kaarsen-houder. Sparrengroen erin- en omheen schikken en zet een kerstster in het midden. Om het af te maken kan je paarse lintjes om de houders knopen.

adventskrans

de kleur paars en het getal vier
In de Advent is de -liturgische- kleur paars, de kleur van inkeer en bezinning. We bereiden ons voor op een belangrijke gebeurtenis: de geboorte van Jezus. De Advent telt vier zondagen, dus zette we vier kaarsen of waxinelichtjes neer, zodat er elke zondag meer vlammetjes gaan branden. Zo wordt het steeds lichter en komt Kerstmis steeds dichterbij.

de nacht loopt ten einde, de dag komt naderbij

adventskijktafel met vier houten sterren en paarse waxinelichtjes op paars onderbord

Voor dit kijktafeltje is de basis een paars kaarsenonderbord. Leg op een klein schaaltje een blokje oasis, waarin een piepklein vaasje past. Schikt wat kerstgroen zodat het kleine cirkel vormt en zet in het vaasje witte sterren-bloemetjes. Op de vier hoekpunten liggen vier open houten sterretjes, waar vier paarse waxinelichtjes-houders met een waxinelichtje in passen.

wat een sterren, als je heel goed kijkt, dan worden het er steeds maar meer.....

advent met kleine zilveren sterretjes

Misschien liggen er tussen je kerstspullen kleine zilveren sterretjes die je in de kerstboom kan hangen. In het kader van het thema "sterren", kan je daarmee deze opstelling maken:
Een vierkant zilveren kaarsenbord vormt de basis. Een toefje kerstgroen op de hoek schikken, met daarin wat paarse strikjes van lint. Vier kleine stompkaarsjes - voor elke adventszondag eentje- en de kleine sterretjes op de voorgrond en je adventskijktafeltje is af.

verheugt U, zondag "Gaudete"

adventsopstelling met ster

Zet een kerstkaart met een (grote) ster erop in de gebedskaarthouder. Plaats deze op een zinken rechthoekig onderbord. Drie waxinelichtjes in een paars houdertje en voor de derde zondag van de advent roze houder. Op de derde zondag is de liturgische kleur roze, het wit van kerstmis schemert al door het paars heen. "Verheugt U", heet deze zondag, "want uw verlossing is nabij!"

tekens aan sterren, zon en maan....

advent op zinken schaal met witte houten ster

Op hetzelfde rechthoekig zinken onderbord, kan je wat kerstgroen schikken, samen met klimop. Klimop staat voor "trouw". Een houten kerstster (Xenos) en vier waxinelichtjes in een glazen houdertje. Eenvoudig en mooi!

wij komen tezamen, onder "t sterreblinken....

advent 2

Leg vier metalen zilveren sterren op een paars servet. Als je een waxinelichtje op zo"n sterretje zet, dan gaat hij stralen. Tegen de tijd dat het Kerstmis is, blinken de vier sterretjes je tegemoet!

wachten op Kerstmis

wachten op kerstmis advent

In het koffertje "Beginnen maar", zit een groene onderzetter met de tekst "Wachten op Kerstmis". Haal deze onderzetter nu tevoorschijn.

ziet reeds staat de morgenster, stralend in het duister

advent 2 morgenster

Leg op een kaarsenbord van natuurlijk gevlochten materiaal een stronk hout. Deze stronk symboliseert de stam van Jesse -de vader van koning David- en daarmee ook de stamboom van Jezus. Je kan als ware vanuit deze dode stronk een nieuwe loot laten ontspruiten, met een sterretje eraan. Een van de namen van Jezus is "de morgenster". De ster wijst ook de wijzen uit het oosten de weg, die op zoek gaan naar de nieuwe koning!

het volk dat wandelt in het duister, zal een groot licht aanschouwen

advent met paarsen draadster bovenaanzicht

Deze adventsopstelling past prima bij een moderne inrichting. Verbuig vijf paarse glitterstaafjes in punten. Op een grote, platte, roestvrij-stalen schaal (IKEA) schik je deze punten tot een ster. Kerstgroen in het midden, samen met de kerstster. Vier paarse, middelgrote stompkaarsen maken er een stemmige adventsopstelling van!

advent met paarse draadster op grote zilvren schaal met paarse kaarsen en kerstster

EK

Artikelen in dit thema Ster

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook