Een kind komt naar ons toe

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Advent-kijktafels: voor kinderen van 1 tot 7 jaar.

adventskrans paars

De belangrijkste symbolen van de Advent, de voorbereidingstijd op Kerstmis, zijn:
-de kleur paars: de kleur van inkeer en bezinning.
- het getal vier: de advent duurt vier weken en begint in 2010 op zondag 28 november.
- licht: iedere zondag steken we een kaars aan. Zo wordt het steeds lichter!
Meer weten? In onze rubriek Wortels vind je meer achtergrondinformatie over de Advent en de Aventskrans. Ga naar.....

We maakten voor kleine en grotere mede-gelovers-thuis een aantal advent-kijktafels geschikt voor in de huiskamer. Paars, het getal vier en licht, combineerden we op verschillende manieren met ons thema: Een kind komt naar ons toe!

Voor de allerkleinsten, 1-2 jaar
met de vloerpuzzel

Maak een sobere adventsdecoratie. Neem een mooie schaal of een zilveren onderbord, leg er een passend stuk oase op en steek er verschillende soorten kerstgroen in, eventueel gecombineerd met een mooie stronk hout of wat dennenappels. Hou het eenvoudig, dus nog geen kerstglitter! Zet hierop vier (paarse) stompkaarsen.

kijktafel met vloerpuzzel bezoeker site

Haal de vloerpuzzel uit het koffertje te voorschijn. Pak de stukken afzonderlijk in, bijvoorbeeld in goud of zilverpapier, alsof het cadeautjes zijn. In het eerste pakje doe je twee puzzelstukken - die natuurlijk wel aan elkaar moeten passen - in het laatste pakje komt het hoekstuk rechts onder met daarop het kindje op Maria"s arm. In de resterende pakjes doe je telkens één stukje dat aansluit op de puzzelstukken die je al hebt ingepakt. Leg de ingepakte puzzelstukken in de goede volgorde boven op elkaar en bindt ze samen met een mooi paars lint. Leg dit "advent-verrassingspakketje" op de kijktafel.

advent met vloerpuzzel bezoeker site

Op de eerste zondag van de Advent steek je de kaars aan, je maakt het paarse lint los, geeft het eerste "pakje" aan je kind, maakt het open en je puzzelt de eerste twee stukken aan elkaar. Leg ze op de kijktafel. Maak met het lint de resterende pakjes weer samen vast. Iedere dag van de eerste week kun je de eerste kaars even laten branden.

Op de tweede zondag steek je ook de tweede kaars aan, maak je het tweede pakje open, op de derde zondag, het derde pakje enz.Kerstmis
Op Kerstmis steek je één witte stompkaars kaars aan, die je middenin de opstelling zet of vervang je alle paarse kaarsen door witte en voeg wat kerstversiering toe. Pak het laatste stukje vloerpuzzel uit: vandaag wordt Jezus geboren en is de puzzel compleet!Voor de allerkleinsten, 0-3 jaar
met behulp van de groene onderzetter

een kin komt naar ons toe : eenvoudig met onderzetter

Neem een paars servet of stukje decoratiestof en zet hierop een houten schaal.
Neem de groene onderzetter 'Wachten op Kerstmis' uit het koffertje 'Beginnen maar!' en zet er een waxine-lichtje op in een glazen houdertje. Decoreer het met wat kerstgroen. Een (zelfgemaakt) kribbetje staat klaar. Wanneer wordt het kindje Jezus nu eindelijk geboren?

Voor kinderen van 3 tot 7 jaarNeem een paars stuk decoratiestof en schik hierop wat adventsgroen. Tel de dagen totdat het Kerstmis wordt. Zet zoveel waxinelichtjes neer (op de foto staan niet de glazen houdertjes, zorg ervoor dat het veilig is!) als de dagen waarop jullie nog moeten wachten totdat het kindje naar jullie toe komt. Je kunt voor de zondagen een groter lichtje nemen of een (paarse) stompkaars.
Steek elke dag een lichtje meer aan en zeg het volgende versje:

Een vlammetje, een lichtje,
op weg naar de stal.
Het duurt nog ** lichtjes
voor het kindje komen zal…


een engeltje loopt mee

Zet een engeltje bij het lichtje wat aan de beurt is, zo kan je kind iedere keer tellen hoeveel nachtjes hij/zij nog moet slapen voordat Jezus wordt geboren.
Je kunt ook voor de vier zondagen van de Advent iedere keer iets toevoegen aan de rij kaarsjes. Gebruik hiervoor de beeldjes van een kerstgroep. Op de foto zie je de kerstfiguurtjes uit een houten Hema-kerststal.
Voor de 1ste zondag (28 november): de engel
Voor de 2e zondag: het kribbetje
Voor de 3e zondag: de os
Voor de 4de zondag: de ezel
Op Kerstmis: Het kindje Jezus

een kind komt naar ons toe kerstmis

Als alternatief zou je ook voor het stapgewijs aankleden van het kribbetje kunnen kiezen. Eerste zondag: kribbe. Tweede zondag: stro erin. Derde: lakentje. Vierde: dekentje. Zo het wiegje is klaar: laat het kerstkindje nu maar komen!

kribbetje een kind komt naar ons toe

EK

Artikelen in dit thema Een kind komt naar ons toe

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook