Een kind komt naar ons toe

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Acht manieren om de Advent thuis zichtbaar te maken

Advent zichtbaar maken

Er zijn vele manieren om thuis in de huiskamer zichtbaar te maken dat we met zijn allen wachten op Kerstmis. Advent is de tijd van "verwachting". Ik zette een aantal praktische manieren bij elkaar. Kies er een of twee uit, passend bij de leeftijd van je kinderen. En ach, al ligt er op een dag plotseling een brandweerautootje tussen het adventsgroen of een teletubbie in de stal......, misschien een mooie aanleiding om te vertellen dat iedereen bij Jezus welkom is!

adventskrans-opstelling
Maak een "adventskrans" door op een onderbord of kaarsenblad vier paarse kaarsen of waxinelichtjes neer te zetten. Je kunt er eventueel wat kerstgroen aan toevoegen. Iedere zondag (te beginnen op 28 november) steek je een kaars of lichtje aan en zeg/zing je een couplet van een adventsliedje.

adventsopstelling met ster

onderzetter: wachten op Kerstmis
Je kunt ook een Adventsopstelling maken waarop de onderzetter "Wachten op Kerstmis" een centrale plaats inneemt.

schaapjes wachten op kerstmis

Op reis naar Bethlehem, de stad van David
Verleden jaar kocht ik in de winkel van de abdij van Egmond deze zwangere Maria op een ezeltje samen met Jozef onderweg naar Bethlehem. Ik zet hem in de adventstijd op de schoorsteenmantel.

maria en jozef op weg naar Bethlehem

een voor een......
Als je een kerstgroep hebt met losse beeldjes dan kan je de stal in één keer neerzetten, maar je kunt je kind ook elke dag één beeldje uit laten pakken. Natuurlijk komt het kindje Jezus er op Kerstmorgen als laatste bij!

maria en jozef en kindje hemakerststal

op weg naar de stal...
Je kunt ook "op weg naar Bethlehem" in je huiskamer visualiseren. Bijvoorbeeld op een schoorsteenmantel, vensterbank, side-tafel of de piano. Maak een weg en zet aan het einde de lege stal. Zet de kerstfiguren in groepjes op de weg. Iedere dag kan je ze een stukje verder laten reizen! Op het laatst komen de drie koningen aan!

op weg naar betlehem 8

adventskalenders
Je kunt zelf een Adventskalender maken of er een kopen. Elke dag kan je kind dan een vakje openmaken. Er zijn kalenders vol met kerstmannen, winterlandschappen, disney-figuren met vakjes waar kleine chocolaatjes achter zitten, maar - het is even zoeken- er zijn ook adventskalenders met een christelijke invalshoek. Het allerleukste is natuurlijk om de Adventskalender zelf te maken.

tekst adventsversje achter vakje kalender

Maar als jullie de tijd of creativiteit ontbreekt, dan kan je ook aan Adventskalender kopen. Een aanrader is de Adventskalender 2010 van de St. Kinder-en Jeugdwerk Samuel.

adventskalender 2010

Een originele adventskalender voor kinderen thuis en op school met het kerstverhaal, kaartjes met opdrachtjes voor iedere dag en een stal om in elkaar te zetten. Deze kalender biedt de gelegenheid om op een originele manier de advent te beleven in de familie, in de parochie of in de klas. De kalender brengt het kerstverhaal en nodigt uit om elke dag een puntje te beleven. Dagelijks kunnen de kinderen een vakje verwijderen waarachter ze een voorstel vinden om te doen die dag. Met de grote vakjes op zondagen kunnen ze een klein kerststalletje in elkaar zetten. Op het einde van deze fijne voorbereiding van kerstmis zullen de kinderen een eigen stalletje hebben en een leuk lottino spel om samen te spelen. Het geheel is van stevig karton, 4 x A4 formaat in een envelop. (leeftijd: 3 - 8 jaar)
Prijs: €3,00

Decemberkalender 2010

adventskalender bonnefooi

Carla Boven, Janneke Nijboer en Dullyna van den Herik-van der Weit

Deze decemberkalender helpt je om de weken voor Kerst op een bijzondere manier te beleven. We tellen de weken door het aansteken van kaarsjes, we tellen de dagen door elke dag iets op de ster te plakken. Er zijn liedjes, verhalen, recepten, gedichtjes en leuke knutsels. Elk jaar gaan we op weg naar kerstmis, het wordt lente, zomer, herfst en winter. Deze jaargang vind je ook terug in deze kalender, deze jaargang hoort bij ons leven. In de loop van het jaar vier je verjaardagen en andere feesten, zijn er dagen van verdriet en dagen vol zon. Nu is het winter, december is een donkere en koude periode in het jaar, misschien wel met mooie sneeuwvlokken. Maar ook vaak met een prachtige sterrenhemel en natuurlijk mooi versierde huizen en straten. En met Kerstmis als we de geboorte van het Kind vieren stralen de lichtjes als sterren. Sterren die wijzen naar het Kind, wat het verschil maakt. En aan ons leert hoe wij voor anderen net dat verschil kunnen maken. En dat is niet eens altijd heel moeilijk, dat kun je zien aan het avontuur wat Laura beleeft in deze kalender.

adventskaars
Een ander idee is om een adventskaars te kopen. Elke dag laat je de kaars even branden en wordt hij een stukje korter. Zo komt kerstmis ook visueel dichterbij.
Adventskaarsen zijn o.a. te bestellen bij www.deverguldekaars.nl

adventskaars detail

adventsster
Natuurlijk kan je ook een Adventsster in de kamer of voor het raam hangen! Deze kocht ik op de kerstmarkt in ons plaatselijk tuincentrum, maar ik zag er ook een in de folder van Ikea met kleine ledlampjes.

adventsster

EK

Artikelen in dit thema Een kind komt naar ons toe

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook